Väder Lidingö

Lidingö måndag 27 januari 2020 v. 05

Senaste kommentaren - Se fler

Jan Jansson 13 jan 17:11 om Grönast på ön

Vårrus på Högberga Gård

torsdag 12 april 2018 19:08

Inger Grimlund som skriver om mat på Lidingösidan har redan börjat planera för sina kommande besök på Högberga Gårds bakficka, alltså Vattenverket, som öppnar i slutet av maj. Måste man beställa bord till bakfickan eller räcker det med att man tar sig simmande upp på bryggan?

Nu är snöhögarna med grus nästan borta. Men bara nästan. På Kottlasjön kämpar ännu den tunna isen för sin överlevnad mot vågskvalpet och stigarna runt sjön är ännu inte helt halkfria. Ändå vågar sig de hurtiga motionärerna ut på joggingtur på bergsstigarna runt sjön – de är modiga och lätta på foten. När Johan Hjort för några år sedan tog motionsspåret runt Kottlasjön upptäckte han en gammal tegelbyggnad nära Breviksbadet. Byggnaden, det gamla Vattenverket, var och är ju verkligen något alldeles extra och visst satte den igång det kreativa Hjortska maskineriet. Familjen Hjort bodde då i Gåshaga, och väntade sitt tredje barn så visst skulle det var bra med lite mer svängrum för framtiden.

Nu är det så att Johan Hjort är grabben från byn Messlingen i Härjedalen som med sin kreativitet fått Högberga Gård att bli något helt unikt – en inspirerande konferensgård för människor med framtidstro och livsglädje. Under de kommande åren låg tankarna om Vattenverket och gnagde i Johans sinne. Kontakter med kommun och tomtbolag fanns med i spelet. Men det var svårt att få något grepp om det hela – tiden rann iväg, och vad hände?

Jo, Högberga gård växte och växte – här blommade idéerna och det blev ett mikrobryggeri vid sidan om vineriet – ja, det började faktiskt bli lite trångt om utrymmet på Högberga Gård – tro det eller ej! Så, från att omvandla Vattenverket till ett familjehus blev nu Johans funderingar på att göra Vattenverket till Högberga Gårds Bakficka. Och det är vad som görs just nu i vårens härliga tid. Lidingös tidigare näringslivschef Cristina Erikson blev involverad i tankegångarna och nog hade hon under åren mottagit många idéer från allmänheten men Johan Hjorts var nog ändå de mest kreativa och realistiska!

Gården i Messlingen har renoverats, byggts till och ut. Hit till Härjedalen går familjen Hjorts vägar ofta – här sågas, spikas och hamras det flitigt men just nu packas alla verktyg ihop från påskens arbetspass för att fraktas till Lidingö-Brevik. Det är faktiskt något av Messlingssjön över Kottlasjön. Här kan man om man har tur dra upp en gädda i vilket fall som helst lockar badet om sommaren och skridskorännan om vintern – på båda håll. Ekologiskt så långt det går.

Två kreativa killar jag gillar - Johan Hjort t.v. här tillsammans med Victor Waldenström. Victor är f.d. lidingöbo som numera bygger upp ett företag i Anderslöv, Skåne med inriktning på glada skogsgrisar. Foto: Inger GrimlunTvå kreativa killar jag gillar - Johan Hjort t.v. här tillsammans med Victor Waldenström. Victor är f.d. lidingöbo som numera bygger upp ett företag i Anderslöv, Skåne med inriktning på glada skogsgrisar. Foto: Inger Grimlun

Just när jag sitter och funderar på hur det hela ska gå ihop – måste man beställa bord till Bakfickan eller kan man ta sig simmande upp på bryggan. Mina tankar störs av att ett brev ramlar in genom brevinkastet. Det är en inbjudan från min käre granne Bengt att gå till Högberga Gård och uppleva Afternoon Tea på lördag. Beställa bord – javisst! Jag tror nog att min erfarne kavaljer har gjort det i god tid. Skulle vi vilja ta ett dopp i Högberga Gårds härlig pool går det för sig. Men då blir det Bad och Brunch på söndag till ett något högre pris.

Som Johan säger – en festlighet är alltid en festlighet.

Text: Inger Grimlund

Vattenverket i början av april 2018. Foto: Bengt JanssonVattenverket i början av april 2018. Foto: Bengt Jansson

Dela Vårrus på Högberga Gård

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google