Väder Lidingö

Lidingö torsdag 1 oktober 2020 v. 40

Senaste kommentaren - Se fler

Paul Matell 12 sep 10:01 om Norska skidkungar satsar på Hälsans ö

Bygg ditt eget Lidingö

tisdag 15 maj 2018 12:07

ÖPPNA DATA. Nyligen utsågs Lidingö stad till en av de kommuner i landet som är bäst på att dela så kallad "öppna data". När man delar med sig av öppna data stimuleras utvecklingen av nya digitala tjänster. Någon kan se möjlighet att utveckla en tjänst som bygger på de öppna data som t.ex. kommuner delar med sig av. Se förklaring och definitioner på denna länk till Wikipedia.

Lidingö stadshus, som det kan se ut om man bygger det i Minecraft. Skärmfoto från Lidingö stadLidingö stadshus, som det kan se ut om man bygger det i Minecraft. Skärmfoto från Lidingö stad
Minecraft är ett dataspel som låter spelaren utforska och omforma världar. En grundidé med spelet är att det ska vara öppet för spelarna att skapa och dela med sig med andra. Det senaste i den utvecklingen är att hela Lidingö nu kan laddas ner i en digital version till spelet Minecraft. Och, det betyder att alla som har dataspelet Minecraft i sin dator kan bygga sitt helt egna Lidingö, eller Stockholm, eller vad som helst. För i äventyrs- och byggdatorspelet Minecraft, som utvecklades av svensken Markus Persson, får spelaren utforska och omvandla en värld byggd av kubikmeterstora block. Man kan säga att det är digitala legobitar. Dessutom finns växter, varelser och föremål. Läs mer på Wikipedia, på denna länk.

- Vi är bland de bästa av landets kommuner och regioner med att dela med oss av öppna data. Det är fantastiskt kul att vi ligger i framkant och det är dessutom något som vi alla i förlängningen har nytta av, säger Björn Söderlund, utvecklingschef i Lidingö stad och ansvarig för arbetet med öppna data.

Till hösten, under vecka 43, genomförs "Innovationsveckan" då barn och elever arbetar med miljösmarta innovationer med hjälp av digital teknik. I år kommer temat att vara just stadsbyggnad och där kommer den digitaliserade versionen av Lidingö passa som hand i handske.

- Det här är ytterligare ett sätt att visa upp hur vår kartinformation kan användas till andra saker än vad vi själva har den till. Det stimulerar innovation och är ett av syftena med att vi publicerar öppna data. Det är del av en mycket spännande utveckling, säger Björn Söderlund.

Här, på denna länk, finns alla öppna data som Lidingö stad delar med sig av till andra.

Dela Bygg ditt eget Lidingö

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google