Väder Lidingö

Lidingö tisdag 27 september 2022 v. 39

Senaste kommentaren - Se fler

Jako Bakovic 16 aug 16:37 om Lidingöpartiets valsedel klar

Stockholmsvägen, lång och innehållsrik

onsdag 19 oktober 2016 13:51

NY BOK. Lidingö Hembygdsförening har i dagarna givit ut sin senaste bok, "Stockholmsvägen - från början till slut", skriven av Carl-Henrik Ankarberg och Margareta Borgelin. Bok knyter an till den utställning Lidingö museum hade för ett år sedan och skildrar i ett nittiotal bilder tiden från 1880-talet till 1960-talets slut.

Siv Bergius, Carl-Henrik Ankarberg och Margareta Borgelin när boken släpptes i lördags, och då såldes till specialpris.Siv Bergius, Carl-Henrik Ankarberg och Margareta Borgelin när boken släpptes i lördags, och då såldes till specialpris.

Stockholmsvägen är en av de längsta vägarna på Lidingö och föregångaren, Allmänna landsvägen, startade vid Torsviks färjeläge vid Värtans strand, och slutade vid Kyrkvikens innersta, där kyrkan låg. Bokens första bild, en målning från cirka 1887, visar början på den branta Torsviksbacken som byggdes när flottbron från Ropsten kom 1884.

Boken är rikligt fylld av bilder tagna av kända och okända fotografer. Många av bilderna har Sten Schüssler bidragit med och är hämtade från hans vykortssamling. Även från Carl-Henrik Ankarbergs stora bildarkiv ha åtskilliga bilder kommit. Under varje bild finns en kunnig berättelse om vad bilden visar. Kanske kan man snart se någon som med boken i hand går Stockholmsvägen fram för att se hur det ser ut idag på just de avbildade platserna.

En intressant sak som författarna berättade om i samband med att boken släpptes var att Stockholmsvägen tidigare slutade med en stor sväng vid Lidingövallen. De som idag åker på vägen mellan Vallen och Norra Kungsvägen kör då på en betongförsedd väg. Den är resterna av Stockholmsvägens slutsväng, innan den gick över i Elfviksvägen.

De som kanske inte känner till allt om Lidingö kan genom att blädda sig fram i boken följa Stockholmsvägens tidiga miljöer under nästan 100 år och därmed fylla sina kunskapsluckor. Fast lite synd är det att bokens kronologi inte fortsätter till nutid, eller i alla fall en bit in på 2000- talet. För, handen på hjärtat, vad heter det gång- och cykelstråk som går genom Lidingö centrum som just här blir den mest anonyma vägen på hela ön?

Siv Bergius har givit boken sin grafiska form och det är också hon som tagit bilden på omslagets baksida. Den är tagen på samma plats som framsidans bild, som visar när det första Kopparhuset byggdes i Torsvik och när affärsvillan Elmeborg fortfarande stod kvar år 1959. Pris för boken 250 kronor för dem som inte är medlemmar i Lidingö Hembygdsförening. 200 för medlemmar. Boken säljs bl.a. på Lidingö museum.

Dela Stockholmsvägen, lång och innehållsrik

Kommentarer

Ibb Jessen 2016-10-19 14:03

Jag köpte mitt exemplar igår och har redan läst igenom boken. Det är en fantastisk bok och massor av gamla minnen dyker upp från min barndom. Jag kan verkligen rekommendera boken "Stockholmsvägen - från början till slut"!

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google