Väder Lidingö

Lidingö måndag 15 april 2024 v. 16

Senaste kommentaren - Se fler

Eric Forsgren avliden

lördag 24 november 2018 12:47

BLEV 90 ÅR. Journalisten, TV-producenten, författaren och lidingöbon Eric Forsgren har avlidit i en ålder av 90 år. För lidingöborna är han kanske mest känd för att tillsammans med sin bror Nils ha skrivit den stora och omfattande boken "Lidingö - människor och miljöer" som kom ut 1995. Boken startar med öns äldsta historia, fortsätter med livet kring de olika gårdarna, om broarna, kursgårdarna, entreprenörerna, sporten, politikerna, kändisarna och slutar med ett omfattande namnregister. Man kan nog säga att detta är ett standardverk om Lidingö. Lidingö museum har fått en liten restupplaga som nu säljs.

Eric Forsgren har avlidit.Eric Forsgren har avlidit.

För Sverige var Eric Forsgren, som föddes i Robertsfors, den som från 1950-talets slut i TV tillsammans med fotografen Per Åke Blidegård, rapporterade om Norrland och hela Nordkalotten för nyhetsprogrammet Aktuellt. På den tiden kunde man inte se Sveriges Television så långt norrut, vilket innebar att de två inte själva kunde se de färdiga inslagen. I början av 1970-talet flyttade han till Lidingö.

Från 2008 donerade han en summa på 1 000 000 kronor till ett årligt pris på 100 000 kronor för bästa svenska dokumentärfilm. Syftet var att främja den renodlade dokumentärfilmen avsedd för television. Den förste pristagaren blev Tom Alandh. I februari i år fick filmaren och TV-producenten Maud Nycander ta emot prissumman, se denna länk.

Begravningen sker i Lidingö kyrka den 5 december klockan 15.00.

Dela Eric Forsgren avliden

Kommentarer

Åke Lindbergh 2018-12-07 00:04

Jag minns särskilt Eric Forsgrens reportage i Aktuellt från Ammarnäs där han intervjuade Den rockande samen Sven-Gösta Jonsson, som sjöng en Elvislåt med fjället som fin bakgrund. I tidningen Se kunde man se ett foto från intervjun där Forsgren håller upp en båtshake med en monterad mikrofon som Den rockande samen sjunger i. Det var i början av 1960-talet och framtiden låg framför dem båda. Nu är båda borta men deras minne lever vidare.

Jan Larsson 2018-11-26 09:34

Den tredje mannen i tillkomsten av bröderna Forsgrens bok var Lidingöbon Sten Rehnmark. Det var han som formgav det här praktverket. Sten var min äldre kollega i reklambranschen på 60-talet. Han gick bort tidigare i år, 96 år gammal.

Marianne Börje 2018-11-24 14:10

När TV 2 startade de lokala nyhetsprogrammen, ville Oloph Hansson, att också Stockholm skulle ha ett sådant.
Det kallades Riksosten och det gjorde Eric Forsgren
tillsammans med Fredrik Burgman, även han från Robertsfors. Jag fick på min lott att scripta Riks-
osten och min och min dotters boardercollie, Sheepy,
var med och tog på kommendo från Burgman upp en penna
från golvet.
Marianne Börje

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google