Väder Lidingö

Lidingö måndag 20 september 2021 v. 38

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Stockholmsvägen från 1600-talet till 1960-talet

tisdag 26 maj 2015 17:33

På Lidingö museum pågår nu en utställning om livet kring Stockholmsvägen som det var förr, fram till 1960-talet. Vägens sträckning fanns redan på 1600-talet då färjetrafiken med roddbåtar gick från Ropsten till Torsvik. Då kallades vägen för Allmänna landsvägen och slutade då, som nu, vid det innersta av Kyrkviken.

Två välkända affärer på Stockholmsvägen, Ejheden och Evenius.Två välkända affärer på Stockholmsvägen, Ejheden och Evenius.

Det är ännu en ambitiös utställning som Lidingö Hembygdsförenings kunniga medlemmar producerat. Man har delat upp utställningen i tre geografiska delar. I de tre rummen hänger delar av den karta som Lidingö stad upprättade 1944 och bilderna som visas hör alla till just dessa kartavsnitt.

Fotografierna kommer från museets egen samling, från stadsarkivet och från Margareta Borgelins, Sten Schûsslers och Carl-Henrik Ankarbergs samlingar. Tur att det finns några som samlar dokument åt oss andra. Lidingö stad har tagit fram kartan över Stockholmsvägen.

Här finns alltså bilder från det gamla centrum som först låg där Torsviksbacken slutade, för att sedan flyttas till avsnittet mellan Sturevägen och Vasavägens hållplats. Längre bort låg telegrafstationen, liksom spårvägshallarna, Lidingös första folkskola och Elverket.

Utställningen pågår fram till museets sommarstängning den 4 juni och fortsätter sedan i höst mellan den 1 september och 15 oktober.

Länk till mer info.

Kartan över Lidingö stad, upprättad år 1944.Kartan över Lidingö stad, upprättad år 1944. Delavsnitt av kartan och bilder som är tagna i området.Delavsnitt av kartan och bilder som är tagna i området. Sista sträckan, närmast Kyrkviken.Sista sträckan, närmast Kyrkviken. Här finns mer text att läsa. Klicka på bilden så blir den större (liksom alla andra bilder).Här finns mer text att läsa. Klicka på bilden så blir den större (liksom alla andra bilder).

Dela Stockholmsvägen från 1600-talet till 1960-talet

Kommentarer

Barbro Hellström 2015-08-31 16:38

Finns det ingenting dokumenterat om Lindbergs Livs, hörnet Stockholmsvägen/Björnvägen? Hellström Optik ligger där nuförtiden.

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google