Väder Lidingö

Lidingö fredag 22 oktober 2021 v. 42

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Fina uppfinningar på "Finn upp"

onsdag 9 april 2008 00:00

Finn-upp 1 Anna och Fanny från Torsviks skola vann “Finn upp”-finalen på Lidingö med sin idé “Sjukhuskortet”. Nu väntar regionfinal i Sigtuna på lördag.

I går var det delfinal i “Finn upp”, ett projekt som ska stimulera kreativiteten hos skolelever och inspirera den nya generationen att bli uppfinnare, innovatörer och entreprenörer.

Finn-upp 1 Anna och Fanny från Torsviks skola vann “Finn upp”-finalen på Lidingö med sin idé “Sjukhuskortet”. Nu väntar regionfinal i Sigtuna på lördag.

I går var det delfinal i “Finn upp”, ett projekt som ska stimulera kreativiteten hos skolelever och inspirera den nya generationen att bli uppfinnare, innovatörer och entreprenörer.

Delfinalen ägde rum i Dalénum Expo som ligger på klassisk uppfinnarmark i det gamla AGA-området.

Alla cirka 100 elever som går i klass 8 i Torsvik har sedan i höstas arbetat med att ta fram uppfinningar som kan förbättra tillvaron för många. Det har inte bara gällt att hitta en bra problemlösning, ta fram en prototyp och göra en beskrivning av uppfinningen. Eleverna har också övat sig på att presentera sin idé.

Finn-upp 2 Tilde, Jessica och Fanny skapade andrapriset, “Para Change”, ett parasoll med nedrullningsbara tygväggar. Fanny håller i en annan av gruppens uppfinningar, Den gyllene slipsen, med förvaringsfack.

Så när besökarna (tyvärr inte så många) kom var det ingen tvekan om vilken uppfinning som var bäst – det var den egna! Men efter att röstresultaten räknats blev några av förslagen utropade till segrare. Både förste- och andrepristagarna får åka till Sigtuna för att på lördag delta i regionfinalen av “Finn upp”.

Finn-upp 3
Louise hade med tre uppfinningar. Hon fick tredjepris för en strumpklämma, men hon hade även konstruerat ett mjölkpaket med genomskinligt fönster, Måttmjölk. Genom det kan man se hur mycket mjölk som finns kvar.

Segrade gjorde uppfinningen “Sjukhuskortet”. Annas och Fannys idé är ett kort som underlättar för folk att komma ihåg vilka mediciner de tar. Enkelt avläsbart för t.ex. en läkare om patienten glömt namnen på läkemedlen. (Det var flera av besökarna som trodde att detta kort redan fanns…).

Andra pris fick uppfinningen “Para Change”. Tilde, Jessica och Fanny hade försett ett parasoll med nedfällbara tygväggar. Med ett sådant parasoll på badstranden kan man enkelt byta om eller bara ligga och vila, helt utan insyn.

Finn-upp 5 Karolina vill att alla ska vara vänner i trafiken. När någon medtrafikant varit vänlig kan man tacka genom att fälla upp en tumme, som sitter monterad på biltaket. “Tumb up in Traffic” heter idén.

Organisatör för andra året i rad av Lidingös “Finn upp” var Dalénum Development Community, som också arrangerat möten mellan skoleleverna och innovatörer och entreprenörer från Lidingö. För, målet med “Finn upp” är inte främst att skapa kommersiellt gångbara uppfinningar – utan det är själva resan dit som ska vara utvecklande och lärorik.

Finn-upp 6 Uppfinnarna arbetade hårt med att övertyga besökarna om vilken idé som var bäst.

Här är några av de övriga uppfinningar som presenterades i går:
Örhängen med musik
Mobil som kan dockas med annan mobil för laddning
Simkläder med vattentäta dolda fickor för mynt och sedlar
Kudde på axeln för att lättare kunna bära tunga skidor
Anordning för att enklare kunna äta mat framför TVn
Slips med olika fack på baksidan för förvaring
Hållare för att hålla ihop strumporna under tvätt

Dela Fina uppfinningar på "Finn upp"

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google