Väder Lidingö

Lidingö lördag 25 september 2021 v. 38

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Julskinkan, en läckerbit

onsdag 10 december 2014 13:13

Inger Grimlund, Lidingösidans matkrönikör, lär oss i detta kåseri (som utgör en brevväxling med hennes kusin) hur man rimmar en julskinka, kokar och grilljerar den OCH äter upp den! Läs hela receptet och håll grisen i beredskap för slaktaren kommer ett par dagar före lucia.

Så ska den se ut. Kokt, griljerad och fotograferad av Inger GrimlundSå ska den se ut. Kokt, griljerad och fotograferad av Inger Grimlund

En dag i slutet av november kom ett nödrop från Spanien och min kusin Monica.

Kära Inger
Kan du hjälpa mig med ett recept på julskinka. Jag har alltid trott att man bara kokade skinkan och sedan satt den i ugnen, men efter det jag gått in på Internet förstod jag att skinkan först skulle rimmas. Vet inte, men skulle tro att här i Spanien säljs inte hel, rimmad skinka. Tyvärr verkar det som om det viktigaste för familjen här inte är skinka, utan lammben! Jag skulle ändå gärna vilja visa min familj lite svensk jultradition, men det är inte så lätt.

Kära Monica
Tack för ditt innehållsrika brev. Tänk att du lämnade Argentina för att bosätta dig med familjen på bondvischan i Spanien. Ofta finns det en bra slaktare i trakten – så hör dig för. Ett år när jag var i Skottland hos min dotter Annica hade jag hoppats slippa svensk julmat – men inte heller! Där hade slaktaren tagit reda på hur man rimmar skinkan m.m. – och faktiskt, det var nog den godaste julskinka jag ätit någon gång. Stor var den också. Snickaren på gården fick tillverka ett stort skärbräde, vilket han gjorde med den äran. Det brädet finns ännu i mitt kök på Lidingö, ett underbart minne!

Den svenska skogsgrisen har anor långt bak i tiden. I dag är ett 20-tal skogsägare med i projektet Svensk Skogsgris. Kockgurun Victor Waldenström är en i gänget som driver forskningen vidare för att vi ska få nyttigt kött och dessutom glada grisar och med det goda skinkor. Foto: Camilla WaldenströmDen svenska skogsgrisen har anor långt bak i tiden. I dag är ett 20-tal skogsägare med i projektet Svensk Skogsgris. Kockgurun Victor Waldenström är en i gänget som driver forskningen vidare för att vi ska få nyttigt kött och dessutom glada grisar och med det goda skinkor. Foto: Camilla Waldenström

Nu till vår svenska julskinka.
Som du kanske minns så bodde jag på Gotland några år som nygift. Vi hade en stor lantgård med många djur och födde upp grisar och får. Grisslakten förekom just före lucia. Då anlände traktens slaktare till gården. Det ordnades en slaktbänk och när grisen tystnat var blodet det första som man tog vara på. Det skulle vispas med lite salt så det inte koagulerade. Sedan skållade man grisen och rakade den fri från hårstubb, styckade den i gängse styckningsdetaljer, där ju skinkorna var de största.
En skinka med ben vägde väl så där 8 kg/st.

Börja med att göra en saltblandning av
1,8 kg salt
1 dl socker
1 msk salpeter.
Först gnider man in skinkan med 2 matskedar av saltblandningen.
Stoppa in ca 3 matskedar saltblandning längs benet.
Låt skinkan ligga kallt ett dygn.

Koka upp resten av saltblandningen med 10 liter vatten. Skumma saltlaken och låt den kallna.
Lägg skinkan i en hink eller stor kastrull. Häll över saltlaken som ska täcka skinkan, Om inte saltlaken räcker så gör en halv omgång till.
Ställ skinkan i kylen – den ska ligga i saltlake ca 2 veckor, lagom till jul.

Kokt rimmad julskinka:
Använd köttermometer - tryck in den i svålen där skinkan är som tjockast.
Lägg skinkan med svålen uppåt i en stor gryta. Häll på kallt vatten så det står över skinkan.
Tillsätt 20 kryddpepparkorn och 4 lagerblad.
Koka skinkan tills termometern visar 75 - 77 grader C. Ungefärlig koktid 60 - 70 min per kilo.
Lossa svålen medan skinkan är varm.

Griljera skinkan med en blandning av: 1 ägg, 1 msk socker, 3 msk julsenap och 3 msk ströbröd.
Vispa upp ägg med socker och blanda ner senapen. Pensla den svålfria skinkan med blandningen och sikta över ströbrödet. Stick ner några hela kryddnejlikor som ger en extra fyllig smak och dessutom dekor.
Sätt in skinkan i ugnen till den får vacker färg, ca 15 minuter.

Låt skinkan svalna innan den skärs upp. Skinkan håller sig gott och väl hela julen. Blir det lite över är den perfekt till pytt-i-panna. Köper du färdigkokt skinka utan ben är det enkelt att bara griljera den enligt ovan.

Och kära kusin! Det finns inget godare än att lägga en skiva nylagad skinka på en knäckebrödmacka i köket, fyllt av julens dofter. Och så gör du ett gott Dopp-i-grytan med vörtbröd och skinkspad. Glöm inte det!

Med detta har nu din familj, Tommy, Adriana, Liam och Nicole även de fått ett minne för livet.

Text: Inger Grimlund

Dela Julskinkan, en läckerbit

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google