Väder Lidingö

Lidingö söndag 23 januari 2022 v. 03

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Sommardoft av saffran

torsdag 7 augusti 2014 17:22

En saffranspannkaka, bakad enligt Inger Grimlunds lånade recept, av fotograferad av ugnsbakaren själv.

En saffranspannkaka, bakad enligt Inger Grimlunds lånade recept, av fotograferad av ugnsbakaren själv.

Lidingösidans matspecialist Inger Grimlund är kvar på Gotland, åtminstone i sina tankar. Därför blir det lite andra bullar i hennes text, ja det blir pannkaka till slut. Nu väntar vi bara på att hon snart skriver om någon specialitet från en mer närbelägen ö, Lidingö.

Det klack till i hjärtat på mig. Där låg minnenas bulle och glänste i solljuset medan alla besökarna på den lilla marknaden i Burgsvik lyssnade till de glada tonerna från två dragspel, en bas och en gitarr. Vilken bra inramning för minnenas bulle!

Gotlandsbullar
Varför mina känslor överväldigade mig vid åsynen av de gula Gotlandsbullarna kanske förvånar er men bakgrunden är följande. Som nygift blev jag med både man, gård och så småningom också barn, på Gotland. Under de åren på 50-talet fanns mycket av gamla traditioner kvar på landet, bland annat att söndagarna skulle vara till för finpromenader mitt i byn, gärna med barnvagn, och många gånger bjöds man in till vänner längs vägen på en liten rundtur i huset och trädgården. Förtäringen var kaffe och bulle – Gotlandsbulle!

På de stora kalasen som bröllop och födelsedagar var det sed och helt naturligt att bjuda på Gotlandsbullar – stora, präktiga och vackert flätade efter alla konstens regler. När gästerna mumsat i sig hela bullen var de rätt mätta så faten med ”sju sorters småkakor” fick stå i fred. Till traditionen hörde då att gästerna istället fick ta med sig kakorna hem i en påse.

Ja, ni kan tänka er med vilken glädje föräldrarna välkomnades hem! Och för barnvakten hade det varit perfekt att hålla ungarna lugna med förmaningen – om ni inte är snälla blir det inga kakor, så det så! Gotlandsbullarna som jag köpte här på marknaden hade krympt! De var så små, så små, men ändå goda med sin smöriga saffranssmak.

I kokboken ”Favoritrecept från södra Gotland” finns ett bra recept på Gotlandsbullar nerskrivet av Gertrud Grönlund i Hablingbo. Av receptet kan du få ut femtio bullar men, ska du vara riktigt gotländsk, gör dem större.

Gör så här:
Smält 200 g smör, häll i 5 dl standardmjölk och värm allt till 37 grader. Stöt 1 g saffran med en sockerbit och tillsätt detta.
Smula ner 50 g jäst och strö över 1 krm salt och 2 dl socker. Häll på 1 msk ljummet vatten och rör om.
Tillsätt 2 ägg och blanda ner ca 16 dl vetemjöl och 1 ½ dl russin.
Arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig.
Låt jäsa 1 timme.
Tag upp degen på bakbordet och knåda den lätt. Dela degen och baka ut den på mjölat bakbord till Gotlandsbullar eller vetelängder.
Låt jäsa igen på bakplåt ca 30 minuter. Pensla bullarna med sockervatten. Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 8 minuter i 260 graders ugnsvärme.

Saffranspannkakan är ännu en gyllene delikatess på Gotland.
Det sägs att en äkta saffranspannkakan ska innehålla sju inhemska och sju utländska ingredienser. Jag har norpat ett recept från Monica Johansson i Näs och omvandlat det till snabbmat. D.v.s. jag har köpt färdig risgrynsgröt, 500 g, som jag värmt upp för att sedan blanda den med ½ g saffran som jag löst upp i ett par matskedar nybryggt kaffe. Rör sedan ner 2 ägg, 1 dl strösocker, 100 g skalad, grovhackad sötmandel (eller hasselnötter) och 1 dl russin.
Smörj en stekpanna och häll ner pannkakssmeten, grädda i ugn 225 grader ca 20 minuter.
Servera pannkakan med vispad grädde och sylt, ska det vara på riktigt är det salmbärssylt som gäller.

Resultatet blir helt underbart – andra kryddor som kan förhöja smaken är kanel och kardemumma – men det är ändå saffran som ger karaktär åt Gotlandspannkakan. Glöm inte det!

Text: Inger Grimlund

Lilla Majken med Gotlandsbullar - de här har hon bakat själv! Foto: Inger Grimlund

Lilla Majken med Gotlandsbullar - de här har hon bakat själv! Foto: Inger Grimlund

Majkens Gotlandsbullar i närbild. Foto: Inger Grimlund

Majkens Gotlandsbullar i närbild. Foto: Inger Grimlund

Dela Sommardoft av saffran

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google