Väder Lidingö

Lidingö lördag 4 juli 2020 v. 27

Senaste kommentaren - Se fler

Sakfel i artikeln om Telefonvillan 17 jun 21:10 om Telefonvillan till salu

356 000 per år är hyran för Lidingö museum, netto

onsdag 25 september 2013 00:01

Lidingö museum ligger på Lejonvägen, i Lidingö centrum.

Lidingö museum ligger på Lejonvägen, i Lidingö centrum.

I år skickar Lidingö stads fastighetskontor en hyresavi på 452 000 kronor till Lidingö Hembygdsförening eftersom föreningen hyr Villa Fornboda där museet ligger. Samtidigt får Hembygdsföreningen ett årligt hyresbidrag från kultur- och fritidsnämnden på 96 000 konor. Hembygdsföreningen har nu begärt att få hyresbidraget höjt med 60 000 kronor. På onsdagens möte med kultur- och fritidsnämnden är förslaget att Hembygdsföreningen får 15 000 kronor i höjt hyresbidrag. Hembygdsföreningen får även ett årligt bidrag på 44000 kronor till själva verksamheten.

– Vi kommer inte att kunna klara detta år, säger Jan-Eric Österström, Lidingö Hembygdsförenings ordförande. Prognosen just nu pekar på 122 000 kronor i underskott.

– Varje år får vi kämpa för att kunna klara ekonomin. Det vi bl.a. får intäkter från är medlemsavgifter, inträden på museet, höstmarknaden och Elfviksgårdsdagen. Vi kan inte förlita oss på donationer. Förra året gav vi ut boken “Sevärda hus på Lidingö” och den gick faktiskt bra och överträffade våra beräkningar. Med hjälp av den klarade vi 2012.

– Vartannat år ger vi ut en årsbok med intressanta artiklar om Lidingö och öns historia. Men boken kostar att ge ut. Det betyder att vi har en form av “vartannatårsekonomi”. Samtidigt sker nästan allt arbete i föreningen ideellt.

– Eftersom hyran ökat i år, samtidigt som vi gjort investeringar i brandskydd och en larmanläggning, har vi ansökt om ett ökat hyresbidrag.

– Vi är naturligtvis glada att få 15 000 kronor extra, men det kommer ändå inte att räcka till. Vi vet att vi, i förhållande till andra kommuner och deras hembygdsföreningar, är missgynnande. Detta är dokumenterat långt innan jag kom in i bilden som ordförande för tre år sedan, säger Jan-Eric Österström.

Fakta
Lidingö Hembygdsförening bildades 1931 och har cirka 2000 medlemmar. Därmed är den en av de största hembygdsföreningarna i Sverige. Hembygdsröreningen ansvarar för Lidingö Museum som öppnade den 4 Juni 1998. Logotypen, vikingaskeppet, ritades 1931 av konstnären Einar Nerman som bodde på Hersbyholms gård.

Dela 356 000 per år är hyran för Lidingö museum, netto

Kommentarer

Hans Åström 2013-09-28 14:02

Siffror från B.S. är helt ointressanta och skamligt att påstå att hyran på nästan en halv mijon är billig. B.S borde skämmas!! Hyran skall vara 0 kr. för en hembygdsgård eller museum, som bedriver en ideell kulturgärning. Jag tror inte det finns någon kommun i landet som tar ut en hyra på detta sätt och till råga på allt är Lidingö en av Sveriges rikaste kommuner. B:S anger ingen partitillhörighet, men förmodar han är M och borde som övriga i partitoppen skämmas!!
Tack Jan för att du håller den här diskussionen vid liv. Den måste fortgå tills någon ändring sker. För upp den tidigare i listan. Jag tycker inte hyran skall betalas o invänta när kronofogden står utanför…..då kanske pamparna reagerar..

Björn Samuelson 2013-09-27 16:54

Hyran är mycket låg, ca 1130:-/kvm och år. Det är extremt billigt för en villa i bästa skick och centralt läge på Lidingö. Det är ungefär samma nivå som för en orenoverad hyreslägenhet.
Med hyresbidraget från staden blir hyran ca 852:-/kvm och år. Det är långt under de billigaste hyreslägenheterna.
Utöver denna dubbla hyressubvention ger Lidingö Stad även ett driftsbidrag på 44.000 kr.
Hembygdsföreningen är sannerligen inte missgynnad!

Björn Samuelson
ordf Tomtbolaget

Hans Åström 2013-09-26 16:01

Till A.O. varför inte starta ett upprop för att bevara kulturen (= hembygdsmuseet) på Ön. Kanske politikerna lyssnar mer då. Man kan även göra det via en Blogg. Hjälper gärna till. Nästa steg blir kanske att ta betalt för att låna böcker, man vet aldrig vad som behövs att göra pamparna mätta.

Anders Odéen 2013-09-26 13:51

Staden satsar (jag vet inte hur mycket) på att vi ska få hit besökare genom utbildning av Lidingöguider, portalen upplevlidingo mm… och så sågar man samtidigt av den kanske viktigaste grenen – nämligen den som all sak- och lokalkunskap sitter på! Ska bli spännande att höra om någon kan eller vågar förklara hur det blev så här…

Siv Bergius 2013-09-26 11:17

Kära Käppala-cyklisten.
Bra synpunkter. Vi har väl inte helt grottat in oss på gamla gårdar och 100-åriga villor. T.ex. hade vi en utställning om 50-talets Baggeby- och Bodalsområdet förra hösten och många av våra flerfamiljsområden är beskrivna i boken ”Sevärda hus på Lidingö”.
Vi är tacksamma för nya idéer av olika slag. Hör gärna av dig och låt oss bolla…
Siv Bergius
En av många – hårt arbetande volontärer.

Käppala-cyklisten 2013-09-25 20:00

Visst är det bra att Hembygdsföreningen finns, men det finns definitivt utrymme för nytänkande där. Jag får intrycket att allt de gör handlar om öns gamla gårdar och minst 100-åriga villor. Intressanta ämnen i och för sig, men lite variation skulle kunna öka intresset för föreningen och kanske också kunna öka intäkterna.

Vi är väldigt många som vuxit upp i öns lägenhetsområden, exempelvis Näset, Baggeby, Skärsätra, Käppala med flera. De områdena är nu 50 – 60 år gamla och är betydligt mer “hembygd” för många ö-bor än vad de gamla gårdarna är. En bok om dessa områden med foton från 50- och 60-talet tror jag skulle intressera många (om man lyckas marknadsföra den).

Hans Åström 2013-09-25 18:07

Håller helt med. En så rik kommun borde ha råd att betala för en sådan kulturgärning. Ett hembygdsmusuem skall inte behöva betala ett öre.
Pampväldet styr. Alltid varit moderat men inte längre (på L.)

pelikanen 2013-09-25 15:19

Inför nästa års kommunalval kommer jag att tillfråga alla våra partiers representanter varför de sanktionerar denna minst sagt våldsamma hyreskostnad för hembygdsföreningen. De får gärna svara redan nu här på Lidingösidan.

Bosse 2013-09-25 14:06

De styrande på Lidingö anser tydligen inte att det är viktigt att hyressättningen för Hembygdsföreningen är så rimlig att de inte går med förlust.

Hembygdsforeningen har en viktig roll på Lidingö då den värnar om vår hembygd och skapar mervärden för dess invånare.

Hittills har de styrande på Lidingö, utan att blinka, lagt ned ca 27 mkr på att ta fram förslag på hur vår hembygd i Centrum/Torsvik kan förändras i starkt negativ riktning. Dessa miljoner är efter samrådet bortkastade pengar.

Det är paradoxalt hur de styrande använder våra skattepengar på fel sätt och därför inte värnar vår hembygds bästa.

Kicki 2013-09-25 13:49

Håller fullständigt med Anders Odéen, och Lotta.
Det ÄR pinsamt att vara Lidingöbo i det här ärendet.
Hur tänker man, vem ska ta vara på all kunskap och information som finns i föreningen?
När de äldre är borta, vem fortsätter med samma glöd då?
Kära Lidingö Kommun, att ni inte skäms?
Gör det enda rätta, stöd och skänk till det som de flesta av oss på Lidingö har stort intresse av!!

Kicki Markenberg

Lotta 2013-09-25 11:47

Skrämmande, instämmer med föregående talare. Alla dessa underbara eldsjälar som försöker bevara vår gemensamma historia borde få en massiv hyressänkning med 356000 netto…
Pinsamt dåligt av kommunen.

Anders Odéen 2013-09-25 09:51

Ibland känns det rätt pinsamt att vara lidingöbo.
Som när man läser detta t ex.
Stadens sätt att “tacka” alla dessa fantastiska människor som gör oändligt mycket för sin hembygd är upprörande. Finns med all säkerhet ingen kommun i landet som behandlar en engagerad Hembygdsförening så här. Kan bara uttrycka följande:
Gör om och gör rätt eller avgå!

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google