Väder Lidingö

Lidingö tisdag 9 augusti 2022 v. 32

Senaste kommentaren - Se fler

Gustaf Fredriksson 2 jul 22:37 om Debatt: Öppenhet gör Sverige attraktivt

Vår närmaste granne - Norra Djurgårdsstaden

tisdag 15 augusti 2017 00:01

Med risk för att Lidingösidans läsare inte tror sin ögon kommer nu en artikel, skriven av Inger Grimlund, om en plats som ligger på andra sidan bron. Det känns lite konstigt och svindlande att en öbo vågat sig över till fastlandet, men någon gång ska vara den första. Artikeln handlar om Norra Djurgårdsstaden, nybyggarsamhället som vuxit fram under de senaste fem åren och som verkar lite spännande, sett ur ett lidingöperspektiv. Se även två matnyttiga länkar längst ned.

Framför mina ögon sker ett under. En helt ny stadsdel växer upp, dag för dag har jag kunnat följa hur Norra Djurgårdsstaden utformas till något helt unikt i vår sinnrika tid.

En ny stadsdel växer fram, tvärs över Lilla Värtan. Foto: Inger GrimlundEn ny stadsdel växer fram, tvärs över Lilla Värtan. Foto: Inger Grimlund

Från mitt fönster ut mot Lidingöbron har jag den allra bästa utsikten – där bron tar slut och Stockholm tar vid – där har hänt mycket under de senaste åren. Den stora parkeringsplatsen vid Ropsten är borta, vägen genom Lill- Jansskogen har stängts av, istället har tunneln Norra Länken tagit hand om trafiken. Det förenklar bilåkandet och på tio minuter är man framme vid Danderyds sjukhus - om det var dit vi skulle.

Nu bor jag som sagt lägligt till, men ändå. Tunneln är ett mirakel för många som arbetar på andra sidan bron – helt klart.

Jag har nyfiket följt händelserna på avstånd men en dag bestämde jag mig för att göra en visit i nybygget Norra Djurgårdsstaden. Plötsligt föll bitarna på plats – huskropparna som flutit in i varandra från mitt fönsterperspektiv delade sig nu i flera och de härliga gamla tegelbyggnaderna utgjorde en dekorativ bakgrund till de finslipade husväggarna av obehandlad metall. De gamla runda, stabila gasklockorna bildar en unik bakgrund till den innovativa stadsbilden i vardande.

På Storängstorget kan man då och då få uppleva det unika vattenspelet, designat av konstnären Jeppe Heins. Draperier av fontänvatten rör sig i en bestämd ordning och står du mitt i cirkeln kan du klara dig från att bli våt. Foto: Inger GrimlundPå Storängstorget kan man då och då få uppleva det unika vattenspelet, designat av konstnären Jeppe Heins. Draperier av fontänvatten rör sig i en bestämd ordning och står du mitt i cirkeln kan du klara dig från att bli våt. Foto: Inger Grimlund

Det var hissnande roligt att åka gata upp och tvärväg ner, in – ut, och så plötsligt kommer jag ut på Storängstorget, inte likt något annat torg jag sett i alla mina dagar, luftigt och med välkomnande bänkar.

Vad händer då här? Jo, här får publiken uppleva ett unikt vattenkonstverk, komponerat av Jeppe Heins.

Från fyra cirklar i stenläggningen sprutar vatten upp och bildar draperier som växlar mellan högt och lågt efter en bestämd koreografi. Glada barn skuttar in i vattenspelet och den spännande våta världen. Jag bestämmer mig för att ta med mig några barnbarnsbarn vid nästa besök – det enda jag inte vet är när och hur vattenspelet sätter i gång. Nåja – jag ska nog få tag i bruksanvisningen…

Intill torget ligger Restaurang Bamdoo Asia som har en traditionell asiatisk meny – här bär källarmästare Vu fram vår mat med charm och elegans! Foto: Inger GrimlundIntill torget ligger Restaurang Bamdoo Asia som har en traditionell asiatisk meny – här bär källarmästare Vu fram vår mat med charm och elegans! Foto: Inger Grimlund

Bästa platsen för att kunna följa föreställningen är på restaurang Bamboo Asias uteplats på torgets kortsida. Väl inne i restaurangen lyser papperslyktor välkomnande mot gästen, blommigt och vänligt blandas på ett trivsamt sätt – till detta kommer en innehållsrik meny att välja från. De flesta rätterna känner vi igen, även om de kommer från en främmande matvärld. Vårrullar, stekt ris med räkor, krispig anka med sötsur sås, wokad biff med citrongräs, här visar tre små chilifrukter på menyn att rätten är stark – mycket stark.

På menyn står också ”Tänk på att tala om för personalen vilken matkrydda du inte tål så vi kan servera dig på bästa sätt”.

Till dessert vaniljglass med kolasås?

StikkiNikki är glasstillverkaren som har oändliga smaker att erbjuda sina kunder. Foto: Inger GrimlundStikkiNikki är glasstillverkaren som har oändliga smaker att erbjuda sina kunder. Foto: Inger Grimlund

Men – nej! Tvärs över gatan väntar en överraskning: StikkiNikki – här tillverkas glass i stora lass. Den lilla glasskiosken som Nicole Emson öppnade 2007 har förökat sig till åtta glassbarer i dag. Den senaste med är just här vid Storängstorget varifrån ekologisk glass av varierande slag levereras runt om på stan. Är du snäll kan du kanske få kika in i glassfabriken och få ett smakprov.

Norra Bryggan har en riktig brygga mot Husarviken där gästerna kan njuta nära natur i gott väder. Foto: Inger GrimlundNorra Bryggan har en riktig brygga mot Husarviken där gästerna kan njuta nära natur i gott väder. Foto: Inger Grimlund På kvarterskrogen träffas glada grannar och hundägare för en pratstund. Populärt italienskt kök med pizza men också god svensk husmanskost mellan varven. Foto: Inger GrimlundPå kvarterskrogen träffas glada grannar och hundägare för en pratstund. Populärt italienskt kök med pizza men också god svensk husmanskost mellan varven. Foto: Inger Grimlund

Än är inte sevärdheterna slut! Husarviken är ett vattendrag som imponerar, över den lilla ån finns flera broar som förenar stad med rena rama landet. På ena sidan betar kossor i det gröna, på andra sidan kan du slå dig ner vid krogbordet på Norra Bryggan. Härligt – både ute och inne. Menyn är inspirerad av det italienska köket och visst finns här en pizzaugn som gräddar med full fart vid middagstid. Alkoholfritt öl och glutenfri pizza och pasta finns till glädje för många, dessutom pannkakor och köttbullar för den som så önskar.

Publiken består mest av stamgäster som verkar hemtama i den lite dunkla miljön. Och – så kommer det in en dam med en stor hund och slår sig ner vid bordet intill.

– Är hundar tillåtna, undrar jag, lite försynt varpå hundens matte säger – det är min ledarhund, jag är blind.

Jag klappar hunden lite generat och får veta att vovven heter Otto och matte Ingrid. Så blev mötet både spännande och informativt – jag förstod att Norra Bryggan var deras stamlokus där gästernas hjälpsamhet var självklar och krögarens goda mat ett lockbete både för matte och Otto.

Ingrid har bott här i fem år och naturligtvis lärt sig känna den nya staden rätt så bra. Med hunden Ottos hjälp tar Ingrid sig fram i kvarteren runt Högviltsgatan.

Jag frågar:
– Hur trivs du här i Norra Djurgårdsstaden, och får till svar
– Bra för det mesta. Men vad jag saknar är Systembolag och bankomat. Då får jag ta buss ”50-sällan” – den kommer ”när dom vill”, inte när vi vill. Så är det bara!

Text: Inger Grimlund

Designbloggarna, 21 juli i år. "Stockholmsturist"

Ekbladet, Norra Djurgårdsstadens egen webbtidning

Dela Vår närmaste granne - Norra Djurgårdsstaden

Kommentarer

Mats Löfström 2017-08-15 17:02

Jag är ganska nyinflyttad i Norra Djurgårdsstaden från Råsunda och givetvis nyfiken på grannen Lidingö. Tyvärr finns det en vägtull som känns som ett hinder, plus att jag kan tycka att den reguljära tunnelbanan borde fått gå över bron utan skiftet till en annan bana.

Per Lundström 2017-08-15 14:59

Tack för en härligt positiv artikel! ☺

Anders Odéen 2017-08-15 09:49

Väl skrivet Inger! Det är väl märkligt att det kan skapas så mycket bra, så snabbt och så nära! Vad och när händer det något liknande på Lidingö? Stadshuset renoveras för en bra bit över 300 miljoner – nödvändigt eller? Hur kommer våra centrumhandlare att må när ett gigantiskt köpcentrum öppnar i kvarteret Valparaiso i Värtahamnen. Lidingö har haft ca 20 år på sig att bygga ut och skapa bättre förutsättningar till bredare handelsutbud för lidingöborna – men icke. Spårvagnshallsdebaklet behöver jag väl inte ens nämna... Och att säga nej till Akvatiska efter flertalet anpassningar – det gick fort – vilken superplump för våra politiker – tänk vilken fantastisk attraktion det kunde ha blivit för både lidingöbor och tillresta. Hoppas nu slutligen att ni tar ansvar över tjänstemännens kostsamma tokigheter, skakar av er feg-skynket och åtminstone försöker göra något bra fram till nästa val...

Katarina Palmstierna 2017-08-15 08:31

Inger, vilken trevlig och informativ artikel. Nästa gång gör vi sällskap och jag sätter på mig "företagsglasögonen".

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google