Väder Lidingö

Lidingö tisdag 20 april 2021 v. 16

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

995 namnunderskrifter för att återställa Näset

torsdag 1 juni 2017 11:14

ÖVERLÄMNADE IDAG. Samtidigt som den omdiskuterade snabbcykelbanan började byggas på Norra Kungsvägen i höstas startade även arbetet med att bl.a. bredda cykelbanan på Källängsvägen. Många parkeringsplatser försvann utmed vägen samtidigt som det inte gick att köra förbi en buss som stannat för att ta upp passagerare. De boende på Näset var upprörda eftersom de inte ville ha förändringen, som de flesta istället bedömde som en försämring. Idag överlämnades 995 namnunderskrifter från boende på Näset till kommunstyrelsens ordförande Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M) med uppmaningen "Återställ Näset".

Fredrik Wesslund överlämnade i stadshuset bunten med 995 namnunderskrifter till kommunstyrelsens ordförande Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M) i förmiddags.Fredrik Wesslund överlämnade i stadshuset bunten med 995 namnunderskrifter till kommunstyrelsens ordförande Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M) i förmiddags. Källängsvägen. Extra bred cykelbana istället för parkeringsplatser.Källängsvägen. Extra bred cykelbana istället för parkeringsplatser.

Näsetborna Fredrik Wesslund och Martin Uhlin tog initiativ till ett upprop och en namninsamling för att få en ändring på trafiksituationen. I ett följebrev till namnunderskrifterna skriver de att "de åtgärder som staden genomfört har som helhet försämrat trafiksituationen på Näset. Av den anledningen har majoriteten av bostadsrättsföreningarna på Näset, tillsammans med ett medborgarinitiativ som även nått boende i hyresrätter på Näset, gått samman för att protestera mot förändringarna". Förhoppningen är nu att en förändring av parkerings- och trafiksituationen genomförs inom kort.

Efter dagens överlämning av namnunderskrifterna får nu stadens registrator, efter registrering, se till att rätt person får underskrifterna, i det här fallet t.f. förvaltningschefen för teknik- och fastighetsförvaltningen. Även tekniska nämnden får ta del av handlingarna för det här är ett fråga som nämnden ska besluta om med avvägning av både ekonomi och nytta.

- Det viktiga är att vi nu håller igång en dialog kring detta, sa Anna Rheyneuclaudes Kihlman.

Centerpartiet har samtidigt tagit ett s.k. nämndinitiativ i teknik- och fastighetsnämnden för återställande av parkeringsplatserna på Näset.
- Majoritetens politik har skapat svårigheter i trafikmiljön på Näset. Centerpartiet har lyssnat på de boende när vi tagit fram förslaget, säger Patrik Buddgård, Centerns gruppledare.

Dela 995 namnunderskrifter för att återställa Näset

Kommentarer

Göran Tegnér, ledamot (L) i Teknik- och fastighetsnämnden 2017-06-04 18:07

Svar till Carl-Johan Schiller:

Jag läser med intresse Carl Johan Schillers ord: ”Eftertanken och verklighetsförankringen måste öka”. Och vidare: ”Behovet av att ta bort P-platser till förmån för en ny cykelbana har jag inte märkt av”.

Förvisso!

Men när Tekniska Nämnden den 8 juni 2016 fattade besluten om att ta bort parkeringsplatserna utmed Källängsvägen och bygga snabbcykelbanan utmed Norra Kungsvägen, då var KD:s representant Rickard Karlsson med på majoritetens triumfvagn.

Ingen från majoriteten lyssnade på den varning mot dessa stolliga beslut som vi liberaler skickade ut till samtliga ledamöter innan nämndsammanträdet (och som även centerpartiet motsatte sig).

Så vad passar bättre än ett Shakespeare citat:

”Så gör oss samvet till pultroner alla,
Så går beslutsamhetens friska hy
I eftertankens kranka blekhet över,
Och företag av märg och eftertryck
Vid denna tanke slinta ur sin bana
Och mista namnet handling”.

Efterklokhet är en exakt vetenskap!

Anders Bergstedt 2017-06-01 17:43

Peter Woll ! Du har verkligen sammanfattat situationen sansat. Jag har kämpat med personlig påverkan för överdäckning av Zetterbergstunneln norrut någon meter. Nu är det på gång snabbare än man kunde tro.

Vi kan konstatera att det blir alltmer hopplöst att jobba via partierna. Då blir det bara långbänkar och positionering. Regeringens cykelpolicy och byggpolicy har våra politiker och tjänstemän svalt utan att ens försöka kämpa för ett behållande av Lidingös särart, som är orsak till att alla vill bo här !

Nu har ni berörda samlat kraft för att lösa parkeringsproblemet och jag hoppas verkligen att ni lyckas.

Peter Woll 2017-06-01 11:47

Hur tänkte Lidingö Stad? Det finns 3 befintliga cykelvägar från Näset åt olika håll idag, ska jag cykla till stan så tar jag inte omvägen utmed Källängsvägen utan tar Ekorrvägen ner och över golfbanan och ska jag till Kyrkviken tar jag den befintliga gång och cykelvägen bakom Källängsvägen 13-17, vill jag ta mig till Grönsta gör jag det från Vesslevägen. Det jag kan tycka är att man däckar över och drar cykel/gångvägen vid viadukten vid Zetterbergsvägen då den ändå ska renoveras i sommar.

Carl-Johan Schiller (KD) 2017-06-01 11:29

Från KD:s håll vill vi öka eftertanken i staden innan åtgärder görs. Det är viktigt att vi inte bara tittar på kartan, utan på verkligheten när vi beslutar om olika investeringar. Efter att ha bott i drygt 20 år på Bo Gärde har jag cyklat mycket på och omkring Näset. Behovet av att ta bort P-platser till förmån för en ny cykelbana har jag inte märkt av.

Eftertanken och verklighetsförankringen måste öka.

Carl-Johan Schiller, KD

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google