Väder Lidingö

Lidingö torsdag 30 november 2023 v. 48

Senaste kommentaren - Se fler

Två härliga konserter

lördag 18 november 2017 00:01

FULLSATT. Kulturveckans fredagskväll bestod av musik, av olika slag. I Ansgarskyrkan var det "Bach after work!" och stadshuset var det Cornelis Vreeswijk. Fullsatt på båda ställena vilket bara kan tolkas som - mera sånt.

Ansgarskyrkans Bach-afton inleddes med att Bengt Lundin, professor i musikteori, tonsättare, arrangör ochmusiker, gav en föreläsning om Johann Sebastian Bach (1685-1750), med musikaliska illustrationer. Efterpausen sjöng kören Akva Vera verk av Bach, tillsammans med organisten och cembalisten Benjamin Åberg.Dirigent var Anna Skagersten. Det blev en upplyftande musikalisk afton med stor bredd.

Kören Akva Vera sjöng Bach i Ansgarskyrkan.Kören Akva Vera sjöng Bach i Ansgarskyrkan. Benjamin Åberg spelade cembalo tillsammans med kören.Benjamin Åberg spelade cembalo tillsammans med kören. Bengt Lundin talade om Bach.Bengt Lundin talade om Bach. Benjamin Åberg spelade en aria med fem variationer ur Goldbergvariationerna.Benjamin Åberg spelade en aria med fem variationer ur Goldbergvariationerna.

I Lidingö stadshus var det musik av lite annat slag. I den fullsatta sessionssalen berättade först Corneliskännaren Mats Forsberg om Cornelis Vreeswijks (1937-1987) uppväxt och ungdom, på Ekerö och på Lidingö. Forsberg hade en sammanställning över de arbetsplatser som Vreeswijk jobbat på, bl.a. hos Lidingö stad som pinnpojke, på 1950-talet. Efter det steg sextetten DE SöderVISA upp på scenen. De kallar sig för "Världens bästa Cornelisband" och det kan nog stämma, för sångaren Stefan Robsén har en röst och språkbehandling som ligger nära originalets. Många av låtarna som spelades var nog okända för många.

Mats Forsberg berättade Cornelis Vreeswijk i stadshuset.Mats Forsberg berättade Cornelis Vreeswijk i stadshuset. Fullsatt sessionssal när...Fullsatt sessionssal när... DE SöderVISA spelade.DE SöderVISA spelade.

Roligt att de två stora platserna var fullsatta en fredagskväll. Bättre betyg kan inte Kulturveckans arrangör få.

Dela Två härliga konserter

Kommentarer

John Svensson 2017-11-20 14:44

Roligt med två så fina och ändå så skilda musikaliska program som bägge drog fulla hus samtidigt. Detta alltså på fredagkvällen. Rollin'Phones spelade på torsdagskvällen och konkurrerade "endast" med Lidingösymfonin om musikälskarna. Alltså två konserter på torsdag och två på fredag. Jag hoppas det visar att vi redan nu försöker undvika för många konsertkrockar på samma kväll. Men naturligtvis tar vi in alla erfarenheter när vi ska sammanfatta årets Kulturvecka.

Alexander von Yxkull 2017-11-20 13:05

Det var inte bara två konserter utan tre! På Lidingö Jazzklubb kunde man få njuta av en musikalisk toppkonsert med saxofonkvartetten Rollin´ Phones, fyra genommusikaliska kvinnliga saxofonister för kvällen förstärkta med en manlig saxofonist samt slagverk. Tyvärr drunknade konserten något i det stora musikaliska utbudet. Men dom som kom var mer än nöjda. Nästa år bör arrangören av kulturveckan tänka på att inte lägga så många musikarrangemang på samma kväll!

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google