Väder Lidingö

Lidingö onsdag 21 februari 2024 v. 08

Senaste kommentaren - Se fler

Vad är shibori?

fredag 23 januari 2015 17:35

Igår invigdes en lite annorlunda utställning i Lidingö stadshus entréhall. Medlemmarna i Svenska Shiborisällskapet visar vad man kan göra med tyger när man blockerar en del av tygets yta, alltså hindrar färgen från att tränga igenom. Sedan låter man det som blockerat själva ytan vara med när tyget färgas. Blockeringen kan bestå av träklossar, eller vikningar, sömmar, stygn och knutna trådar. Resultatet blir i många fall mycket speciella och intressanta konstverk där slumpen hjälpt till att forma mönstret.

Elizabeth Christiansson och Sara Casten Carlberg framför sina respektive skärmar, är två av de elva konstnärer som finns med på utställningen.Elizabeth Christiansson och Sara Casten Carlberg framför sina respektive skärmar, är två av de elva konstnärer som finns med på utställningen.

Shibori är ett japanskt ord och betyder pressa, vrida och klämma. Och det har alla elva utställarna gjort. De visar hur man kan variera tekniken och det finns många fina detaljer att dröja vid. De har även fyllt en "skog" med shiboriträd, "som borde hänga där jämt", som en av vernissagebesökarna tyckte. Varje konstnär har, på sin skärm, givit en beskrivning av sitt arbete, allt för att öka kunskapen hos alla oss som inte har en aning om denna textila teknik, som är vanlig i Japan och östra Asien.

Konstnär: Leyun WangKonstnär: Leyun Wang

Utställningen pågår till den 27 februari och öppettiderna är måndag - torsdag 08.00 - 20.00, fredag 08.00 - 16.30. Stängt lördag och söndag.

Konstnär: Eva DavidssonKonstnär: Eva Davidsson Konstnär: Tomas RobefeltKonstnär: Tomas Robefelt "Shibori"-skogen."Shibori"-skogen. Konstnären Mirjam Lagergren, t.v, och två besökare vid hennes utställningsskärm.Konstnären Mirjam Lagergren, t.v, och två besökare vid hennes utställningsskärm. Konstnär: Sara Casten CarlbergKonstnär: Sara Casten Carlberg

Dela Vad är shibori?

Kommentarer

Per Karlsson 2015-01-29 09:46

Riktigt hantverk när det är som bäst! Hoppas jag har tid att gå in o kolla påvägen hem från jobbet en dag.

sanna starkie 2015-01-23 19:13

jätte fint!

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google