Väder Lidingö

Lidingö lördag 18 september 2021 v. 37

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Utställning om mat och dryck på Lidingö museum

fredag 6 november 2015 00:12

Nu pågår en utställning på Lidingö museum om mat och dryck på Lidingö, förr och nu. Här skildras hur både jakt och fiske gått till, de olika gårdarnas produktion av mat och dryck, butiker, krogar, festligheter och traditioner.

Ett ständigt pågående kaffedrickande på museet.Ett ständigt pågående kaffedrickande på museet. En av de utställningsansvariga, Christina Holgersdotter-Engdahl, (t.h) vid skärmen om lidingöbon och champagne-specialisten Richard Juhlin, tillsammans med Richards föräldrar och en flaska av hans mousserande alkoholfria vin. Foto på invigningsdagen: Margaretha AnderbergEn av de utställningsansvariga, Christina Holgersdotter-Engdahl, (t.h) vid skärmen om lidingöbon och champagne-specialisten Richard Juhlin, tillsammans med Richards föräldrar och en flaska av hans mousserande alkoholfria vin. Foto på invigningsdagen: Margaretha Anderberg

Lidingö var tidigare en betydande leverantör av jordbruksprodukter till Stockholm. Mjölk var en stor vara, liksom de på den tiden välsmakande Lidingöströmmingarna. Nu finns det svamp och bär i stora mängder på ön, liksom rika skördar av äpplen. Och så finns kolonilotternas odlade grönsaker.

På Lidingö har också många matkonstnärer bott, och det bor fortfarande många välkända matskribenter på ön.

Utställningen "Ät, drick och var glad" pågår till den 28 januari nästa år och framåt jultid kommer de som arbetat med utställningen att duka upp ett julbord och ge lite beskrivningar av julens lekamliga traditioner. I januari, den 20:e, blir det mingelkväll på museet mellan 18.30 och 22.00.

Museet är öppet tisdag, torsdag, lördag och söndag mellan 12 och 15.

Richard Juhlins bok om champagne.Richard Juhlins bok om champagne. Matskribenternas bord.Matskribenternas bord. Kaffe rostas numera på Lidingö kafferosteri.Kaffe rostas numera på Lidingö kafferosteri. Hur kommer julbordet att dukas upp när det närmar sig.Hur kommer julbordet att dukas upp när det närmar sig. Lidingös första lanthandel har fått en egen skärm.Lidingös första lanthandel har fått en egen skärm. Gåshaga Värdshus skylt räddad efter branden 1982.Gåshaga Värdshus skylt räddad efter branden 1982. Sjökrogarna har varit många på vår skärgårdsö.Sjökrogarna har varit många på vår skärgårdsö. Honung från Ahlströms Bigård på södra Lidingön.Honung från Ahlströms Bigård på södra Lidingön. Bjälbotappningen, världsberömd på Lidingö.Bjälbotappningen, världsberömd på Lidingö.

Dela Utställning om mat och dryck på Lidingö museum

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google