Väder Lidingö

Lidingö måndag 25 januari 2021 v. 04

Senaste kommentaren - Se fler

Elizabeth Salmonson 24 nov 21:33 om Välkommen till Katarina Grettes magiska värld

Inger Grimlund: Strålande utsikter

måndag 12 september 2016 13:14

Inger Grimlund, Lidingösidans matskribent, har träffat en person med samma inställning till livet som Inger har, och som kan formuleras med orden "Man måste ha något att prata om med sina vänner" och det handlar alltid om framtiden.

Vi hade tittat ut genom balkongens fönsterrutor. Länge och intresserat. Jag bjöd på ett glas alkoholfritt bubbel för att släcka törsten och rena rösten, för visst skulle vi samtala om ämnen som förde oss samman den gången vi möttes vid Carl-Jan Granqvists generösa bord på Saxå Herrgård.

Där dukades upp till en sagomåltid med glitter i glas och silverbestick och ritualer med temat ”det var en gång”.

Nykokta kräftor från sjön vid herrgården fötter var början till aftonens fest, klädsel smoking.

Ett glittrande Värtan fylls i början av maj med segelbåtar som deltar i tävlingen "Lidingö   Runt". Foto: Inger GrimlundEtt glittrande Värtan fylls i början av maj med segelbåtar som deltar i tävlingen "Lidingö Runt". Foto: Inger Grimlund Dukat till kräftkalas - början på kvällens festliga middag. Foto: Inger GrimlundDukat till kräftkalas - början på kvällens festliga middag. Foto: Inger Grimlund På fest hos Carl-Jan Granqvist på Saxå Herrgård. Här har jag stöd och hjälp av mitt   barnbarn Frida Velander. Fotot taget med Inger Grimlunds kamera!På fest hos Carl-Jan Granqvist på Saxå Herrgård. Här har jag stöd och hjälp av mitt barnbarn Frida Velander. Fotot taget med Inger Grimlunds kamera!

Bara det! Tänk vad lite omsorg vid val av klädedräkt kan göra, kanske inte så dramatiskt när det gäller damernas kreationer – men herrarnas! Så snygga de var och snyggast var kanske Carl-Jan själv, men snäppet efter en lång stilig man, hans namn var Mats Sundbom.

Visionären Mats Sundbom på min balkong med utsikt över Foresta. Foto: Inger   GrimlundVisionären Mats Sundbom på min balkong med utsikt över Foresta. Foto: Inger Grimlund

Det var just Mats som den här lördagen satt på min lilla balkong med utsikt över Lidingöbron, Värtan, finlandsbåtar – och Foresta, borgen med torn och tinnar som klär entrén till Lidingölandet.

Vi hade kommit in på ämnet äldreboende vid våra samtal hos Carl-Jan och jag berättade då att jag bodde på Hiertagården, nära Hotel Foresta och Millesgården. Under samtalet gång kom det fram att Mats och företaget Silver Life var starkt engagerade i äldres boende och goda livsvillkor. Vi hade med andra ord mycket att prata om, helt klart.

Först och främst Foresta. Ja, ni vet hur det är! Rykten om det ena efter det andra. Att något var i görningen när det gällde Foresta hade vi anat. På något vis hade Wilhelmina Skoghs entrepenörsanda sedan länge slätats ut. Historien om Foresta är spännande.

På webben kan vi läsa;
Omkring 1906-1907 köpte Wilhelmina Skogh hela fastighetskvarteret Södermanland som gränsade mot Carl och Olga Milles fastighet på Herserudsklippan och uppförde där, mellan åren 1908-1910, sin mycket originella Villa Foresta efter förebilder från de medeltida riddarborgar hon hade sett på sina många resor till Italien via Rhendalen i Tyskland. Hon använde Villa Foresta som privatbostad fram till 1922, på senare tid även kombinerat med en reguljär restaurangrörelse. Ett aktiebolag bildades som 1922 tog över fastigheten inklusive alla inventarier.

Åren går
Den 1 februari 2009 byter hotell Foresta kedjetillhörighet från Best Western Premier till Scandic. "Hotellet är ett välkommet tillskott till vår storstadsportfölj med sitt unika läge på Lidingö med utsikt över Stockholms inlopp" sa då Scandics vd och koncernchef Frank Fiskers.
Det då ”unika tillskottet till Scandics storstadsportfölj” blev kanske inte vad man hade hoppats. Nu är det alltså nya tider som stundar.

Det började med ett möte mellan två visionärer, Peje Emilsson och Mats Sundbom, de enades om att tiden var inne att förändra Foresta – här tog de chansen och kontaktade fastighetsägarna Carl Mörk och Oscar Christensson på Altira, som var med på noterna.

– Projektet att omvandla Foresta till ett Mecka för äldre kommer naturligtvis att möta hur mycket motstånd som helst, säger Mats och låter blicken fastna vid Forestas stabila murar, blänkande fönsterrader och vajande röda Scandicflaggor i den starka vinden.

Men, man ska aldrig säga – det går inte. Möjligtvis kan man säga – det gick inte. Men då har man ändå försökt!

Man måste ha något trevligt att prata om
Själv har jag drivit projektet ”Mat på sängkanten” med föredrag och goda råd till de styrande inom äldrevården. Nu sitter jag inte precis på sängkanten men ändå rätt nära! Förväntningarna är stora även på Hiertagården, vi önskar ett gott liv med bra miljö, god smak i alla sammanhang och trevligt sällskap.

– Man måste ha något att prata om med sina vänner, säger Mats med ett leende. Så sant så!

Tack Mats att du kom och berättade en spännande story för mig. Nu ser jag på Foresta med nya ögon – och tänker på Wilhelmina Skogh som aldrig gav upp. Det kommer förmodligen att ta flera år innan drömmen blir verklighet men, man kan ställa sig i kön redan nu!

Dela Inger Grimlund: Strålande utsikter

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Visit Lidingö, stor

Annonser från Google