Väder Lidingö

Lidingö tisdag 11 augusti 2020 v. 33

Senaste kommentaren - Se fler

Anna Pellnäs 20 jul 14:53 om "Slottet" på Storholmen kan komma att rivas

Venus till Gåshaga

onsdag 14 september 2016 12:27

OFFENTLIG UTSMYCKNING. I april nästa år får Gåshaga brygga en konstnärlig utsmyckning. Precis nere vid bryggan kommer skulpturen "Venus sittande på snäcka" att stå, så båtresenärer och passagerare från Lidingöbanan kan se kärlekens gudinna på nära håll. Carl Milles skapade konstverket mellan åren 1919 och 1926. Höjden är 62 centimeter så bronsskulpturen placeras på en sockel.

"Venus sittande på snäcka" av Carl Milles. Foto: Millesgården"Venus sittande på snäcka" av Carl Milles. Foto: Millesgården Ungefär här vid "V" kommer skulpturen att stå.Ungefär här vid "V" kommer skulpturen att stå.

Det är Lidingö stad som köpt in konstverket från Millesgården. Stadens exemplar gjuts av Herman Bergmans Konstgjuteri. Ungefärlig kostnad är 500 000 kronor.

Den romerska kärleksgudinnan Venus, som även givit namn åt planeten, heter i grekisk mytologi Afrodite. Och eftersom Venus föddes ur havets skum och fördes i land på ett snäckskal, är placeringen vid Gåshaga brygga perfekt.

Trolig invigning i samband med konstveckan 2017.

"Venus föddes ur havets skum och fördes i land på ett snäckskal" på denna plats. Arkivbild från stormen i november 2010."Venus föddes ur havets skum och fördes i land på ett snäckskal" på denna plats. Arkivbild från stormen i november 2010.

Dela Venus till Gåshaga

Kommentarer

Evelyn Lewandrowski 2016-09-15 13:20

Å, det här känns så roligt! Under många år har jag arbetat för kulturen på vår ö och nu händer något stort! Detta inköp är mycket positivt för både lidingöborna och Millesgården... och vilket lyft för Gåshaga!

VARMT VÄLKOMMEN VENUS!
Hälsar Evelyn Lewandrowski

Ledamot i Kultur- och fritidsnämnden
för Lidingöpartiet

carl-johan schiller 2016-09-14 15:10

Millesgården är en del av Lidingös identitet och jag är mycket glad över att vi nu kan få se mer Milles på Lidingö framöver!

Att noga prioritera och välja hur våra budgetmedel ska användas har gjort det möjligt att satsa på skulpturinköp.

Carl-Johan Schiller (KD)
ordf. kultur- och fritidsnämnden

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google