Väder Lidingö

Lidingö torsdag 9 april 2020 v. 15

Senaste kommentaren - Se fler

Jan Jansson 13 jan 17:11 om Grönast på ön

En guidad tur runt ön

torsdag 7 juni 2018 13:28

FIKAPAUS PÅ HUSTEGAHOLM. Den heta soliga söndagen den 3 juni samlades – för tredje gången! – nyanlända Lidingöbor för en guidad resa runt ön. Det är Vänverksamheten, med Inger Pålsson i bräschen, som i samarbete med Lidingö Rotaryklubb, Lidingöguiderna och Lidingö Stad arrangerar de uppskattade resorna runt ön.

Allén till Hustegaholm ger gångvägen en perfekt inramning. Foto: Mona Ryberg/Inger PålssonAllén till Hustegaholm ger gångvägen en perfekt inramning. Foto: Mona Ryberg/Inger Pålsson Inger Pålsson från Vänverksamheten med några nyanlända. Foto: Mona RybergInger Pålsson från Vänverksamheten med några nyanlända. Foto: Mona Ryberg

Syftet är att människor ska lära känna den plats, där de har sin hemvist. Det stärker känslan av tillhörighet såväl geografiskt som till det samhälle de nu tillhör. Det är svårt att på egen hand få en överblick över vår ö och allt den har att erbjuda. Man behöver veta hur man tar sig till olika platser på ett enkelt sätt. Inte minst gäller det till badplatser, nu när sommarlovet står för dörren. Det är sådana platser av intresse, som Lidingöguiderna tar upp under sin specialanpassade guidning.

Den här gången var det främst från två utsatt länder som våra nya invånare kom, så tolkning gjordes på flera språk, av andra nysvenskar som varit här lite längre och redan behärskar det svenska språket riktigt bra.

Guidningen inkluderade en typisk svensk ”fikapaus” på Hustegaholm, där alla får sträcka på benen och barnen, med spring i sina ben, får passa på att leka med varandra och blåsa såpbubblor.

Hustegaholm och dags för fikapaus. Foto: Mona Ryberg/Inger PålssonHustegaholm och dags för fikapaus. Foto: Mona Ryberg/Inger Pålsson Med buss runt Lidingö. Foto: Mona Ryberg/Inger PålssonMed buss runt Lidingö. Foto: Mona Ryberg/Inger Pålsson

Vi Lidingöguider, precis som alla inblandade frivilligorganisationer, ställer upp ideellt, men belöningen för uppdraget är stor när man ser både vuxna, barn och ungdomar så glada. En del lite oroliga än, man alla kämpar så positivt med språket och passar stolt på att använda alla ord de lärt sig under den korta tid de varit här. Några undgomar berättade som sina framtidsplaner, hur de sökt till Hersby gymnasium, eller sökt in till högskola. På frågan om hur de uppfattade oss svenskar, om det var lätt att komma i kontakt med oss, blev leendet lite snett… ”Jag tror svenskar är lite blyga”, svarade en av pojkarna som kommit hit med sin familj.

För de som vill lära känna en ny vän, och höra berättelser från en helt annan verklighet som vi inte ens har mardrömmar om, och känna av deras glädje och framtidstro, så rekommenderar vi ”prata-svenska-kaféerna”, bland annat i Ansgarskyrkan (som återkommer efter sommaren). Efter sommaren drar man igång verksamhet på biblioteket och mötesplats Centrum för kvinnor, med start söndagen den 2 september, mellan 15.00-17:00. SFI har också språkträffar på onsdagar mellan 10.00-11:00. För dig som vill veta mer, kontakta gärna Inger Pålsson på Vänverksamheten: ingerp@telia.com, och tel: 070-495 00 14.

Text: Mona Ryberg

Foton: Mona Ryberg och Inger Pålsson

På väg att blåsa såpbubblor. Foto: Mona Ryberg/Inger PålssonPå väg att blåsa såpbubblor. Foto: Mona Ryberg/Inger Pålsson Henrik från Rotary har pianolektion. Foto: Mona Ryberg/Inger PålssonHenrik från Rotary har pianolektion. Foto: Mona Ryberg/Inger Pålsson

Dela En guidad tur runt ön

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google