Väder Lidingö

Lidingö fredag 22 oktober 2021 v. 42

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Tommy och Victor är Lidingös landslagsmän

torsdag 27 april 2017 13:31

KOCKLANDSLAGET. På Högberga Gård arbetar två av Sveriges landslagsmän, i matlagning. Tommy Eriksson, som är nyutnämnd lagkapten i Sveriges kocklandslag och Victor Magdeburg, som blivit medlem i Svenska Juniorkocklandslaget. Man kunde tro att det blir trångt i köket på konferensanläggningen med två sådana stjärnor, men tvärtom, de sparrar varandra även om Tommy, som är Högbergas gastronomiske ledare, bestämmer lite mer. Båda har siktet inställt på GULD i matlagning både i VM 2018 och OS 2020.

Victor Magdeburg mixar en svampsoppa som bl.a. innehåller kejsarhatt, grädde, vin, örter, vitlök och skivling.Victor Magdeburg mixar en svampsoppa som bl.a. innehåller kejsarhatt, grädde, vin, örter, vitlök och skivling. Tommy Eriksson provsmakar och tycker att soppan är precis som han tänkt sig.Tommy Eriksson provsmakar och tycker att soppan är precis som han tänkt sig.

Lidingösidan besökte de båda i Högberga Gårds kök. Det var en avspänd stämning, Tommy stekte färsbiffar och Victor mixade en svampsoppa. VM hålls i Luxemburg och de har ännu inte fått någon närmare beskrivning av förutsättningarna.

- Vi har inte sett reglerna för VM, säger Tommy, men ofta är det en förrätt med fisk- och skaldjur som ska serveras varm, sedan är det vilt, kött och fågel till varmrätt och så en dessert. Det finns ett stort antal förhållningsregler. Vi lagar vår mat i varmkök till 110 personer.
- Vi ska ha en kall fisk- och skaldjursrätt som förrätt, samt nöt, fläsk, fågel eller vilt som varmrätt och vi ska laga till 60 personer, säger Victor.
- Vi har 5,5 timmar på oss för förberedelser. Allt ska göras från grunden. Domarna bedömer hela tiden hur vi arbetar och hur samarbetet är i laget. Vi kommer att träna i Electrolux kök vid Lindhagensområdet på Kungsholmen. I juni startar vi med att laga för cirka 60 personer, i augusti blir det mellan 80 och 110. En gång i månaden träffas vi och då blir det fyra-fem dagas träning, från söndag till onsdag/torsdag. Just nu så diskuterar vi vilken inriktning vi ska ha. Men det blir många, många timmars hård träning, säger Tommy.

Victor, hade du en aning om att du skulle bli med i Juniorkocklandslaget?
- Nej, jag sökte visserligen platsen, lämnade in mitt CV och pratade med andra för att höra om jag hade kompetensen. Man måste vara en lagspelare och ha lätt för att prata, det tjänar man på. Så fick vi provlaga mat i två dagar. Och då kom jag in, säger Victor.
Men eftersom han var med i OS-laget 2016 var det väl inte helt överraskande.
- Efter OS sökte jag ett nytt ställe att arbeta på och Tommy, som också var med i laget, sålde in Högberga Gård till mig. Vi samarbetade bra under OS och det fortsätter vi med. Tommy har förmågan att se hur man kan göra lite annorlunda med maten, utvecklar matlagningen kan man säga, och han ger mig ett stort eget ansvar. Så jag stortrivs, säger Victor.

Tommy Eriksson, Svenska Kocklandslagets lagkapten.Tommy Eriksson, Svenska Kocklandslagets lagkapten.
Tommy
Tommy Eriksson är en erfaren kock med lång meritlista från olika matlagningstävlingar. Nu har han fått en av de prestigefyllda platserna i Svenska Kocklandslaget. Han har även utsetts till lagkapten. Tillsammans med lagledaren Fredrik Andersson kommer de och laget att representera Sverige i både "Culinary World Cup 2018" i Luxemburg och "Culinary Olympics 2020" i Erfurt.

2015 tog han guldmedalj i "Årets Möteskock", tre gånger har han varit semifinalist i "Årets kock" och två gånger har han vunnit "Copper Skillet" i Sverige. I slutet av förra året var han med och tog hem guldet i matlagnings-OS i Erfurt, tillsammans med Stockholm Culinary Team.

Det nya landslagets första gemensamma utmaning blir "Nordic Challenge", Nordiska Mästerskapen, som äger rum i Köpenhamn i augusti. Uppladdningen sker i sann Tommy Eriksson-anda, genom att hela laget springer Midnattsloppet tillsammans.
- Fokus på hälsa och träning är viktigt, vi har en tuff gemensam utmaning och det kräver att man är stark och frisk för att orka hela vägen.

Victor Magdeburg, som ingår i Sveriges Juniorkocklandslag.Victor Magdeburg, som ingår i Sveriges Juniorkocklandslag.

Victor
Victor Magdeburg är en 22-årig talang, uppväxt i en restaurangfamilj. Bestämde sig tidigt för att bli kock och fick arbete redan innan han tagit examen. Har redan både lång och gedigen erfarenhet av branschen, som köksmästare på 50-talskrogen Mandy’s Diner, som kock på Winery Hotel och Restaurang Hantverket i Stockholm. Är nu Högbergas yngste kock. Var med i "Stockholm Culinary Team" som tog guldmedalj vid matlagnings-OS i Erfurt 2016.

Som medlem i Svenska Juniorkocklandslaget är siktet naturligtvis inställt på VM 2018 i Luxemburg.
- Det är verkligen ett privilegium att få möjligheten att kunna delta i ett landslag tillsammans med likasinnade människor; där alla kämpar mot samma mål. Det kommer bli väldigt roligt och mycket påfrestande för kropp och sinne, men i slutändan kommer vi ha skapat något som är genomtänkt, något som representerar oss, och som vi kan presentera med stolthet på VM, säger Victor.

Dela Tommy och Victor är Lidingös landslagsmän

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google