Väder Lidingö

Lidingö söndag 14 juli 2024 v. 28

Senaste kommentaren - Se fler

Dyrare åka kollektivt

torsdag 13 december 2018 11:04

FRÅN 3 JANUARI. Igår beslutade landstingsfullmäktige vid sitt budgetmöte att priserna i kollektivtrafiken från den 3 januari 2019 ska höjas med 3,3 procent. För ett månadskort blir det nya priset 890 kronor (idag 860 kr) för en vuxen, 590 kronor (idg 570 kr) för pensionär, student och ungdom. Betalar man med reskassan ökar priset med en (1) krona för alla, oavsett ålder.

Kostar mer att åka med från 3 januari nästa år. ArkivbildKostar mer att åka med från 3 januari nästa år. Arkivbild

Höjningen beror på att Stockholmsregionen växer och att det de senaste åren gjorts "en rad större investeringar för att SL-trafiken ska fungera ännu bättre för en allt större befolkning. Utöver de nya stationerna och spåren för pendeltågen genom innerstan som invigdes 2017, byggs tunnelbanan ut med 17 nya stationer och 3 mil nya spår. Därtill kommer utbyggnad av flera lokalbanor, som Tvärbanan till Kista och Helenelund. Totalt ska 46 nya spårstationer byggas och 6 mil nya spår tillkomma. Antalet bussavgångar ska också utökas med 127 000 under 2019". Det skriver SL på sin hemsida och fortsätter:

"När trafiken byggs ut så ökar SL:s kostnader för att driva trafiken, vilket betyder att SL behöver högre intäkter. De intäkterna kommer, förutom från landstingsskatten, från att allt fler kan och vill resa kollektivt och genom ökade intäkter från biljettförsäljning."

Dela Dyrare åka kollektivt

Kommentarer

Göran Tegnér, trafikutredare 2018-12-14 15:42

Svar till Birgitta Olsen:

Du har rätt i Ditt konstaterande att det kostar lika mycket att resa med SL oavsett om avståndet är en hållplats eller tvärsigenom hela Stockholms län. En logisk följd av detta blir att det i regel blir billigare att åka bil kortare sträckor än att då ta bussen eller spårvagnen. Och att SL tappar intäkter på längre distanser, jämfört med en mer avståndsberoende prissättning. Detta vet de flesta (om än ej alla) trafikutredare. Jag har längre framhållit detta faktum. Men nu är det politisk enighet om den enklare enhetstaxan...

Johan Alenius 2018-12-13 19:50

Jag har varit i kontakt med SL, som meddelat följande. ”Det som har hänt är att det ska gå en buss 225 vid klockan 07:28 men i själva processen där Reseplaneraren hämtar in all information från ett bakomliggande system så har något gått galet. Så tiderna enligt tabellen kommer inte att köras till det problemet är löst och de tiderna finns att söka fram där. Exakt när buss 225 klockan 07:28 kommer att gå som planerat enligt den tryckta tidtabellen kunde vår entreprenör inte svara på, men det kommer inte att ske innan 4:e januari.”

Birgitta Olsen 2018-12-13 13:35

Tycker det börjar bli dags att införa zoner igen. Kostar lika mycket att åka en hållplats till centrum som att åka från Norrtälje till Hölö. Är väl inte konstigt att man tar bilen istället för bussen.

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google