Väder Lidingö

Lidingö torsdag 23 maj 2024 v. 21

Senaste kommentaren - Se fler

Uppiggad av en bok

onsdag 10 oktober 2018 09:16

På jakt efter ett bokomslag som ska dofta som en man tar sig Lidingösidans kåsör Inger Grimlund till Akademibokhandeln i Lidingö centrum. Och i den affären finns mängder med lockande erbjudanden, så ut kommer hon med Gustavs grabb och tillsammans gör de sällskap till en känd juice-affär några
meter bort. Där tänker hon på en känd TV-personlighets glasögon och hans behov av nyttig mat. Doften av mat blir kanske doften av man? Bara en bokstavs skillnad... eller.

Att läsa lär vi oss redan i förskolan. Med hjälp av bokstäver upplever vi de mest förunderliga saker man kan ta till sig. Man kan resa, laga mat, lära känna både kungligheter, vårdtagare och känt folk ända in i märgen. Att ta steget in i okända världar med hjälp av alfabetet är ofattbart spännande. Böckernas tid är ännu inte förbi, den saken är säker!

Akademibokhandeln i Lidingö Centrum välkomnar alltid förbipasserande att ta en titt på bokhyllorna för att se det som just händer i böckernas värld – och det är som sagt inte lite det! Den här dagen var jag på jakt efter romanen ”Doften av en man” av Agneta Pleijel. Det var egentligen bara omslaget jag sökte för att kunna ta en bild till mitt kåseri på Lidingosidan.se. Tidigare hade jag köpt boken, läst de med en viss förvåning över hur kallsinnig historien var. Mina förväntningar om just doften av en man infriades inte – men ändå tog jag upp ämnet när vi hade träff i bokklubben här på Hiertagården. Dessutom – någon ville låna – läsa. OK. Men så var boken puts väck. Och nu fattades det en bild på bokens omslag till det kåseri som jag skickade till Jan på Lidingosidan.se och den bästa vägen var då att spåra upp boken i Akademibokhandeln där den tidigare varit inköpt.

Det gick bra. Men – man kan ju inte gå tomhänt från en bokhandel. Jag frågade damen bakom disken om hon hade några tips att ge mig och jag fick veta vilka böcker som just nu var storsäljarna: ”Manen i skogen” av Liljestrand, ”Chateau Vadå” av M-E Nilsson och ”Eat Good” med Rockström och så en enveten deckartopp ”1793” av Niklas Natt och Dag.

”Den är bra. Ruggit bra faktiskt” tycker Malin Persson Giolito – så uttrycker hon sin förtjusning på bokens omslag. Jag rotar vidare bland en hög böcker på visningsbordet och hittar ”Gustavs grabb” av Leif GW Persson. Den tar jag - i en billig pocket för 95 kronor får jag kanske lära känna den fantastiska Leif GW Persson! Nu blir jag lite ivrig och vill snabbt suga i mig lite av kriminologens klassresa från arbetarkvarteren vid Frihamnen, till TV-rutan. För visst är det där jag blivit förtjust i denna folkkära brottsexpert. Och jag är naturligtvis inte ensam i beundrarskaran.

Efter alla ”Veckans brott” i SVT med trevliga Camilla Kvartoft vid sin sida har nu professor Persson varit otrogen och lämnat Camilla för Jenny Strömstedt och TV4.

Det bästa med GW Persson är att han talar tydligt i TV-rutan. Långsamt, eftertänksamt och tydligt så vi tittare och lyssnare hänger med. Jag lever mig in i hur han hanterar sina glasögon som sitter mest i pannan – skulle vilja hjälpa till ett ta av dom i lugn och ro.

Med ”Gustavs grabb” under armen smiter jag in på ”Joe & The Juice” beställer en nyttig drink bestående av gurka, grönkål, broccoli, spenat och kryddad med citron. Därtill en Joe´s Club Sandwich med kyckling, avokado, tomat och pesto.

- Vad heter du, frågar barkillen vänligt.
- Inger, svarar jag lite förvånat men förstår sedan att beställningen går under namnet.
- Och vad heter du, frågar jag nyfiket och får till svar – Gustav! Ett lustigt sammanträffande…

Med strålande utsikt över torget. Foto: Inger GrimlundMed strålande utsikt över torget. Foto: Inger Grimlund

Det är nytt för mig att sitta på lokal och läsa. Göra sig hemmastadd i soffhörnan med hög popmusik som avgränsar samtal och istället gör att man helt kan koncentrera sig på boken i handen. Vid fönstret sitter ett par ungdomar med uppkopplade datorer medan juicecentrifugens höga morrande är ett naturligt inslag i miljön.

Killarna bakom den fruktfyllda, färgrika disken joggar på lite i takt med musiken (om man nu kan kalla den så) allt för att muntra upp både sig själva och omgivningen.

Jag försjunker i Gustavs grabbs berättelser om barndom, och skoltid med det sämsta betyget i uppförande och ordning. Men, det ska vi veta, han är en god en jägare och fiskare och har dessutom födgeni!

Gustavs grabb vilar på bordet. Foto: Inger GrimlundGustavs grabb vilar på bordet. Foto: Inger Grimlund

Jag säger då bara till Jenny Strömstedt – ta väl vara på Gustavs grabb. Han behöver nyttig mat och sunt leverne. Då får han kanske tillbaka den lustfulla doften av en man. Vem vet!


Text: Inger Grimlund

Dela Uppiggad av en bok

Kommentarer

Per Svensson 2018-10-13 23:20

Fin historia. Men det är inte troligt att man kan läsa en bok inne på Joe and the juice! De spelar otroligt hög musik-rena spinningpasset. Deras motto: köp något dyrt, ät upp snabbt och adjö.

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google