Väder Lidingö

Lidingö tisdag 5 november 2024 v. 45

Senaste kommentaren - Se fler

Talharpa, säckpipa och folkdans

söndag 18 september 2016 11:07

HEMBYGDSDAG. I går firade Estlandssvenskarna sin traditionella hembygdsdag. I år ägde festen rum i Ansgarskyrkan på Lidingö. Ett drygt hundratal personer, många i folkdräkter, lyssnade på sång och såg på folkdans. Folklivsforskaren Ain Haas höll föredrag om talharpan och säckpipan, två instrument som ingår i folkmusiken och spelade melodier från bl.a. Rågöarna, Vippal, Ormsö, Runö och Dagö.

Folkmusikforskaren Ain Haas spelade på talharpa.Folkmusikforskaren Ain Haas spelade på talharpa. Vänsterhandens fingrar spänns mot talgsträngarna så att tonhöjden ändras.Vänsterhandens fingrar spänns mot talgsträngarna så att tonhöjden ändras. Säckpipa med säcken gjord av sälmage.Säckpipa med säcken gjord av sälmage.

Talharpan är ett instrument som härstammar från vikingatiden. Namnet kommer troligen från de tagelsträngar som stråken dras över. Den som spelar håller stråken i höger hand medan vänsterhanden sticks upp genom ett större hål i instrumentet. Vänsterhandens fingrar pressas sedan mot strängarna när stråken gnids. Talharpan har alltså inget greppbräde men väl en resonanslåda.

Talharpan överlevde fiolens tillkomst, men vi sekelskiftet 1900 var den nära att helt försvinna. Den svenske musiketnologen Otto Andersson besökte Ormsö i Estland år 1903 och fann då bara två män som fortfarande spelade talharpa. Andersson nedtecknade de visor som spelades. För ungefär tjugo år sedan började dock intresset vakna igen.

Ain Haas, som bor i USA och som forskat om instrumentet, spelade några av de melodier som upptecknats under åren på det instrument han byggt efter en förebild från 1755. Haas instrument har tre strängar, men även fyra är vanligt.

Fingerfärdighet är en förutsättning för njutbart ljud.Fingerfärdighet är en förutsättning för njutbart ljud. Ain Haas, folkmusikforskare och professor emeritus som bor i Indianapolis, USAAin Haas, folkmusikforskare och professor emeritus som bor i Indianapolis, USA Rågöbornas danslag i Ansgarskyrkan.Rågöbornas danslag i Ansgarskyrkan. På scenen satt Hjalmar och Endel Enggrön med sina dragspel.På scenen satt Hjalmar och Endel Enggrön med sina dragspel. Folkdans med musik på säckpipa och dragspel.Folkdans med musik på säckpipa och dragspel.

Ain Haas hade även med sig en säckpipa med säcken gjord av en sälmage. Han spelade dels några solonummer, dels tillsammans med de två dragspelarna Endel och Hjalmar Enggrön när Rågöbornas danslag uppträdde.

Mer att läsa om talharpan finns i tidskriften "Kustbon" som ges ut av Estlandssvenskarna Kulturförening Svenska Odlingens Vänner. Hemsida: www.estlandssvenskarna.org

Hjalmar Enggrön (t.h) som spelade vid hembygdsdagen i Ansgarskyrkan och Oskar   Sydman, underhåller med dragspel i Paldiski hamn, i väntan på bättre väder för   överfarten till Sverige 1944. Även Arnold Lindgren, som var med och dansade i   Ansgarskyrkan var med på samma resa 1944, berättade att de två dragspelarna ville   lätta upp stämningen ombord. Fartyget Juhan hämtade folk i Hapsal och på Rågöarna   och anlände till Lidingö Brevik den 16 augusti  1944 klockan 14. Foto: Svenska   Odlingens Vänners arkiv.Hjalmar Enggrön (t.h) som spelade vid hembygdsdagen i Ansgarskyrkan och Oskar Sydman, underhåller med dragspel i Paldiski hamn, i väntan på bättre väder för överfarten till Sverige 1944. Även Arnold Lindgren, som var med och dansade i Ansgarskyrkan var med på samma resa 1944, berättade att de två dragspelarna ville lätta upp stämningen ombord. Fartyget Juhan hämtade folk i Hapsal och på Rågöarna och anlände till Lidingö Brevik den 16 augusti 1944 klockan 14. Foto: Svenska Odlingens Vänners arkiv.

Dela Talharpa, säckpipa och folkdans

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google