Väder Lidingö

Lidingö onsdag 21 februari 2024 v. 08

Senaste kommentaren - Se fler

Till sjöss med Ljungströmsriggen

tisdag 12 juni 2018 14:32

Segling är livet och Inger Grimlund, som ibland skriver om mat här på sidan, har glidit runt på Årstaviken i en Ljungströmmare och känt att lusten till seglarlivet kommit tillbaka. Turen med Vingen 11, med fyllda segel, satte fart på både filosofiska tankar och sköna minnen.

Någonstans i mitt inre sinne finns lusten till segling även om jag numera inte kan ta språnget från bryggan till den guppande båten – förmodligen utan att trilla i sjön. Jag vet faktiskt inte ens om jag kan simma längre…

Men ändå – kära vänner – satt jag där i en båt med segel häromdagen – en Vingen 11 försedd med Ljungströmsrigg! Är du en intresserad seglare vet du säkert hur en Ljungströmmare ser ut! Däcket har eleganta linjer och runt den stagfria roterande masten rullar sig seglen för att enkelt kunna breda ut sig till önskad segelyta efter rådande vindstyrka.

Den här dagen var det lugnt och stilla – med mina brorsdöttrar Viveka och Cecilia Ljungström vid rodret smög vi ut på Årstavikens blå vatten. Men nu ville vi ju uppleva finesserna i Fredrik Ljungströms rigg från 30-talet att dubbelseglet skulle slå ut på läns, mjukt och fint utan gippande bom.

Tre Ljungströmmare ombord på Vingen 11 - Inger, Cecilia och Viveka.Tre Ljungströmmare ombord på Vingen 11 - Inger, Cecilia och Viveka. Vingen 11 på Årstaviken. Vingen 11 är byggd i furu på varvet i  Nyköping 1947.Vingen 11 på Årstaviken. Vingen 11 är byggd i furu på varvet i Nyköping 1947.

Än finns det några Ljungströmmare kvar på marknaden – konstnären Dan Wolgers var en av ägarna, som hade sin båt, Vingen 11, vid Årstavikens varv. Systrarna Ljungström upptäckte ”familjeklenoden” där den låg förtöjd vid kajen. De sökte upp Dan Wolgers för att höra om båten var till salu. När Dan Wolgers hörde köparnas namn ”Ljungström” sa han - ni måste ha båten! Det är en fantastisk båt – varefter köpet gjordes upp till parternas belåtenhet, 24.000 kronor – allt för allt! Dagen var den 6 juni 2017 och firades med kaffe, bulle och punsch och en segeltur med Dan Wolgers vid rodret. Hur kommer det sig att just Dan Wolgers fastnade för Vingen 11?

Dubbelseglen har slagit ut, för det är medvind!Dubbelseglen har slagit ut, för det är medvind!

Jag tror jag har svaret. Konstnären Dan och uppfinnaren Fredrik hade något gemensamt, de utmanade samtiden! ”Lite dårskap måste vi ha ibland” var farfar Fredriks slogan och däri instämmer säkert den gode Dan Wolgers som skrev konsthistoria med sitt namn och telefonnummer på telefonkatalogens omslag. Vilket hallå det blev. Samma hallå i seglarvärlden förorsakade farfar Fredrik – en segelbåt utan fock och skot och med en rullande mast, nej, det var inte så man ville ha det!

Nu kanske ni frågar – hur kom du Inger med ”i båten”?

Jo, det är så att jag är farfar Fredrik Ljungströms äldsta barnbarn med Ljungström som flicknamn. Min farfar var en spännande och klok person som jag har några sköna minnen från. Ett är att jag sitter med farfar vid brasan i salen på Ljungströmshov i Brevik – han visar mig ritningar på Ljungströmsriggen och berättar att den är tänkt för Atlantfartyg som med vindens och seglens hjälp skulle spara bränsle i rådande kristid (1930-tal).

Kanske inte alla drömmar går i uppfyllelse men ändå – farfars ordspråk ”allt går – det tar bara lite längre tid” har hjälpt mig i många situationer, inte minst när det gäller att ta sig ner och upp ur en gungande farkost med seglen lätt på svaj. Med den här lilla segelturen väcktes min lust till seglarlivet igen – att glida fram över en glittrande vattenyta med fulla segel – det är livets njutning och väcker filosofiska tankar, precis som Dan Wolgers beskrev sitt förhållande till Vingen 11.

Anm. På Föreningsgården i Larsberg finns Ljungströmsrummet, med bild på Fredrik Ljungström och ritningar på hans skepp.

Text och foto: Inger Grimlund

Viveka.Viveka. Cecilia.Cecilia.

Dela Till sjöss med Ljungströmsriggen

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google