Väder Lidingö

Lidingö måndag 20 september 2021 v. 38

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Skulpturen Skulptören har fått sin rätta plats

fredag 24 april 2015 23:27

Skulptören, bildhuggaren och konstnären Sven Lundqvist (1918-2010) bodde sedan slutet av 1950-talet på Amorvägen 9 i Askrikeområdet på Lidingö. Idag avtäcktes hans skulptur "Skulptören" på det lilla torg som ligger precis mitt emot huset han och hans fru Alice och de tre barnen bodde i.

"Skulptören" har just avtäckts och Sven Lundqvists änka Alice ger skulpturen en vänlig klapp."Skulptören" har just avtäckts och Sven Lundqvists änka Alice ger skulpturen en vänlig klapp. Carl-Johan Schiller höll invigningstalet.Carl-Johan Schiller höll invigningstalet.

När skulpturen skapades på 1970-talet hette den "Bildhuggaren", men har nu döpts om för att vara ett minnesmärke över den plats där Sven Lundqvist skapade många av sina verk. Skulpturen är en gåva från familjen till Lidingö stad.

Ordföranden i kultur- och fritidsnämnden, kommunalrådet Carl-Johan Schiller (KD), höll ett tal i vid avtäckningen och hänvisade till att han för några dagar sedan invigde den konsthelg som nu pågår på Lidingö. Vid invigningen viskade någon att man kanske skulle kalla Lidingö för kulturens ö istället för hälsans ö.

- Utan ett levande och brinnande kulturliv som är tillgängligt för alla lidingöbor kommer vi aldrig någonsin att leva upp till att erbjuda en hälsans ö. Hälsa är otroligt mycket mer än enbart bra kondition. Arbetet att ge fler lidingöbor en väg till att få ta del av kultur, den vill jag göra tillsammans med er alla. Vi når så otroligt mycket längre när vi samarbetar mellan företag, kommun och civilsamhälle. Det är den här helgen ett bevis på.

- För några veckor sedan pratade vi i stadshuset om samhällsplanering på Lidingö. Då sa någon: "Den som inte ser bakåt när man går framåt får se upp". Det uttrycket passar otroligt väl in på Lidingö. Om vi ser bakåt ser vi att Sven Lundqvist, Carl Milles, Gustaf Dalén och Raoul Wallenberg alla är skulptörer bakom dagens Lidingö. Därför passar den här skulpturen så väldigt bra in på vår ö. Den är en bakspegel för att vi ska förstå varför vi har det så bra som vi har det.

Därpå togs det blåa skynket bort så alla kunde se "Skulptören". Sven Lundqvists änka Alice och barnen fick blommor och så var den lilla ceremonin över.

Carl-Johan Schiller och Alice Lundqvist.Carl-Johan Schiller och Alice Lundqvist. Nu står han på plats, skulptören, och tittar mot det hus som Sven Lundqvist bodde i.Nu står han på plats, skulptören, och tittar mot det hus som Sven Lundqvist bodde i.

Dela Skulpturen Skulptören har fått sin rätta plats

Kommentarer

Amelie Tarschys Ingre 2015-04-25 07:51

Folkpartiet tycker att kulturen är viktig både för hälsan och välmåendet och föreslår därför i en motion till kommunfullmäktige att Lidingö kommun utreder möjligheten att skapa en motsvarighet till idrottens svenska klassiker inom kulturen. Syftet med att införa en Lidingös kulturklassiker skulle vara att fler ska få kultur som vana och att upptäcka nya spännande kulturformer på Lidingö!

För att genomföra en kulturklassiker under ett år skulle man kunna välja fyra av sex ”grenar” bestående av t ex Millesgården, Lidingö museum, Lidingö konsthall, Sagateatern, föredrag av en författare på stadsbiblioteket, galleribesök mm. Kulturen ska naturligtvis både kunna vara kommunalt och privat driven, vissa utan och vissa med inträde.

Amelie Tarschys Ingre (FP)
Oppsitionsråd

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google