Väder Lidingö

Lidingö onsdag 21 februari 2024 v. 08

Senaste kommentaren - Se fler

Fler eller färre inbrott på ön under årets sommar?

lördag 1 september 2018 10:49

”Stölder och inbrott har drabbat många, särskilt nu under sommaren.” Så skriver Lidingös nye kommunstyrelseordförande Daniel Källenfors (M) i Lidingö stads informationstidning Vårt Lidingö, som den senaste veckan delats ut till alla hushåll på ön. Att Lidingö drabbas av inbrott är ingen nyhet, men under sommaren i år har bara elva inbrott mot bostäder anmälts till polisen från juni till och med augusti. Förra årets siffra var mer än tre gånger så hög.

Lidingösidan har skrivit två artiklar om sommarens inbrott, den 5 juli och den 24 augusti i vilka de elva inbrotten finns noterade. När Lidingösidan frågar Daniel Källenfors om han har en annan statistik än den som kommunpolisen förmedlar blir svaret:
- Just i sommar var det lägre än vanligt på Lidingö men det visste jag inte när jag skrev i tidningen. Vad jag förstår var ett par av våra lokala förmågor inlåsta i somras. Sverige är ju ett av Europas mest kriminella länder som du vet så ett normalläge är dåligt.

Källenfors skrev sin artikel den 1 augusti och kunde naturligtvis inte veta hur augusti skulle utvecklas. Hans antagande om sommarens brottslighet på Lidingö har dock fått flera lidingöbor att höra av sig till Lidingösidan och beklaga att det verkar vara nästan ett mantra att öns politiker hela tiden talar om den stora mängden inbrott på just Lidingö utan att notera förändringarna i antal, i alla fall inte nedåt. Ibland tror man nästan att Lidingö är Sveriges mest brottsdrabbade kommun.

En intressant passus i Källenfors svar är att "ett par av våra lokala förmågor" varit inlåsta under sommaren. På Lidingösidan skriver ibland debattören och f.d. kriminalpolisen Anders Bergstedt om just två personer med anknytning till Lidingö som begår brott på ön. Även Bergstedt har noterat att de två är inlåsta samtidigt som inbrotten minskat. Lidingösidan har därför sökt kommunpolisen Fredrik Wallén för en kommentar, men han har just nu semester.

Den som vill diskutera brottsligheten på ön är välkommen att ta upp detta på Lidingösidan.

Jan Sjöberg
Lidingösidan

Dela Fler eller färre inbrott på ön under årets sommar?

Kommentarer

Pia Wieck (LP) 2018-09-04 05:04

Gabor, mycket av det du skriver är relevant, men jag tror faktiskt inte att det är som du säger att fler brott begås, men med mindre skada. Visst tyder väl statistiken på att brotten blir grövre? Förut handlade inbrotten om att gå in i hus när ägaren var borta. Nu har det varit flera fall på Lidingö där tjuven passat på när barnen är ensamma hemma från skolan på eftermiddagen. På 40- och 50-talet stal man mopeder och cyklar som inte var låsta. Sen stal man även de som var låsta. Nu sist läste vi om en lastbil som åkte runt på Lidingö och fräckt lastade upp cyklar på flaket. Jag hör från min väninna att i Bromma sker det allt oftare mopedrån - där en grupp unga tvingar av en ensam mopedist mopeden. Fler och fler unga som rånas på väg till och från skolan. Tidigare stal man kanske jackor som hängde i skolornas korridorer. Fler våldtäkter och gruppvåldtäkter, mer dödsskjutningar och granater, mer droger.

Jag tror statistik är svårt att tolka, men man får då inte glömma att allt fler låter bli att anmäla brott, eftersom det inte leder någon vart.

Så jag undrar om

Gabor Sebastiani 2018-09-02 10:17

Det blit alltid fel när man rabblar upp siffror, egentligen oavsett om siffrorna går upp eller ner. En inbyggd brist i vetenskapen statistik är att man vilseleds att tro att alla siffror står för exakt samma sak över tid.

Väldigt länge var villainbrott i huvudsak spontana. Det var ungdomar eller missbrukare som tog sig in. De åt ur kylskåpet. De tog sprit. De använde toaletten och klottrade på väggarna. De utförde få inbrott som tog lång tid och var traumatiska att upptäcka.

Just nu kanske trenden av serieinbrott håller på att avmattas. Där var det nyktra och kunniga människor som gick in och på 20 minuter tog guld och kontanter med minimal skada på egendom.

Framtida brott verkar bli mer riktade. Man kommer antagligen inte att svepa av en hel gata utan riktar inbrottet mot den bostaden där det finns mest att hämta. Även kriminaliteten blir fakta- och kunskapsbaserad. Fysiska inbrott och personrån kommer sen i stort att återgå till något som bara fyllon håller på med.

De som vill leva på sin brottslighet kommer att syssla med riktade bedrägerier. När kunskapen i samhället ökar så blir det svårate att bli rik på "Nigeriabrev" eller "Microsoft support". Det blir mer riktade bedrägerier mot färre offer, men på betydligt större belopp.

Jag saknar hela den nyanseringen i debatten. Förutom att brotten ökar eller minskar i antal så ändrar de karaktär. 1 bankrån ersattes av 100 villainbrott. Blev det då 100 gånger så kriminellt? Nja, ligan var kanske hälften så stor och tjänade en tiondel jämfört med bankrånet?

Det statistiska antalet brottstillfällen är nog mindre viktigt utanför akademiska kretsar än den sammanlagda ekonomiska skadan eller antalet personer som drabbas.

Fler brott kommer att begås, fast med mindre skada.
Färre brott kommer att begås, fast med större ekonomisk skada.
Antagligen kommer de 5 mest framgångsrika brottslingarna att profitera på 50% av världens kriminalitet.

Framtidens brottslighet blir inte som historisk brottslighet - därför kommer mer av historiska åtgärder inte att leda till mindre av framtidens brottslighet.

Samhället måste tänka nytt vad gäller åtgärder. Ett garde eller patrullerande poliser är ett historiskt korrekt svar, men inte framtidens svar.

Gabor Sebastiani
Holistisk framtidsspanare

Anders Bergstedt 2018-09-01 19:57

http://www.dagensjuridik.se/2018/07/polisen-feltolkar-minskningen-av-bostadsinbrotten-det-ar-kriminaliteten-som-har-anpassat-sig

Årsstatistiken ovan visar klart vart vi är på väg. Trots det har Fredrik Wallén i polisrapporten 24 augusti tonat ner bostadsinbrotten och jämfört noll inbrott på Lidingö med 198 inbrott i Stockholms län, trots att bostadsinbrotten i Stockholm gått ner kraftigt. Avsikten är uppenbar!

I artikeln på DJ har jag visat att trots en kraftig nedgång i hela Sverige , också Stockholm, på upp till 25 procent har bostadsinbrotten ökat i bl.a. Lidingö, Sollentuna, Täby, Värmdö, Huddinge och Vallentuna.

Därför är det ren och oacceptabel desinformation att försöka lura Lidingöborna genom att plocka ut några veckor utan bostadsinbrott. Det är faktiskt självmål ! Jag har i kommentarerna gett förklaringen.

Daniel Källenfors 2018-09-01 18:26

Enligt Eurostat är Sverige är nr 2 i Europa på anmälda stölder per 100 000 invånare 2016.

http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=crim_off_cat&lang=en

Brottsligheten är för hög och det är därför Moderaterna och många andra riksdagspartier vill öka polisens resurser. Vi på Lidingö behöver egna poliser.

Peder Sjögreen 2018-09-01 15:02

Även "Sverige är ett av Europas mest kriminella länder" (om nu Lidingösidan citerar Källenfors korrekt) är ett påstående som väl inte heller bör få stå oemotsagt. Just den typen av utsagor, där Sverige framhålls som varnande exempel, används i flera andra, främst extremhögerstyrda länder, som argument. Och i Sverige inför valet!

(Lidingösidans kommentar: Citatet är ordagrant)

Per Lilja 2018-09-01 13:22

Siffrorna för 2018 finns ju inte ännu såklart. Utvecklingen ser inte speciellt bra ut.

*Fullbordade Inbrott per 100.000 invånare Lidingö kommun 2001-2017 (BRÅ)

2001 (174), 2002 (163), 2003 (102), 2004 (111), 2005 (108), 2006 (109), 2007 (174),

2008 (77), 2009 (120), 2010 (192), 2011 (173), 2012 (179), 2013 (228), 2014 (254),

2015 (384), 2016 (369), 2017 (368)

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google