Väder Lidingö

Lidingö söndag 13 juni 2021 v. 23

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Vad är en skål?

torsdag 22 mars 2018 11:48

KONSTHELG. I morgon startar konstrundan på Lidingö. Fredag, lördag och söndag håller medlemmar i Föreningen Lidingökonstnärer sina ateljéer öppna. Sedan i somras har ett "skålprojekt" pågått hos keramikern Jacqueline Igestedt på Höjdstigen 5. Ett 30-tal av föreningens medlemmar har format sina egna keramiska skålar och nu i helgen slutredovisas arbetet, läs nedan. Länk till konsthelgen.

Föreningen Lidingökonstnärers alla skålar. Foto: Inga SjödinFöreningen Lidingökonstnärers alla skålar. Foto: Inga Sjödin

En skål är en skål, eller varför inte konst!

Självklart är det konst, anser keramikern Jacqueline Igestedt med rötter i Frankrike. Där har keramiken som konstart en lång tradition. En skål kan vara ett bruksföremål men också ett konstnärligt objekt. Keramik är konst! Med denna devis har Jacqueline ledsagat ett trettiotal kolleger i Föreningen Lidingökonstnärer in i lerans verkstad för att de ska sätta sin personliga och konstnärliga prägel på en skål i keramik.

Projektet har pågått i olika etapper sedan sommaren 2017 och de ursprungliga prototyperna har konstnärerna successivt förvandlat och förädlat under processen. Varje konstnär har mött utmaningen att skapa i en helt ny form - keramikens - men resultatet visar ett fint samspel mellan Jacquelines vägledning och konstnärernas kreativitet. Variationerna är många; ett potpurri av tekniker och objekt som konstnärerna vanligen arbetar med som tyg, glas, trä, måleri eller metall ger skålarna dess unika uttryck.

Slutdatum för projektet blir till Lidingö Konstrunda 23-25 mars 2018. På sensommaren vandrar utställningen vidare från Lappland och ner över norra Sverige.

En skål för projektet!

Text: Inga Sjödin

Dela Vad är en skål?

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google