Väder Lidingö

Lidingö fredag 30 juli 2021 v. 30

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Eldningsförbud i hela landet

tisdag 24 juli 2018 14:20

Uppdaterad 25 juli klockan 14.04. Totalt eldningsförbud, gäller även grillning på egna tomten. Se artikel ovan.
Just nu råder eldningsförbud
i hela landet. Eldningsförbudet i Stockholms län innebär att alla former av öppen eld i skog och mark är förbjuden. Förbudet omfattar även särskilt iordningställda grillplatser. Grillning på egen tomt omfattas inte i Stockholms län, men räddningstjänsterna avråder dock från grillning över huvud taget på grund av den extrema torkan.

Information about the fire ban in the Stockholm County in different languages: English, Arabic, Finnish, French, German, Russian and Spanish. https://www.storstockholm.brand.se/sprak/fire-ban-in-stockholm-county/

Länsstyrelsen och Storstockholms brandförsvar skriver på sina hemsidor:

Det är tillåtet att grilla på egen tomt i grill som är utformad så att det inte finns risk för brandspridning, till exempel upphöjd från marken. Till ”egen tomt” räknas i sammanhanget även gård till hyresrätt och bostadsrätt samt kolonilott. För att undvika missförstånd – tala med styrelsen/hyresvärden för att ta reda på vilka lokala regler som gäller. Trangiakök och stormkök har öppen låga och omfattas av eldningsförbudet. Det är inte heller tillåtet att ta med sig en grill, modell engångsgrill, ut i skog och mark

Ha alltid släckutrustning i närheten när du grillar och släck elden/glöden i kolgrillen med mycket vatten när du har grillat klart.

– Värmen och torkan medför stora påfrestningar på samhället, till exempel skogs- och markbränder samt mycket låga grundvattennivåer. I flera delar av vårt land pågår stora insatser där räddningspersonal, frivilliga och tjänstemän vid olika myndigheter jobbar dygnet runt med storartade insatser för att rädda liv och egendom, säger Stockholms landshövding Sven-Erik Österberg.

En mark- eller skogsbrand nära Kaknästornet igår eftermiddag. Fotot taget från Larsberg av David SätterlundEn mark- eller skogsbrand nära Kaknästornet igår eftermiddag. Fotot taget från Larsberg av David Sätterlund

Länk till SMHI:s kartor över brandriskprognoser.

Dela Eldningsförbud i hela landet

Kommentarer

paul matell 2018-07-27 14:29

Svar till Mikael och alla andra intresserade!

Som väl är har vi möjlighet att ventilera frågan om beredskap (vid extraordinär händelse eller onormalt läge) inför valet 9 september.

Vilket parti tar frågan på allvar? Mark- och skogsbränderna i norra Sverige har visat att många kommuner saknar beredskap, resurser och handlingsplaner.
Dessutom riktas kritik när hjälp uteblir. Med det är kommunens ansvar att i samverkan upprätthålla beredskap.

Jag anmälde mig som frivillig till hemvärnet och lämnande in en fullständig ansökan för en tid sedan men det är ju semestertider ;-)

Hans Olofsson 2018-07-26 17:16

Svar till Paul Matells uppmaning:Anslut dig till någon frivillighetsorganisation!
För några år sedan var jag och c:a 8 till i stadshuset för information om att på Lidingö bilda en beredskapsstyrka för att bistå vid extraordinära händelser. Dom hade fått löfte om tillgång till ett garage på brandstationen. Min uppfattning är att intresset från Lidingöborna var svagt och att allt "rann ut i sanden". Tyvärr.

paul matell 2018-07-26 08:30

Hänvisningen till bloggen "navyskipper" var synnerligen intressant och inlägget att Sjöfartsverkets styrkor behövs vid drunkningstillbud i stället för brandbekämpning var en spark i ansiktet för de drabbade i Norrtälje där helikoptern är på service (gäller tre av sju). Riksrevisionen måste granska sjöfartsverkets uppdrag och bemanning. Det finns uppenbarligen brister i den organisationen!

Mikael Olofsson 2018-07-25 22:44

Paul (och alla andra intresserade), det finns en hel del att läsa om Sjöfartsverkets verksamhet, eller brist på sådan här:
http://navyskipper.blogspot.com/

paul matell 2018-07-25 11:04

Finns det något hemvärn på Lidingö i den händelse att ett onormalt läge inte kan hanteras av tillgängliga resurser?

Visste du om att tre av sju nyligen inköpta räddningshelikoptrar är markställda hos Sjöfartsverket p.g.a onormalt slitage. Dessutom saknas en krok för att möjliggöra vattenbombning.

Nyligen drunknade en person utanför Norrtälje och Sjöfartsverkets räddningsenhet kunde inte bistå.

Med ett hemvärn på ön som förfogar över en liten motorbåt och en drönare hade personen lokaliserats betydligt snabbare och kanske räddats till livet!

Eld och vatten, var för sig, är faror som kan utvecklas till katastrof. När civilsamhället inte har förmåga måste ideella krafter hjälpa till. Anslut dig till någon frivillighetsorganisation!

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google