Väder Lidingö

Lidingö söndag 14 juli 2024 v. 28

Senaste kommentaren - Se fler

Vin on line - en bra idé?

lördag 15 december 2018 13:31

Är det verkligen en bra idé att kunna få hem kartonger till dörren med det vin man beställt? Den frågan ställer Inger Grimlund sedan hon just sett hur enkelt det fungerar.

Att världen har förändrats tack vare – eller på grund av – idéer, det får man klart för sig efter att ha lyssnat till Nobelpristagarnas berättelser från Konserthuset och Blå hallen i Stadshuset. Forskarna kan få proteiner och enzymer att fungera precis som dom vill, det gäller bara att ha en idé om hur man vill ha det. Inte bara gasa på utan också styra så det blir bra för samhället och framtiden, som Wiliam Nordhaus uttryckte sig i sitt tal. En bra idé har vi väl alla haft någon gång – det kan ha varit att släcka lamporna när ljuset inte behövs eller att ta bort trasmattan i köket så man inte snubblar och faller omkull. För falla – det har man inte råd med i min ålder! Rollatorn är också en välsignelse – vem kom på den goda idén?

Vilken härlig fest vi kan tacka Alfred Nobel för! Här skålas det för fullt men kom ihåg: Det gäller inte att bara gasa på, utan också att styra! Bild från TV-utsändningen från SVTVilken härlig fest vi kan tacka Alfred Nobel för! Här skålas det för fullt men kom ihåg: Det gäller inte att bara gasa på, utan också att styra! Bild från TV-utsändningen från SVT

Vi satt och småpratade runt matbordet hos min dotter Lena – om nya idéer som kanske skulle hjälpa familjen att hinna med allt, både hemma, i skolan och på jobbet. Nu arbetar jag ju inte längre, men när jag tänker tillbaka på min aktiva tid blir jag förvånad. Hur kunde jag orka med ungar, make, handling, matlagning, tvätt – ja på den tiden skulle en god hustru stryka fars skjortor. Att hinna till Systemet före klockan arton en fredagskväll var nästan ogörligt – men nödvändigt! För hur skulle det annars bli! Inte kul alls…

Det här är just en fredagskväll med tända adventsljus och de två små barnbarnen framför TV:n med adventskalendern. Mormor Lena och morfar Kurt är barnvakter då mamma och pappa har varsin julfest att gå på. Med detta vill jag bara berätta hur bra den unga generationen har det med närhet till släkten.

Nu är det så att jag inte dricker alkohol sedan ett antal år då man ”inte blir vackrare, smalare, rikare och stadigare på benen” av just alkohol. Faktum är att min inställning smittat av sig på familjen – det var därför vi satt med mineralvatten i glasen – fast det var fredag. För mig är det också skönt att slippa hetsen att hinna till Systemet i tid – nu kan jag ta det lugnt.

Så ringer det i Lenas iphone – det är ett meddelande ”Nu är vi tio leveranser från er adress”. Och på displayen kan man se precis var varutransporten befinner sig. Vi kan följa bilen hur den sakta tar kurvan till Pyrolavägen och sedan närmar sig vår adress. Det går bara några minuter så ringer det på dörren och två starka killar levererar två fullastade kartonger.

Två temalådor; Klassisk julsamling och Bubbelpremiär. Foto: Inger GrimlundTvå temalådor; Klassisk julsamling och Bubbelpremiär. Foto: Inger Grimlund Vinleveransen på väg. Foto: Inger GrimlundVinleveransen på väg. Foto: Inger Grimlund

- Men vad finns det i kartongerna?
- Vin kära vänner. Allt vin man kan önska sig från hela världen. Vilken bra idé att handla vin online. ”Vinoteket är din vinbutik med öppet 24 timmar om dygnet” står att läsa på webben.
- Vem kom på denna goda idé?
- Ja, frågan är bara – är det verkligen en god idé – eller inte?

En del av kartongernas innehåll. Foto: Inger GrimlundEn del av kartongernas innehåll. Foto: Inger Grimlund

Bäst är kanske att lyda den kloke William Nordhaus råd ”Det gäller att inte bara gasa på, utan också styra”. Gäller såväl mig som dig och inte minst alla idérika galningar i universum.

Text: Inger Grimlund

Dela Vin on line - en bra idé?

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google