Väder Lidingö

Lidingö lördag 25 september 2021 v. 38

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Tomrum när Marc Chagall visas på Millesgården

fredag 11 september 2015 18:35

Höstens stora Chagallutställning på Millesgården råkade ut för en tvärnit när ryska kulturministeriet inte vill låta Millesgården visa alla de konstverk av Marc Chagall och samtida konstnärer, som var planerat sedan mycket länge. En dryg vecka före starten, i morgon den 12 september, bromsades allt.

Här i fonden skulle utställningens "höjdpunkt" hängt, La Promenade, från 1917. Se sista bilden.Här i fonden skulle utställningens "höjdpunkt" hängt, La Promenade, från 1917. Se sista bilden. Tomma väggar.Tomma väggar. I konsthallen är ljuset dämpat och temperaturen sänkt, allt för att konstverken inte ska ta skada.I konsthallen är ljuset dämpat och temperaturen sänkt, allt för att konstverken inte ska ta skada.


Lidingösidan skrev den 3 september om besluten som både ryska kulturministeriet och svenska myndigheter tagit och som ledde fram till stoppet. Men Millesgården hade redan få åtta verk av Marc Chagall och man fattade därför beslutet att visa dessa verk, men låta de uteblivna 40 verkens platser vara tomma. Så den utställning som invigs i morgon av museichefen Onita Wass klockan 14.00 är mycket annorlunda.

Ett verk av Chagalls lärare, Yehuda Penn, hänger i sin ensamhet.Ett verk av Chagalls lärare, Yehuda Penn, hänger i sin ensamhet. I konsthallen finns texterna att läsa om alla de övriga konstnärer vars verk skulle varit med på utställningen.I konsthallen finns texterna att läsa om alla de övriga konstnärer vars verk skulle varit med på utställningen.

Millesgården har under mer än ett år arbetat med förberedelserna. Katalogen är tryckt, souvenirerna som anknyter till det ryska finns på plats, texterna om alla konstnärer som skulle visats finns i Konsthallen, annonser och affischer är tryckta, tunnelbanereklamen är klar. Nu återstår bara räkningarna för förberedelserna. Man räknar med att de ligger på ett par miljoner. För ett museum och en konsthall som till 95 procent drivs med de inträdesavgifter besökarna betalar blir det en kärv period.

Den utställning som nu visas fram till den 4 oktober är döpt till "8 målningar av Marc Chagall". Målningarna kommer från privata samlingar i Europa. Dessa konstverk har aldrig har visats i Sverige tidigare. Dessutom ställs två teckningsalbum och 4 lösa teckningar ut, som visar spännande sidor av Chagalls konstnärskap. Ytterligare ett verk finns med, målat av Chagalls lärare Yehuda Penn.

Länk till Lidingösidans information om utställningen.

Ryska dockor, Matruschka, i (nästan) raka led finns nu på Millesgården.Ryska dockor, Matruschka, i (nästan) raka led finns nu på Millesgården. Katalogen och böcker om rysk konst på plats.Katalogen och böcker om rysk konst på plats. Skulle ha visats. La Promenade, 1917 ©Marc Chagall/BUS 2015 Foto: ©The Russian State Museum, 2009Skulle ha visats. La Promenade, 1917 ©Marc Chagall/BUS 2015 Foto: ©The Russian State Museum, 2009

Dela Tomrum när Marc Chagall visas på Millesgården

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google