Väder Lidingö

Lidingö onsdag 21 februari 2024 v. 08

Senaste kommentaren - Se fler

Värmeslag

fredag 3 augusti 2018 00:01

Om värmen och den stekheta sommaren har säkert alla talat om denna stekheta sommar. Lidingösidans kåsör Inger Grimlund åkte till Norrtälje för att äta middag med delar av familjen, men en stekhet veranda var det som erbjöds. Då insåg en servitör att om man flyttar bord och stolar till skuggan får köket lite att göra och han själv lite mer dricks än vanligt. Och gazpachon var kall.

Vi är inte vana att leva med dagstemperaturer runt 30 grader. Det tar ett tag att acceptera värmen – från att förr alltid ha sökt solens strålar till att nu fly dem in i skuggan. Det är en stor omställning och vi söker lite tröst i korsdrag hemma i lägenheten eller hoppas att sjöbrisen ska lindra huvudvärken. Solhatten är en viktig klädesdetalj men sen vet man faktiskt inte – ska jag ta på mig stödstrumporna eller vågar jag gå med nakna ben. Faktiskt vore det lite häftigt att bli solbränd på de delar av kroppen som inte sett ljus på flera år.

Magen, brösten, ryggen kanske skulle få nytt liv med hjälp av solens värme och strålar. Men här gäller det ju också att vara försiktig, säger läkarvetenskapen som vi måste lyssna till. Med det kryper vi in i skuggan igen och kanske, kanske vågar vi ta ett kliv ner i Kottlasjön. Varför just Kottla? Jo, där finns en liten trappa med ledstång att hålla sig i på vägen ner i det solvarma vattnet.

Jag undrar just hur kräftorna mår när nere i djupet, för visst finns det väl kräftor i Kottlasjön nu för tiden, precis som när jag var ung. Jag minns hur vi la ut burar vid Badbergen och sedan hoppades på fångst. På den tiden fanns det bara ”riktiga kräftor” – numera är det signalkräftor man håvar upp ur vattnet – om man har tur.

Det är mycket som gått ”på tok” på grund av vädret. Midsommaraftonen i Umeå regnade bort spelmanslaget, medan majstången faktiskt stod kvar och lockade några käcka mammor med barn att hoppa runt stången som små grodorna. Inte visste vi då att dagen blev historisk med sitt regn. Och så kom fotbollen in i våra liv. Med fotbollen kom också solvärmen!

Midsommarafton i Umeå med regn och dans runt majstången. Foto: Inger GrimlundMidsommarafton i Umeå med regn och dans runt majstången. Foto: Inger Grimlund

På Rådhustorget dukades det upp för VM-fest med stor TV-skärm och halva stan kom kånkande på solstolar för att kunna sitta bekvämt och njuta av fotbollsdramatiken. Jag blev erbjuden en sittplats av ett gäng unga invandrarkillar – de är alltid så vänliga mot oss äldre mammor, medan mitt barnbarn Troy bestämt säger "jag tycker inte om gamla tanter". Efter ett par dagas samvaro på Vätö tror jag kanske Troy har ändrat uppfattning. Men det är svårt att hitta på någon muta. En glass eller två räcker liksom inte!

Glada grabbar på Rådhustorget ger plats år undertecknad. Foto: Lena ÅkermarkGlada grabbar på Rådhustorget ger plats år undertecknad. Foto: Lena Åkermark Morfar Kurt är Troys favorit - här på Vätö. Foto: Inger GrimlundMorfar Kurt är Troys favorit - här på Vätö. Foto: Inger Grimlund

I det här fallet blev det en trevlig middag på restaurang Vin-baren i Norrtälje. Min idé var att vi skulle ”åka halva vägen var” d.v.s. vi gamla skulle åka i en sval bil till Norrtälje och sedan åka hem till Lidingö medan de unga skulle ta sin bil och åka tillbaka till Vätö efter avslutad måltid. Förhoppningsvis skulle då Troy och hans lillasyster Tilly sova sött i bilen…

Först beställde vi bord på restaurang ”Ett glas” men när vi kom dit visade det sig att där var stekhett i solen på verandan. Lilla Tilly drog av sig klänningen och skrek av värmeångest och jag instämde – här kunde vi inte sitta och äta middag. Aldrig i den hettan.

Vi urskuldade oss till personalen som nickade förstående och så gick vi därifrån, tvärs över torget med rutschkanor, tunnlar och leksaker som på Tivoli. Det var just för närheten till detta, som vi beställt bord på ”Ett glas” – att barnen skulle ha något kul att göra så vi andra fick njuta vår måltid i lugn och ro.

Nu undrar ni kanske hur det blev. Svaret är att det blev toppenbra. På Vin-baren dök det upp en servitör som visste hur en barnfamilj skulle behandlas. Han kånkade ut matbord och stolar – annars var här låga rottigbord och vilstolar för vinnjutare. Menyn var kort men absolut tillräcklig för oss alla.

Pasta med laxsås! Omelett, räksallad och gazpacho – chips att tugga på medan vi väntade på maten. Vi satt nu i skuggan, ungarna hoppade runt på torget och kom då och då till bordet för att läska sig med lite Coca Cola.

Denny räddade situationen. Tack för det. Foto: Inger GrimlundDenny räddade situationen. Tack för det. Foto: Inger Grimlund

Så gick kvällen mot hemfärd, en bil till Vätö, en bil till Lidingö. Vår trevlige servitör Dennis fick en kram (av mig) och rejält med dricks. Faktum är att han räddade vår kväll. Dessutom mitt förhållande till Troy som med ett brett leende på läpparna slängde en kyss ut genom bilrutan.

Text: Inger Grimlund

Ett tips – tag Tullportsgatan i Norrtälje och ni får en glad dag. Foto: Inger GrimlundEtt tips – tag Tullportsgatan i Norrtälje och ni får en glad dag. Foto: Inger Grimlund

Dela Värmeslag

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google