Väder Lidingö

Lidingö måndag 20 september 2021 v. 38

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Vernissage med musik

lördag 23 november 2013 23:53

Rune Öfwerman och Britt Damberg musicerade på Galleri Fallera under lördagens invigning.

Rune Öfwerman och Britt Damberg musicerade på Galleri Fallera under lördagens invigning.

På Galleri Fallera invigdes utställningen “Musikgrafik” under lördagen. På väggarna hänger verk skapade av kända konstnärer och motiven är alla inspirerade av musik. I Lidingö stadshus är det bara en dag kvar på Föreningen LidingöKonstnärers höstsalong som i år har temat “Rött”.

Dag Häggqvist, som numera driver skivbolaget gasell, bildade i slutet på 1950-talet skivbolaget Sonet tillsammans med Gunnar Bergström och Sven Lindholm. De tre delägarna var även intresserade av modern konst och startade Galleri Östermalm 1969. Samtidigt började man ge ut grafiska blad av kända konstnärer som Baj, Clavé, Coignard, Corneillie, Del Pezzo, Maglione, Strüwer och Vennekamp. På Galleri Fallera ställs nu en del av dessa blad ut.

Under lördagens invigning fick besökarna lyssna till “invigningsmusik”. De tre kända musikerna Britt Damberg, Rune Öfwerman och Jan Allan bjöd på inspirerande eftermiddagsjazz som stämde väl överens med konsten som visas på väggarna. Utställningen pågår till den 8 december.

I Lidingö stadshus entréhall har under drygt två veckor “Föreningen LidingöKonstnärer” visat sina verk, alla inspirerade av årets tema “Rött”. Utanför stadshuset står fortfarande den rödfärgade (vad annars) pyramiden där alla kunnat skriva tänkvärda saker om vad som får dem att se rött. Inomhus har ett 30-tal av föreningens medlemmar ställt ut sina verk.

Under lördagen kunde besökarna se och själva delta i ”Liquitex workshop”. Företaget Liquitex berättade om sina akrylfärger på tuber och sprayburkar och den kände graffittikonstnärern Johan Wattberg visade några av sina verk, delvis skapade med sprayfärger. Dessutom var det ansiktsmålning, där nog endast mindre barn vågade ställa upp.

I morgon söndag är sista dagen för utställningen. Klockan 13.30 läser då skådespelaren Elin Klinga ett eget sammandrag ut Röda Rummet, av August Strindberg. Klockan 14.00 kommer skådespelaren Lennart R Svensson att kåsera om “Blodig biff med krapplack”, om mat som konst. Allt avslutas med dragning i konstlotteriet.

Även på Galleri Sjöhästen i Bergsätra är det sista dagen för Suzanne Linnanders utställning “EAST” med motiv inspirerade från Österlandet.

Vernissage med musikRune Öfwerman och Jan Allan.

Rune Öfwerman och Jan Allan.

Vernissage med musikGraffittikonstnärern Johan Wattberg övervakar Elisabeth Megner när hon skapar ett verk.

Graffittikonstnärern Johan Wattberg övervakar Elisabeth Megner när hon skapar ett verk.

"Röd vinge" av Py Wernstedt.

"Röd vinge" av Py Wernstedt.

"Röd man i Beijing" av Lucien Brogniart.

"Röd man i Beijing" av Lucien Brogniart.

Dela Vernissage med musik

Kommentarer

Anders Odéen 2013-12-13 22:12

Med mycket stor sorg har vi idag fått det tragiska budskapet att en av Galleri Falleras mest uppskattade besökare och deltagare, Rune Öfwerman, lämnat oss efter en kort tids sjukdom. Vi kommer alltid att minnas hans engagemang för musiken och konsten, som han delade med bland andra vännen Dag Häggkvist på grammofonbolaget Gazell. Tillsammans hade vi förmånen att ta del av Runes musicerande i samband med flera av Galleri Falleras vernissager, med konst från Edition Sonet, även det ett etablerat begrepp i Stockholms konstkretsar. We’ll meet again…

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google