Väder Lidingö

Lidingö onsdag 6 december 2023 v. 49

Senaste kommentaren - Se fler

Tag vägen över bron – det är här det händer

söndag 4 november 2018 00:01

Efter en våghalsig resa över Lidingöbron hamnade Inger Grimlund på Kolargatan i Hjorthagen med sin bil. Tanken vara att titta in hos Myrorna, men det var hon inte ensam om, för det fanns ingen parkeringsplats. Men så löste sig allt och plötsligt stod hon i entrén vid ett elegant matbord, med vackert blommig tapet är bakgrunden. Och efter en timme stod hon själv där med ett tjog blommiga kaffekoppar i händerna. Snacka om en second hand-affär som blommar.

Ibland måste även en äldre inbiten lidingöbo ta vägen över bron för att upptäcka världen på andra sidan Värtan. Nu har jag rätt bra koll på den växande Norra Djurgårdsstaden då jag kan följa byggnationen från min balkong. Men vad som händer där inne, bakom de stora presenningarna vet man ju inte mycket om. Närliggande Hjorthagen har man lite mer koll på sedan gammalt.

När en av mina väninnor, Sylva, föreslog en tripp till Myrorna på Kolargatan för att kolla priserna på vintagekläder så fick min lilla Mini Cooper glädjen att lämna ön bakom sig och svänga upp till vänster vid Ropsten mot Hjorthagen. I backen ner mot Myrorna var höger sida fullpackad av bilar, men jag hade tur – just vid ingången fanns en handikappsruta så där parkerade jag med en suck!

Det var länge sedan jag var på Myrorna, som faktiskt fyllde 50 år i år. Hela butiken är omgjord, allt är välordnat, snyggt och spännande. I gatuplanet möts man av prylar som passar alla. Publiken är köpsugen, helt klart.

Är detta från Millesgårdens aktuella utställning? Nej. Kära vänner, det är från Myrorna i Hjorthagen, Kolargatan 2 för att vara exakt. Foto: Inger GrimlundÄr detta från Millesgårdens aktuella utställning? Nej. Kära vänner, det är från Myrorna i Hjorthagen, Kolargatan 2 för att vara exakt. Foto: Inger Grimlund

Det dukade bordet vid entrén är elegant i svart och vitt linne. Guldglittriga servettringar förhöjer elegansen och en vackert blommig tapet är bakgrunden. Nedre våningen är lite lugnare med möbler, lampor, tavlor, mattor, textil och husgeråd i skön blandning. Hörnan med böcker gör varje bokmal glad. Här är det som att gå på ”bibblan” och lugnt söka upp favoritboken från förr.

Och den här bilden då? Från bibblan i Centrum? Nej, kära vänner, den är från Myrornas välfyllda bokavdelning en trappa ner. Foto: Inger GrimlundOch den här bilden då? Från bibblan i Centrum? Nej, kära vänner, den är från Myrornas välfyllda bokavdelning en trappa ner. Foto: Inger Grimlund

Klädavdelningen på övre planet kom jag aldrig upp till då jag varnades för att ta hissen ”på egen risk”. Och hur det är – man kan ha roligare en lördag än att sitta fast i en hiss…

Mina medpassagerare Sylva och Kiki är dock spänstiga typer och tog trappan upp till ”klädkammaren”. De konstaterade att utbudet där bjöd på mycket gott och varmt inför vintersäsongen. En lysande röd dunjacka blev Kikis för att par hundralappar medan mina sökande ögon fastnade för en serie blommiga kaffekoppar att försköna det nya Röda Rummet med, på Hiertagården.

Vackra koppar med rosenknoppar och en röd dunjacka för 209 kr fyndade Kiki Wäneland inför tider som komma skall. Julen står för dörren och kanske också vintertider. Foto: Inger GrimlundVackra koppar med rosenknoppar och en röd dunjacka för 209 kr fyndade Kiki Wäneland inför tider som komma skall. Julen står för dörren och kanske också vintertider. Foto: Inger Grimlund

Imponerad och nyfiken tog jag tag i en av expediterna och frågade – varifrån kommer det enorma utbudet och fick till svar: Det är gåvor från er! Varje dag får Frälsningsarméns Myrorna ta hand om 23 ton varor och cirka 16 ton kläder. Det vi får in här på Kolargatan går till produktionsanläggningen i Sätra för sortering och prismärkning.

Jag ville veta mer. På webben fanns all önskvärd information: Innan kläder och prylar finns i butiken har de först gått igenom en lång process. Vi samlar in saker på återvinningscentraler, i våra butiker och klädboxar som finns utställda runtom i landet. På vissa orter erbjuder vi oss även att hämta gåvor hos privatpersoner och företag.

Sortering efter produkt och säsong. Vi kör gåvorna till våra produktionsanläggningar för sortering och prismärkning. Allt sorteras noggrant. Kläderna hängs på galgar och får ett pris. Prylarna sorteras i olika grupper – bland annat böcker, tavlor, elprodukter, glas och porslin. Sortimentet anpassas efter säsong, trender och mode. Det som inte passar för stunden hamnar på lager i väntan på rätt tid. Skridskor och julgransfötter på sommaren funkar inte. Inför en ny säsong eller en kampanj förser vi butikerna med ett bredare sortiment av exempelvis festkläder, vinterplagg eller jeans.

Värdering av second hand. Våra värderare på sorteringsanläggningarna gör ett väldigt viktigt arbete. Tack vare många års erfarenhet och stor kunskap av att värdera saker kan de oftast sätta rätt pris på alla gåvor som strömmar in.

Återanvändning och återvinning. Därefter skickas de ut till våra butiker. Vi samlar in mycket mer än vad det finns en marknad för att sälja i Sverige. Därför återanvänds och återvinns en stor del utomlands. En liten del går till förbränning De flesta butiker har samma slags sortiment, men kläderna och prylarna som säljs finns för det mesta bara i ett exemplar.

Text: Inger Grimlund

Dela Tag vägen över bron – det är här det händer

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google