Väder Lidingö

Lidingö måndag 20 september 2021 v. 38

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Snart kan alla se "MOI"

tisdag 10 november 2015 16:46

Troligen redan före årsskiftet kommer lidingöborna, och alla andra, få se och känna på Lidingö stads senast inköpta offentliga konstverk. På den gröna slänten mellan Restaurang Jernet och Lejonvägens viadukt ställs snart skulpturen "MOI" upp. Den är skapad av skulptören Johan Wiking (född 1964), som bl.a. utbildat sig på Nyckelviksskolan 1986-87 och på Konsthögskolan.

Skulpturen "MOI", av Johan Wiking, kommer snart stå i centrum. Foto: KonstnärenSkulpturen "MOI", av Johan Wiking, kommer snart stå i centrum. Foto: Konstnären

"Placeringen berikar platsen, där många passerar, med sitt speciella formspråk och gör skulpturen tillgänglig för närkontakt, inte minst för barn", skriver kultur- och fritidsnämnden inför placeringsbeslutet.

Skulpturen MOI (uttalas just som bokstäverna MOI) är gjuten i aluminium och är cirka 120 x 120 x 120 centimeter. Konstnären Johan Wiking har även gjort skulpturen i ett mindre format (cirka 20 centimeter) och i ett stort (cirka 2 meter) som står i Skellefteå. Det exemplar som snart visas på Lidingö finns hittills bara i ett exemplar och är tillverkat år 2014, efter att staden beställt det.

"Formen beskriver varm innerlighet och uppmanar till beröring. Den har en slags inre matematik. I och med sin inbyggda spegelbild får den den en trygg balans och stabil trepunktskontakt med underlaget. För mig representerar den något gränslöst kärt, min dotter Moa, mitt hjärta". Så säger Johan Wiking om sitt verk, när Lidingösidan ber om en beskrivning.

Skulpturens placering blev inte helt klar förrän det planerade hus, som var tänkt att byggas på platsen, ströks ur planerna. Nu kommer den att ingå i den "skulpturpromenad" på Stockholmsvägen som kan börja vid Stadshuset, med Ansgar Almquists "Fiskarflickan", som sitter i fontänen, Mi Ankarcronas "Torch of Hope" på ena sidan av Stadshuset och Eric Grates "Samothrake" på den andra.

I Stadshusparken står Liv Dues "Åtta stoler", i parken finns också Aline Magnussons "Smygande katt och Liten katt". Där finns även Willy Gordons "Raoul Wallenbergs gärning". På kanten av fontänen på Vasatorget står Sven Lundqvists "Människan i centrum". Och sedan så kommer alltså "MOI". Sven Lundqvists "Hästskojare" finns i Hästskojarparken. Den rödlysande "Kusiner", av Monika Gora, står visserligen på Kyrkvägen, på "Rolands plats", men den får ingå i promenaden, som avslutas vid Klockargårdens skola där Carl Milles "Lekande elefanter" är slutpunkt.

Någonstans här på gräsområdet ska skulpturen placeras.Någonstans här på gräsområdet ska skulpturen placeras.

Dela Snart kan alla se "MOI"

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google