Väder Lidingö

Lidingö lördag 1 april 2023 v. 13

Senaste kommentaren - Se fler

Stort intresse för boken om Hjalmar Arwin

måndag 24 april 2017 17:28

VILLASTADENS GRUNDARE. Igår presenterade Gunilla Dessen boken om sin morfar Hjalmar Arwin på Lidingö museum. Det blev två fullsatta presentationer och över hundra åhörare kunde lyssna på bakgrunden till hur Hjalmar A Andersson (som bytte namn 1915 när han flyttade till Lidingö), på ett hängivet sätt, parat med ett stort risktagande och med att det som idag kallas "timing", lyckades köpa upp 25 procent av Lidingös areal, som inom några år från 1905 omvandlades till Lidingö villastad. Idag skulle något liknande varit omöjligt.

Gunilla Dessen talade om Hjalmar Arwin (bilden)  inför den fullsatta Magdasalen på Lidingö museum.Gunilla Dessen talade om Hjalmar Arwin (bilden) inför den fullsatta Magdasalen på Lidingö museum. Sedan blev det boksignering.Sedan blev det boksignering.

Det blev en mycket intressant historielektion i vilken även Gunillas make Lars bidrog med bakgrunden till hur Norra Lidingöbanan skapades. "Bron", alltså det som nu är Gamla Lidingöbron, det var något som skulle komma, insåg Hjalmar Arwin, men fram till dess gällde det att få spårvägen att fungera. För utan spårväg blev det svårt att locka invånare från den överbefolkade huvudstaden till att vilja bosätta sig på Lidingö. Arwin beställde en färja som kunde ta spårvagnarna över Lilla Värtan till Ropsten för att sedan fortsätta ner till Humlegården. Under cirka 15 år kunde man få en kombinerad sjö- och spårvägstur mellan Lidingö och fastlandet.

Hjalmar Arwin insåg att pressen skulle informeras på ett tidigt stadium om alla fantastiska projekt som han arbetade med. Men Arwin levde ju på Lidingö för hundra år sedan och då var det andra tider...

Gunilla Dessen fick skriva dedikationer i mängder med böcker. Boken, som har stor stil och extra tjockt papper, är utgiven i egen regi. Den kostar 275 kronor och säljs på Lidingö museum.

Lars Dessen (som också talade under bokpresentationen) och Hans Jansson (som tagit mängder av bilder på olika motiv på Lidingö för bl.a. Hembygdsföreningens räkning).Lars Dessen (som också talade under bokpresentationen) och Hans Jansson (som tagit mängder av bilder på olika motiv på Lidingö för bl.a. Hembygdsföreningens räkning). Louise Schlyter, tidigare kulturintendent i Lidingö stad och stadens överförmyndare Carl-Johan Gestrup var på plats för att höra föredraget.Louise Schlyter, tidigare kulturintendent i Lidingö stad och stadens överförmyndare Carl-Johan Gestrup var på plats för att höra föredraget. Lidingöfärjan 1, lastad med en spårvagn, på väg mot Islinge år 1911.Lidingöfärjan 1, lastad med en spårvagn, på väg mot Islinge år 1911.

Dela Stort intresse för boken om Hjalmar Arwin

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google