Väder Lidingö

Lidingö måndag 24 juni 2024 v. 26

Senaste kommentaren - Se fler

5 inbrott under 3 veckor

söndag 16 december 2018 22:20

POLISENS SAMMANSTÄLLNING. Under perioden 26 november till och med 14 december rapporterades ett villainbrott och fyra lägenhetsinbrott samt ett försök till lägenhetsinbrott på Lidingö. Det skriver Lidingös nygamla kommunpolis Tomas Lundgren som just nu, i avvaktan på att man hittar en efterträdare till tjänstledige Fredrik Wallén, har gjort årets sista sammanställning för Lidingö.

Jämfört med 2017 har antalet rapporterade inbrott minskat för samma tidsperiod. 2017 anmäldes 6 villainbrott och 10 lägenhetsinbrott.

Detta är polisens noteringar beträffande villainbrottet:
- Cirka klockan 17.40 tisdag 181211, Lönntunet. ”Via uppbruten dörr till inglasad uteplats”. Målsäganden var hemma vid tillfället och hade strax innan inbrottet hört att det ringt på dörren (men trott att det var barn som busade). Sannolikt har gärningsmännen först ringt på dörren för att kolla om någon var hemma. När de trott att huset varit tomt har en av dem brutit sig in via den inglasade uteplatsen och sedan fortsatt in i huset via en öppen altandörr. När den gärningsmannen var på väg för att öppna ytterdörren för minst en kumpan så märkte han att någon var hemma och flydde från platsen (målsäganden såg att det var en man, och var säker på att minst en ytterligare väntade på att bli insläppt, men kunde i övrigt vid anmälningstillfället inte ge något signalement).

Noteringarna om lägenhetsinbrotten:
- Torsdag 181129, någon gång under november fram till den 29/11, Larsbergsvägen. ”Via uppbrutet/krossat fönster”.
- Tisdag 181204, mellan ca. kl. 15.00 och 17.40, Pyrolavägen. ”Via uppbruten altandörr”.
- Onsdag 181205, mellan ca. kl. 06.30 och 20.30, Larsbergsvägen. ”Via uppbruten altandörrr”.
- Torsdag 181206, någon gång mellan tidig morgon och sen kväll, Vesselvägen ”Via uppbruten balkongdörr”.

Under perioden har även ett konkret ”försök till inbrott i lägenhet” anmälts specifikt på Lidingö. Fredagseftermiddagen, ca. kl. 16.15, 181130 låg målsäganden och sov i sin lägenhet på Pyrolavägen, men vaknande av att någon bröt på fönstret från uteplatsen. När gärningsmannen upptäckte att det fanns folk hemma flydde denne från platsen.

"Det enskilda villainbrottet på Lidingö indikerar att det finns aktiva nätverk på som prövar sig fram och letar tomma villor där de kan bryta sig in obemärkta. De aktuella lägenhetsinbrotten på specifikt Lidingö som skett vid månadsskiftet och nu under decembers första veckor kan troligen kopplas till enskilda inbrottstjuvar som inte har någon direkt tillhörighet till de mer ´organiserade´ nätverken", skriver Tomas Lundgren.

Dela 5 inbrott under 3 veckor

Kommentarer

Anders Bergstedt 2018-12-16 23:18

Det är ytterst märkligt att polisen inte rapporterar den dom som 2018-12-06 kom från Stockholms Tingsrätt. Där redovisades hur en 43-åring firar att han slipper avtjäna fängelse 3 mån och 10 dagar för ett villainbrott där han dömdes till fängelse 10 månader.

Han frigavs villkorligt sedan två tredjedelar av straffet avtjänats och prövotiden gick ut 2018-07-18 men redan två dagar innan firade han på en pub och gjorde sedan inbrott i en lastbil. Han greps men då han frigavs på förmiddagen gick han direkt och gjorde inbrott i en villa.

43-åringen har i mer än 20 år utfört bostadsinbrott främst i Torsviksområdet och har ett 40-tal noteringar i belastningsregistret. Han hade lämnat spår och greps 2018-08-23 men begärdes inte häktad och har sedan dess varit på fri fot. Den senaste domen visar hans hån mot rättssamhället och domstolens svar är patetiskt. Han är på fri fot och behöver inte ens avtjäna resterande straffet trots att prövotiden inte hade gått ut!

Det är glädjande att bostadsinbrotten minskar starkt och huvudproblemet är inte längre de utländska ligorna utan våra egna lokala återfallsförbrytare! Där har vi nog orsaken till att polisens väljer att inte redovisa det som kan medföra kritik!

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google