Väder Lidingö

Lidingö tisdag 11 augusti 2020 v. 33

Senaste kommentaren - Se fler

Anna Pellnäs 20 jul 14:53 om "Slottet" på Storholmen kan komma att rivas

Vardagsliv fångat på bild

söndag 4 september 2016 22:35

UTSTÄLLNING I STADSHUSET. I lördags invigdes en fotoutställning i Lidingö stadshus med bilder tagna av fotografen Gyula Salusinszky. Han är född i Ungern men bor i Trieste i Italien sedan 40 år. Under alla år har han försökt fånga människors vardag via sin kamera. I stadshusets entréhall hänger nu drygt 50 bilder från olika delar av världen. Det är avspända bilder, ingen stor dramatik, mer en stillsam puls. Utställningen pågår till och med fredag den 23 september.

Gyula Salusinszky bland sina bilder.Gyula Salusinszky bland sina bilder. När Anna Rheyneuclaudes Kihlman talade som blev hon förstås fotograferad.När Anna Rheyneuclaudes Kihlman talade som blev hon förstås fotograferad.

Vid invigningen talade Lidingös kommunalråd Anna Rheyneuclaudes Kihlman. I talet, som hölls på engelska, sa Anna Rheyneuclaudes Kihlman att Gyula Salusinszky genom sin utställning knyter samman Sverige och Ungern, och kryddar med kärleken till Italien. Fotografi är något hon har med sig sedan barnsben, och alla människor har en stark relation till fotografiet. En del vill inte vara med på bilder, andra nästan kräver att få vara med. "När jag har sett de utställda bilderna är jag förvånad över hur personligt du lyckats fånga motivet framför dig, antingen det är en person, ett hus, en staty, ett paraply eller ett berg. Det visar din artistiska blick och skicklighet".

En del av Gyula Salusinszkys familj tog sig tidigt från Ungern till Sverige och Anna Rheyneuclaudes Kihlman berättade att i stadshuset finns ett särskilt Raoul Wallenbergrum, och hon anknöt till att Raoul Wallenberg räddade livet på många ungerska judar under andra världskriget, så de kunde få en fristad i andra länder. Att se dessa bilder är också att delta en smula i andra människors liv i Rom, Trieste, Istanbul, Stockholm, Lidingö. Bilderna på utställningen berättar var och en sin spännande, tysta historia för den som stannar upp och lyssnar.

Några av de drygt 50 bilderna på utställningen.Några av de drygt 50 bilderna på utställningen.

Dela Vardagsliv fångat på bild

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google