Väder Lidingö

Lidingö lördag 1 april 2023 v. 13

Senaste kommentaren - Se fler

Vårluft under däcken

söndag 23 april 2017 15:33

Inger Grimlund, som inte bara äger en Mini Cooper från 2010 utan även gillar andra fyrhjulingar, var åskådare när gårdagens Ö-resebilar for omkring på ön. Hennes egen bil var tyvärr för ung för att få vara med men hon hade full koll alla andra åk ute på Skogshem & Wijk. Frågan är nu: Hur gammal ska en Mini Cooper vara för att få vara med på en ö-resa?

Sedan länge har jag bokat den 22 april i min almanacka. Just den dagen skulle alla vilda bilar släppas lösa, få känna vårluften under däcken och flyga iväg över grusvägar och nysopade asfaltvägar. Det var alltså dags för Ö-Resan 2017. Arrangör är Anders Odéen som i flera år vurmat för veteranbilar och inte minst Picko Troberg som alltid varit Anders vän och idol.

Även undertecknad har alltid beundrat den ståtlige Picko och naturligtvis ville jag vara med och hedra honom genom Pickos Memorial. Och visst skulle jag delta i Ö-Resan med min lilla röda Mini Cooper 2010, men se – det gick inte. Bilen var alldeles för ung (och jag kanske alldeles för gammal?)

Men det fanns naturligtvis chans att vara åskådare och beundrare av ekipagen som samlades i morgonstunden på Skogshem & Wijk på Lidingö, där jag bor.

När jag vaknade på lördagen sken solen och några lätta vita moln dekorerade den blå himmelen. Vilken tur med vädret – men som sagt – april är alltid april och vädret växlande. Så även den här dagen…

Glad som en lärka skuttade jag ur sängen (något överdrivet kanske men ändå). Jag hann inte med någon frukost för klockan tickade iväg rätt fort innan jag var färdig för avfärd. Men kära någon, min bil var randad av fågelbajs och såg helt bedrövlig ut. Alltså – först till biltvätten, för inte kunde jag åka till Skogshem & Wijk med en skitig Mini Cooper, då skulle både jag och bilen få dåligt rykte.

På startlistan fanns 83 veteranbilar namngivna – både märke och ägare. Så fantastiskt roligt att plöja igenom alla namnen – minsann hittar jag där en Mini Cooper från 1991, ägare Hasse Nyström. Det äldsta märket i raden var annars Austin från både 1932 och 1935, ägare Göran Lundberg och Björn Bergström. En Ford Mustang från 1964 susade också förbi tätt följd av Chevrolet Bel Air från år 1956.

Många kameror var i gång så bilder lär det inte vara brist på. Själv försökte jag ta kort med min nya iPhone men den ville inte vara med på noterna då bilarna hann åka förbi innan jag tryckt på knappen.

Väl ute på Elfvik tog jag en runda till hästhagen där lätt påpälsade ridhästar flirtade med varandra och krumbuktade sig i vårsolen. Det gjorde veteranbilarna också på sitt sätt.

På Stockholmsvägen blev det andra bullar än bilar. Foto: Inger GrimlundPå Stockholmsvägen blev det andra bullar än bilar. Foto: Inger Grimlund

Själv blev jag sugen på en kopp kaffe och stannade upp vid Bröd & Pateseri på vägen hem. Hade det inte börjat regna just då skulle jag ha slagit mig ner på utebänken med min goda smörgås, kaffe och en liten kaka som dessert.

Bilen med nummer 88 hittade fotografen bakom Thernlunds. Foto: Inger GrimlundBilen med nummer 88 hittade fotografen bakom Thernlunds. Foto: Inger Grimlund

Förbi mina ögon for då och då en veteranbil, sökande efter en gömd frågeadress bakom Thernlunds, en av dagens sponsorer, med 88 på sin nummerplåt. Rally och frågesport – kan man ha det roligare en lördag i april!?

Ett stort tack till Anders Odéen och Picko Troberg in memoriam.

Inger Grimlund

P.S. Hur gammal ska min Mini bli, innan vi får vara med på Ö-Resans rally?
D.S.

Dela Vårluft under däcken

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google