Väder Lidingö

Lidingö torsdag 2 juli 2020 v. 27

Senaste kommentaren - Se fler

Sakfel i artikeln om Telefonvillan 17 jun 21:10 om Telefonvillan till salu

Bilder från Bysans och Pompeji

tisdag 29 april 2008 00:07

Suzanne-Linnander-1 Suzanne Linnander ställer ut målningar inspirerade av Pompejis fresker.

För 30 år sedan målade hon sina första ikoner efter att ha gått en
kurs på Medborgarskolan. För tio år sedan började hon tänka på en idé om “flyttbart väggmåleri”. Nu ställer hon ut både sina ikoner och sitt måleri, i Entréhuset på Läroverksvägen 6.

Suzanne-Linnander-1 Suzanne Linnander ställer ut målningar inspirerade av Pompejis fresker.

För 30 år sedan målade hon sina första ikoner efter att ha gått en kurs på Medborgarskolan. För tio år sedan började hon tänka på en idé om “flyttbart väggmåleri”. Nu ställer hon ut både sina ikoner och sitt måleri, i Entréhuset på Läroverksvägen 6.

Suzanne-Linnander-3

Suzanne Linnander har kallat sin utställning “Andligt och sinnligt
från Bysans och Pompeji” med målningar inspirerade av freskerna i Pompeji. I utställningslokalens härliga ljus nästan svävar målningarna. Det är dansande satyrer, menader och gudaväsen i de klassiska poser man brukar se. Men, Suzanne Linnander har inte enbart kopierat motiven utan låtit sig inspireras av dem, vilket inneburit en personlig frihet att välja de historiska sagofigurer som avbildats. Alla bilder är fyllda av symboler.

Suzanne-Linnander-2 Två tavlor, inspirerade av Casa dei Vetti i Pompeji, med den typiska pompejianska röda färgen.

Annat är det med alla ikoner som också visas på utställningen.
Här gäller det att kopiera de motiv som skapades för tusen år sedan. Det finns ingen plats för några personliga tillägg utan de
traditionella motiven ska föras vidare på samma sätt som tidigare. Suzanne Linnander har tagit med den första “godkända” ikon hon målade för 30 år sedan.

Suzanne-Linnander-4 Ikoner med motiv som man alltid sett.

Idén med flyttbart väggmåleri är hennes egen. För varför ska man behöva lämna de målningar man låtit göra i t.ex. ett hus när
man flyttar? Varför inte kunna ta även dessa målningar med sig?
Suzanne Linnander tar måtten, tillverkar sedan i sin ateljé och
monterar målningarna hos kunden. Mycket smart.

Målningar och ikoner visas i Entréhusets övervåning fram till den 17 maj. Tider, se Lidingösidans kalendarium. (Utställningen är dock stängd mellan 30 april och 2 maj). Måndag den 5 maj klockan 19.00 håller Suzanne Linnander ett föredrag med titeln “Myter, martyrer och ikoner” i utställningslokalen. Fri entré.

Dela Bilder från Bysans och Pompeji

Kommentarer

Arne Klintmark 2008-04-29 22:43

Suzanne har en finstämd känsla med en gränsöverskridande esoterisk framtoning i sina framställningar av antikens Bysans och Pompeji. Intrycken är genombrytande i hennes uttryckssätt. Ikonerna är klassiska återbildningar av den stora konsten i denna detaljrika genré. Vi gladde oss som var på vernissaget, gå dit och upplev!

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google