Väder Lidingö

Lidingö måndag 20 september 2021 v. 38

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Sveriges största musikantikvariat nedläggningshotat

tisdag 14 maj 2013 15:48

- Det här är en riktig dyrgrip, säger Bo Löwenström på Antikvariat Enhörningen och håller upp "Några Musikbetraktelser af Aug. Meissner med Belysande Teckningar af Vicke Andrén". Den färggranna idrottsaffischen till höger är från 1962 då Stadion firade 50-årsjubileum.

- Det här är en riktig dyrgrip, säger Bo Löwenström på Antikvariat Enhörningen och håller upp "Några Musikbetraktelser af Aug. Meissner med Belysande Teckningar af Vicke Andrén". Den färggranna idrottsaffischen till höger är från 1962 då Stadion firade 50-årsjubileum.

Antikvariat Enhörningen. På Lidingö, i Vasaborgen på Stockholmsvägen 60, ligger Sveriges största musikantikvariat. Här finns tusentals noter till både klassisk och populär musik. Här finns även mängder med litteratur om musik och även hundratals hyllmetrar med “vanliga” böcker, sådana som brukar finnas på antikvariat. Bo Löwenström har drivit rörelsen i omkring 40 år och nu står han inför en svårlöst situation: Ägaren till huset vill höja hyran till “marknadsmässig” nivå, vilket betyder en 100-procentig hyreshöjning. Den nya hyran ska i så fall gälla från den 1 september.
– Det är ingen hyreshöjning jag klarar av, säger Bo Löwenström. Men jag ska diskutera situationen med husets ägare.

Men ägaren av Antikvariat Enhörningen står också inför ett mer naturligt problem. I dagarna fyller han 80 år och antikvariaten i Sverige är hårt pressade. Allt färre kunder kommer och nyutgåvor av böcker och musik accelererar hela tiden. Det som var högt uppskattat för 50 år sedan är mer eller mindre bortglömt idag. När man ser Enhörningens stora lager med dyrgripar av alla slag är det svårt att förstå hur någon annan skulle kunna överta rörelsen “rakt av”.

Bo Löwenström har total koll på i stort sett allt som finns på de sammanlagt nästan 200 kvadratmetrar golvyta som antikvariatet har. Under tiden Lidingösidan besöker affären ringer någon och frågar efter noter till en Karl Gerhard-melodi från 1940-talet. “Självklart” blir det omedelbara svaret och under rundvandringen i lagerlokalerna tar Bo Löwenström sedan fram noterna direkt, från rätt hylla och rätt bunt.

Är det många lidingöbor som kommer in i affären?
– Nej, några stannar och tittar i fönstren men de allra flesta passerar bara, säger Bo Löwenström med viss resignation. Däremot så hör musikfolk från andra länder ibland av sig, för jag har så väldigt bra bredd på mitt sortiment, både vad gäller olika länder och tidsepoker. Dessutom har jag en väl fungerande webbsida där all musik, så när som på 20 hyllmeter pianomusik, är förtecknad. “Piano, orgel, violin, cello, gitarr, flöjt, oboe, sång, visor, opera, operett, oratorier, orkester, partitur, folkmusik, kammarmusik, blockflöjt, barnvisor, schlagers, musikteori, biografier”, som det står på webbsidan.

Enhörningen har även en mycket fin uppsättning av illustrerade notomslag. Det var riktiga konstverk som tidigare gjordes för att illustrera olika slags musik “förr i världen”. För drygt 20 år sedan ordnade Bo Löwenström utställningar i Lidingö stadshus, där han i omgångar visade upp några av de omkring 6000 olika notomslagen han har i sitt lager. Och omslagen är lika vackra även nu, idag.

Men nu kan det alltså bli ett rätt tvärt slut på hela verksamheten?
– Ja, det är ett livsverk som går åt helvete, så är det bara, säger Bo Löwenström och ser mycket sorgsen ut.

Bo Löwenström är en mycket unik representant för de kulturvärden som finns på Lidingö, och i detta fall, även i Sverige. Förmodligen har väldigt få lidingöbor gjort ett besök i antikvariatet i Lidingös kanske vackraste hus, centralt beläget, men inte i centrum. Det känns nästan lite internationellt just här på Stockholmsvägen, när solen skiner. Kan vi på Lidingö bara låta hela denna kulturskatt, om än privatägd, kanske skingras inom överskådlig tid? Är det bara en privat sak eller något mer?

Stockholmsvägen 60, ett kvarter på Lidingö som känns lite som "stora världen".

Stockholmsvägen 60, ett kvarter på Lidingö som känns lite som "stora världen".

Noter, noter, noter.

Noter, noter, noter.

- Det här var affischen med notomslag till Storm P-utställningen som jag ordnade i stadshuset 1993, säger Bo Löwenström.

- Det här var affischen med notomslag till Storm P-utställningen som jag ordnade i stadshuset 1993, säger Bo Löwenström.

Böcker och noter i en perfekt ordning i lagret trots att det inte ser ut så.

Böcker och noter i en perfekt ordning i lagret trots att det inte ser ut så.

Dela Sveriges största musikantikvariat nedläggningshotat

Kommentarer

Sören Jansson 2018-11-08 23:17

Antikvariat Enhörningen, det har varit en guldgruva för behovet av riktiga noter, inte minst i och med att nothandeln över disk har deklinerat. Bo Löwenström skulle vara en värdig mottagare av någon lämplig uppvaktning från Musikaliska Akademien, hans livsverk torde vara helt i linje med vad en musikakademi bör uppskatta och hedra. Jag kommer att själv skriva ett brev till KMA med en uppmaning att på något bra sätt uppmärksamma Bo Löwenström och hans gärning.
Sören Jansson

Bengt Krantz 2013-09-08 12:42

Bo Löwenströms livsverk är en sann klenod i musiksverige och en omistlig sådan. I synnerhet när våra musikbibliotek är i kris så är Enhörningen en avgörande källa för musiker och sångare. Dessutom är denne hedersman underbar att ha att göra med och en av branschens mest korrekta och kunniga representanter. Den bredd han representerar och det kulturarv han förvaltar kan inte nog skattas och måste helt enkelt befrias från bördan av cyniska och krassa hyresvärdar. Det får inte bli som med Jones antikvariat nära Odenplan som försvann och som skändades av dessa som talar om marknadsmässiga hyror som ett evangelium.
Rädda Enhörningen!! och låt det ligga kvar där det ligger.
Vare sig man besöker Bo på plats eller handlar av honom på nätet så är han alltid en strålande representant för antikvariatshandlarna i detta land. En verklig humanist.

Nicole Ekstam Ordförande Brf Torsdammen 2013-05-16 21:38

Mycket ledsamt att läsa detta. Mest pga av skälet som angetts. Klart att antikvariatet ska få vara kvar. Vi har två lokaler i Torsvikssvängen som kanske skulle kunna vara av intresse för Bo Löwenström. Du är välkommen att maila oss på info@torsdammen.se eller ring. Kontaktinfo samt foton på lokalerna finner du på vår hemsida www.torsdammen.se. Hoppas att höra ifrån dig.

ToreK 2013-05-15 00:38

Hur ser marknaden ut för lokaler på ön? Finns det någon som har mer beskedlig hyra?

Det finns massor av gamla lokaler vid Rudboda torg, men vad jag vet används de som kommunala bostäder.

Hans 2013-05-14 15:58

Hoppas denna kulturskatt och detta livsverk kan räddas och få leva vidare i någon form.

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google