Väder Lidingö

Lidingö lördag 25 september 2021 v. 38

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Tankar inför dopparedagen - men hur öppnar man allt?

måndag 22 december 2014 18:25

Ute gäller det att gå försiktigt - ett steg i taget och tungan rätt i mun. Barmark mestadels än så länge men isfläckarna finns och det gäller bara att spana in dom innan man sitter där. På sjukhusen har de tillräckligt att göra utan att behöva ägna omsorg åt ännu en pensionär. Det där måste vara en vattenpöl med ishinna över. Närmar mig försiktigt med stavarna för att kolla och nog är det is alltid. Avundas de yngre generationerna som tar sig fram som ingenting i träningsskor. Själv har jag för alla eventualiteters skull satt på mig mina Timberlandkängor - en julklapp för några år sedan från barn och barnbarn som jag är evigt tacksam för.

Väl hemkommen från stavgången ska jag provsmaka den griljerade skinkan. Det gäller bara att öppna burken Skånsk stark Gästabudssenap à 190g. Men jag får inget grepp om det glatta glaset och själva locket vill inte alls ge med sig trots alla tappra försök och att samtidigt ilsket blänga på senapsburken hjälper inte ett dryft. Det här med att öppna förpackningar är en ofta återkommande svårighet i det dagliga. Säkert är jag inte ensam om att inte behärska tekniken.

Tekniken ja. Läste fascinerad i Expressen att en astronaut på ISS fått en hylsnyckel mejlad till sig där ute i rymden av NASA. Han fick den i form av en ritning som han sedan kunde skriva ut i en 3D-skrivare och göra en nyckel av. Och hur det gick då med senapsburken à 190g? Jo jag gav upp tıll sist och fick ställa tillbaka den i kylskåpet. Istället tog jag fram burken med fransk Dijonsenap. Men det var ju inte alls samma sak även om den burken var lätt som en plätt att öppna.

Bryr sig förpackningsindustrin inte ett dryft om konsumenternas vedermödor? Om en senapsburk nu har sett ut på ett vis under årtionden så innebär det väl inte att de inte kan förnya sig och utveckla sina produkter. De måste väl hört talas om begreppet användarvänligt. Drar mig nu till minnes en jul längre tillbaka. En burk med Gästabudssenap med samma typ av lock skulle öppnas och även då med samma problem fast värre, för han som lyckades få upp locket fick även senap på tröjan och jag som värdinna kände mig förstås skyldig. Men varför skulle jag känna så - det är ju förpackningsindustrin som ska klandras; de som tycker att deras senapsburkar är bra som de är.

Härom dagen skulle svägerskan få hälften ur en enkilosburk med Rydbergs rödbetssallad som var i mesta laget. (Onödigt att köpa stora förpackningar bara för att något är gott, det vet man ju så väl.) Två av oss kämpade med plastburken både länge och väl, men gav oss inte förrän locket gick upp. Ska det behöva vara så?

Ostförpackningar är ett annat elände. En del ostar är så hermetiskt förseglade att man osökt kommer att tänka på den gamla schlagern "Far jag kan inte få upp min kokosnöt. Inte ens med hammare och spik..." när man försöker öppna plasten med kniv i ena handen och sax i den andra.

En rejäl tång behövs ibland för att kunna få upp kapsyler på flaskor.En rejäl tång behövs ibland för att kunna få upp kapsyler på flaskor.
Visserligen dricker jag inte vin var dag eller ens var vecka. Men när en flaska ska öppnas - och den inte råkar ha en kork utan ett skruvlock - ja då får jag faktiskt ta fram fars gamla griptång modell större. Då går det bra att öppna flaskan. Samma sak gäller flaskor med mineralvatten för den delen.


God Jul och Gott Nytt År

Karin Wallgren

Dela Tankar inför dopparedagen - men hur öppnar man allt?

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google