Väder Lidingö

Lidingö måndag 6 december 2021 v. 49

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Vingslag över Lidingö

söndag 30 juli 2017 22:05

Inger Grimlund, som normalt skriver om mat på Lidingösidan har, efter ett besök på Millesgårdens utställning med Lars Jonssons verk, provat att mata gräsänderna vid Kyrkviken och fann att utan tvekan nafsar åt sig brödbitarna direkt ur handen. Sedan åkte hon runt öns fågelställen och hamnade till slut vid Larsbergsbryggan.

Vingarna flaxar på måsen i Gåshaga = Måshaga. Foto: Inger GrimlundVingarna flaxar på måsen i Gåshaga = Måshaga. Foto: Inger Grimlund

Svalorna flyger högt mot den blekblå himmelen som täcker hela bildytan från min balkong med riktning mot söder. Som små flygplan susar de förbi, dyker elegant upp och ner utan att röra en vinge. Just nu verkar det som om arbetet med att mata ungarna under tegelpannorna på taket tagit slut och med det finns friheten att svinga sig ut i rymden igen.

På Millesgården pågår just nu en utställning för fågelälskare – och Millesgården ligger bara ett ”stenkast” från där jag bor på Hiertagården. Så naturligtvis gjorde jag och min konstintresserade väninna Sylva ett besök på plats. Här förförde oss Lars Jonsson, fågelmålare och fågelskådare med sina underbara porträtt av fåglar, fåglar, fåglar! Med mjuka penseldrag fick Lars Jonsson betraktaren att riktigt känna det fjäderlätta dunet på fågelkroppen för att inte tala om glimten i ögonen och näbbarnas styrka.

Lars Jonsson måste ha matat många fåglar i sitt liv! Hur i alla mina dar kom han annars i kontakt med ejder, skator, änder och blåmesar, ja, alla vingförsedda varelser verkar ha suttit modell för hans måleri.

Jag bestämmer mig för att forska lite i fågellivet omkring mig på Lidingö. Inte för att jag kan måla men i alla fall – jag tar med mig min kamera och lägger lite brödbitar i väskan.

Färden går till Kyrkviken inte långt ifrån kyrkan och nära till Kaptensstugan där det serveras kaffe med dopp så här i sommartid.

Vid Kyrkviken finns en fin fiskebrygga. Foto: Inger GrimlundVid Kyrkviken finns en fin fiskebrygga. Foto: Inger Grimlund

Det är nog doften av kanelbullar och muffins som lockar hit välgödda änder, tärnor och en och annan kråka. Just nere vid sjön finns en bänk för vila, medan blickarna i lugn och ro fångar in fågellivet, båthamnen och en man med metspö på bryggan. Jag frestar änderna att komma närmre med några bitar bröd och tro mig eller ej, den färggranne andhanen nafsar till sig brödet ur min hand. Så fick jag kännas vid vad en fågelnäbb är för någonting.

Jag hann i alla fall ta några foton innan min färd gick till Kottlasjöns vik, intill Södra Kungsvägen. Även här simmade änder sakta och nöjda runt i badvattnet som delades med människobarn i olika storlekar.

På den generösa gräsmattan pickade sädesärlan i sig godbitar från pick-nicken medan stjärten vippade förnöjt i solljuset.

Eftersom den goda Jonsson gillar vatten körde jag nu mot Mölna, kusten till Värtan. Naturligtvis kan inte Lidingös stränder mäta sig med Lars Jonssons Gotland, men i alla fall måste vi konstatera att Lidingö som ö är något spännande. Längs stränderna går stigar och små grusvägar där trafiken är skiftande, från joggare till äldre hundägare med kopplet i handen.

Och så alla fåglar – om våren hörs näktergalen tydligt i Mölna medan talgoxen och blåmesen bygger sina bon i den lummiga lövskogen.

Skatorna och kråkorna är här året runt och skräpar ner, mer eller mindre.

Då är det bättre vid sjösidan, svanarna är eleganta där de simmar fram med sina svanfamiljer och änderna doppar huvudet ner mot sjöbottnen med stjärten i vädret. Vad för godbitar de hittar där, är svårt att bli klok på. Vid varvet intill ligger rader av båtar vid den gungande bryggan ut mot Värtan. En helikopter står startklar längst ute på kajen och på det klarblå vattnet sticker det upp vita segel som då och då går upp mot vind och fladdrar irriterat tills vindriktningen åter igen är ”full fart framåt”.

Tystnaden störs av burrande och murrande snabba racerbåtar som lämnar efter sig vågskvalp med oanad kraft som får sjöfåglarna att häftigt guppa vid vattenbrynet.

Så kommer en ny sjöfågel in i bilden! Herr Canada-gås tar en tur över gräsmattan och pickar eftertänksamt i sig smulor från ”den rika mannens bord”. Tyvärr lämnar han också märken efter sig av icke så angenämt slag.

Två ska man vara – här landar paret Kaja på det tomma bordet vid stranden. Är det han och hon, eller mamma och barn? Det skulle nog Lars Jonsson kunna svara på. I vilket fall som helst tar de väl hand om varandra, puttar lite bland fjädrarna och ser till att allt är i sin ordning.

Friska vindar vid Larsbergs brygga. Foto: Inger GrimlundFriska vindar vid Larsbergs brygga. Foto: Inger Grimlund

Har du lite bröd kvar i påsen? Vid Larsbergsbryggan i Dalénum finns chansen att träffa hungriga änder, måsar, tärnor och skator. Om du har tur har den trevliga glasskiosken öppnat igen, vilket gråsparvar, blåmesar och talgoxar också uppskattar.

Här mås det gott!

Inger Grimlund

Dela Vingslag över Lidingö

Kommentarer

Inger Lundeskog 2017-07-31 10:24

Du skriver så fantastiskt levande och bra man följer varje steg du tar på vårt vackra Lidingö.

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google