Väder Lidingö

Lidingö fredag 22 oktober 2021 v. 42

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Förändring för Lidingösidan från årsskiftet

onsdag 27 juni 2018 10:22

Nyårsaftonen i år blir sista dagen som jag ansvarar för Lidingösidan. Sidan har funnits på webben sedan mars 2004 och drivits som ett frivilligt enmansarbete. Förutom nyhetsartiklar och debattartiklar har evenemangskalendern hela tiden hållits aktuell. Många har också under åren kommenterat det som skrivits. Jag har uppfattat det som att sidan behövts för att hålla den lokala demokratin vid liv.

Nu börjar dock orken ta slut. Jag fortsätter driva sidan de återstående sex månaderna av året, vilket inkluderar det mycket spännande valet i september, och då speciellt valet på Lidingö.

Varför skriver jag om detta redan nu? Jo, förhoppningen är att det kan finnas personer på ön som anser att den lokala demokratin måste hållas vid liv och som därför är beredda att göra en insats för att inte tystnaden ska ta över. Personer som säkert inser att demokrati även kostar pengar och som därför på olika sätt vill bidra. Det är för att ge alla dem en rimlig chans att reagera som jag skriver om detta så långt i förväg.

Jag har talat med personer som ser möjligheter för Lidingösidan eller andra former av nyhetsförmedling på Lidingö och som har olika idéer. Men, allt är avhängigt av finansiering. Även om annonser betyder intäkter så behövs mer kapital för att garantera kontinuitet.

Den som utifrån dessa förutsättningar är intresserad av en fortsättning, är välkommen att i första hand återkomma per e-post till undertecknad på adress jan@lidingosidan.se för en inledande diskussion.

Jan Sjöberg
Lidingösidan

Dela Förändring för Lidingösidan från årsskiftet

Kommentarer

Johan Andersson 2018-11-12 15:22

Kanske det inte blir en sådan stor reell förändring trots allt.
Tidigare har Lidingösidans debatter (som följts på klanderfri nyhetsrapportering från redaktören) lett till, om kanske inte fullt ut förändrade politiska beslut så åtminstone en fruktsam dialog med ansvariga politiker och/eller tjänstemän.
Nu var det mycket länge sedan, åtminstone inte på denna sidan valet, som någon berörd politiker/tjänsteman behagade bemöta inlägg eller delta i debatten.
För stunden verkar det endast vara läsare som antingen håller med debattören eller har avvikande uppfattning. Förvisso intressant och ofta underhållande men som förändringsinstrument verkar redan Lidingösidan dött ut...
Trist.

Amelie Tarschys Ingre (L) 2018-07-09 18:01

Tack Jan för allt arbete du lägger ner på Lidingösidan!! För mig som lokalpolitiker är sidan ett ovärderligt verktyg för dialog med lidingöborna, kommunikation och information. Lidingös demokratiska samtal blir fattigare utan Lidingösidan. Jag hoppas att det går att hitta en lösning för framtiden och är tacksam över att du driver sidan över valet och fram till årsskiftet.
Vänliga hälsningar
Amelie Tarschys Ingre (L)

Ingela Danielsson 2018-07-01 17:22

Tack Jan och lycka till! Betalar gärna en prenumeration om det behövs för Lidingösidan överlevnad.

Bror Sjögren 2018-07-01 11:48

Tråkiga nyheter! Vi är utlandsboende sedan länge, och har alltid uppskattat Lidingösidan som en trevlig och kultiverad källa till information om vad som händer på Lidingö. Vi hoppas verkligen att en lösning till Sidans fortlevnad kan hittas, och skulle gärna betala för prenumeration. Tack Jan, och lycka till!

Karin Wallgren 2018-06-29 20:20

Det jobb som Jan har utfört med Lidingosidan kan inte nog uppmärksammas. Många av oss är nog inte medvetna om ens hälften av vad det jobbet innebär, men vi anar nog. Låt mig göra ett försök som jag uppfattar denna one-man show.

Bara att vara Ansvarig Utgivare kräver sin man. Det är inte någon slags hederstitel utan medför skyldigheter och ansvar. Den som tror något annat kan få sig en dyrköpt läxa.
Att vid sidan av att det dagliga arbetet som Chefredaktör även vara Moderator och granska alla artiklar och kommentarer som strömmar in, samtidigt som frågan om finansiering aldrig aldrig vill släppa taget. "Har inte NN hört av sig än ? De lovade ju att återkomma i veckan. Hur gör vi då?!” Att ständigt ha denna fråga hängande över sig vid sidan av den krävande journalistiska insatsen. (Det är ju på annonsering som allting hänger.) Och, som om inte allt detta vore nog, så tillkommer även, ofta när det kanske passar mindre bra rent tidsmässigt, beroendet av goda kommunikationer med ett nytt webbhotell till exempel. Vem kan arbeta under sådana förhållanden?

Det är alltså inte bara en redaktör som säger upp sig från sin post, utan Jan. Vet vi läsare av Lidingösidan egentligen hur bra vi har haft det?

"En stabil ekonomisk ryggrad" låter mycket bra. Men hur?

Evelyn Lewandrowski 2018-06-29 19:13

Bäste Jan,

Egentligen finns det ju inga ord som täcker allt jag vill säga till Dig - allt det beröm Du förtjänar, all beundran jag känner för det fantastiska arbete Du utfört för oss Lidingöbor - så det får bara bli ett enkelt men varmt och innerligt TACK! Vi får njuta av Din gärning och vår kära Lidingösida ännu några månader för att sedan behöva konstatera, att Du inte driver den vidare.. Detta känns alltför sorgligt om än fullt förståeligt. Jag har många gånger undrat hur Du orkat utföra ett sådant högkvalitativt och heltäckande arbete under så lång tid. Vilket engagemang! Att Du är en ÄNGEL har ju redan bevisats!

(Jan valdes till "Årets Ängel" 2013)

Även jag hoppas att Lidingösidan kommer att leva vidare på något sätt, för utan den klarar vi oss inte!

Tusen Tack än en gång Jan. Jag önskar Dig en underbar sommar!

Evelyn Lewandrowski
(Lidingöpartiet)

Mauritz Silfverstolpe 2018-06-29 10:52

Under tre år har jag regelbundet gått in på Lidingösidan. Det är en förnämlig produktion som vi Lidingöbor har all anledning att vara mycket glada över. Ständigt aktuell, ute med de sista nyheterna direkt, massor av utmärkt information,möjlighet att följa lokalpolitiken, fin layout, fina bilder - och mycket mer positivt finns att tillfoga.
Självklart måste den kunna fortsätta. Är det i huvudsak en ekonomisk eller en fråga om att hitta eldsjälar? Jag betalar gärna en årlig avgift för att få tillgång till sida. Kan kommunalt bidrag utgå? Vilka andra former för finansiering kan finnas? Motsvarighet till presstöd?
Svårare kan vara att hitta en "redaktör" men finns en ekonomisk ryggrad så borde det vara lättare.

Mauritz Silfverstolpe

Staffan Anderberg 2018-06-28 15:56

Tack Jan för Lidingösidan. Den har betytt oerhört mycket de senaste åren för Lidingö. Vad jag speciellt har uppskattat är debattforum. En fri, sansad och öppen debatt är av fundamental betydelse för den lokala demokratin. Jag är övertygad om att Lidingös utveckling i hög grad har påverkats av debatten på Lidingösidan. Vad som är särskilt viktigt, är att man som debattör blir läst av många och får svar på tal inom kort.
Beträffande finansieringen tror jag bara delvis på prenumeration. Expressen och Aftonbladet kan man ju läsa gratis i begränsad omfattning på nätet. Vill man exempelvis ha tillgång till hela Aftonbladets nätutbud får man betala en mindre summa, vilket jag gör. Genom det systemet kan alla gratis få viss del av informationen och om man blir extra intresserad betalar man för resten.
LT:s insändarsida är fullständigt ointressant genom att den mest består av anonyma inlägg. Och eventuella svaromål dröjer minst en vecka. Det är ju dessutom helt meningslöst att debattera med en anonym person, som inte vill stå för sina synpunkter.
Lycka till Jan med ett liv utan ständig bevakning av allt som sker på Lidingö.

Karin Wallgren 2018-06-28 15:31

Likväl som det finns ett liv som det vi har nu med Lidingosidan så finns det ett liv efter, i januari 2019, när Lidingosidan upphört, även om jag har ack så svårt att ens vilja föreställa mig det. Och man kan ju inte räkna med att det ska dyka upp någon eldsjäl som du Jan som kan ta över ruljansen.

A och O med Lidingösidan är all text, alla artiklar om allt som angår oss Lidingöbor, och så kommentarerna. Men det är så mycket runt omkring som bidrar till helheten. Vinjetten längst upp med ständigt skiftande Lidingömotiv: man blir glad var gång man öppnar datorn. Och alla underbara foton av Bo Vading och Bertil Jansson av djur och människor! Lägg därtill all praktisk information om vad som är aktuellt och jag får bita ihop inför den dystra tanken att allt detta går nu läsaren miste om. Men det viktigaste är ändå att du Jan vet med dig vad som gäller och säger: Nej, nu är det dags. Vi har nog alla varit väldigt bortskämda med att alltid kunna vända oss till Lidingosidan.
Så tack för allt Jan Sjöberg och Lycka till!

Per Larsén 2018-06-28 13:34

Jag instämmer i hyllningskören och har full förståelse för att du nu sätter upp ett slutdatum. Det är mycket jag inte hade fått reda på om inte Lidingösidan funnits. Det finns gott om exempel där vi som kommuninvånare dragit i nödbromsen (om det nu gått) när våra folkvalda och stadens tjänstemän tagit beslut som inte varit förankrade hos berörda invånare.
Trevligt att du håller ut över valet så att vi får ett debattforum inför detta.
Även jag är beredd att betala för den typ av information Lidingösidan förmedlat.
Jag tror att Lidingösidan bidragit till att Lidingö Stad förbättrat sin digitala information, men i det fallet är det fråga om envägskommunikation och inte den typ av debatt som Lidingösidan bidragit till.
Trevlig sommar Jan och tack för allt!

Anna Lena Hultin 2018-06-28 11:20

TACK Jan❗️För allt engagemang o ett mkt bra jobb.
Jag hoppas att någon/några kan ta över denna så viktiga
plattform. Lycka till med det som väntar dig????

Britt-Marie Melander 2018-06-28 09:08

Hej. Tack för allt du gjort under åren och hoppas någon lika bra som du är kan ta över.

Britt-Marie

Karina Linder 2018-06-28 07:54

Hej Jan!

Lidingösidan har genom din försorg lyckats att förmedla viktiga händelser på ön. Att du nu får den ledighet som du såväl förtjänar tycker vi nog alla som läser sidan. Att någon med god lokalkännedom om Lidingö och som även har bott här och "kan" Lidingö är den person som bäst passar att fortsätta ditt arbete. Jag håller med om att man kan betala en summa för en prenumeration.

Ha en fin sommar.

Karina Linder

Inger Grimlund 2018-06-27 22:33

Lidingösidan betyder kontakt av det goda slaget. Oerhört viktigt i vår turbulenta tid. Tack Jan!

Siv Bergius 2018-06-27 12:16

Hej Jan.
Ett sorgligt besked men jag har full förståelse för ditt beslut Jan. Med vetskap om hur otroligt mycket tid och engagemang du lägger ner på Sidan (med stort S).

Men vad gör vi nu? Hoppas verkligen för lidingöbornas skull att någon/några lämpade personer kan ta över. Någon form av prenumerationsavgift borde kunna kluras ut.

Tillsvidare önskar jag dig och familjen en skön sommar.

Karin Wallgren 2018-06-27 11:59

Jag betalar också gärna en prenumerationsavgift

Pia Wieck (Lidingöpartiet) 2018-06-27 11:15

Jan, jag förstår även om jag självklart tycker att det är tråkigt. Det är en fantastisk plattform du skapat och vi är så tacksamma för din tid och ditt engagemang. Var man än är så dyker du upp med kamera och papper och penna. Hur du orkar förstår nog ingen. Lidingösidan bidrar med så mycket och kanske viktigast av allt, demokrati och en länk mellan politiker och Lidingöbor. Håller tummarna på att något team kan ta över sidan.

Cecilia wristel 2018-06-27 11:06

Om någon vill och kan ta över och det hänger på ekonomin skulle man inte kunna införa en prenumerationsavgift för dom som vill ha den kvar? Jag skulle gärna betala!

Karin Wallgren 2018-06-27 10:52

Visst blev jag bestört av nyheten men kanske inte så förvånad ändå. Du Jan vet förstås vad som är bäst för dig. Och ingen läsare vill ju att du ska falla på din post. Som läsare får man bara vara oändligt tacksam för att Lidingosidan hållit igång så pass länge och för den här respiten över de närmaste sex månaderna. Kanske, om vi har tur finns det någon/några därute som ser sin chans och både vill och kan ta över. Hoppet är det sista som överger människan.

Anders Wennberg 2018-06-27 10:47

Hej Jan,

Tack för ditt stora engagemang genom åren. Lidingösidan har vairt en mycket viktig demokratin och debatten på ön. Jan, du har gjort ett mycket bra jobb att handera alla kommenterar och hålla debatten städad.

Dessutom är Lidingösidan trevlig läsning för alla som är intresserade av vad som händer på ön, även utanför politiken.

Jag hoppas verkligen att du hittar någon som vill ta över detta.

Anders

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google