Väder Lidingö

Lidingö onsdag 4 augusti 2021 v. 31

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

"Förstår inte hur detta kan få fortsätta"

måndag 23 juli 2018 00:01

KLOTTER. Nyligen presenterade Brå (Brottsförebyggande rådet) statistiken för anmälda brott i Sverige första halvåret 2018. Totalt anmäldes 725 000 brott, en ökning med tre procent jämfört med samma period 2017. Den pensionerade kriminalpolisen Anders Bergstedt, välbekant för Lidingösidans läsare, har noterat att de anmälda bostadsinbrotten på Lidingö ökat under perioden med sex stycken, från 88 (första halvåret 2017) till 94 i år, medan de samtidigt minskat i hela landet med 16 procent och i Stockholm med drygt 10 procent.

- Man måste ställa frågan varför polisen inte satsar alla resurser på bostadsinbrotten utan på att inge falsk trygghet genom att visa upp sej och bötfälla vanliga trafikanter. Polisen måste förklara varför Lidingö drabbas så hårt trots att vi har utmärkt grannsamverkan och att lidingöborna, med stora ekonomiska resurser, satsat på allt tänkbart tekniskt skydd, säger Anders Bergstedt.

Zetterbergstunneln 20 juli, från den sida som Källängens skola ligger på.Zetterbergstunneln 20 juli, från den sida som Källängens skola ligger på.

En annan fråga som Bergstedt bevakar är klottret på Lidingö. Det verkar som om ett fåtal klottrare härjar fritt "på i princip varje bänk, elskåp och papperskorg". Förra veckan sanerades tunneln under Norra Kungsvägen vid Källängens skola, den s.k. Zetterbergstunneln. Och med rena ytor så kommer genast klottrarna, eller snarare klottraren. När Lidingösidan gick genom tunneln i fredags fanns det redan nytt klotter.

Anders Bergstedt skrev nyligen till Lidingös kommunalråd, stadens preventionssamordnare Anna Sundin Adolfsson, säkerhetschefen Martin Västberg liksom till kommunpolisen Fredrik Wallén:

"Jag förstår inte hur kommunalråden kan låta detta fortsätta utan att sätta press på polisen. Nu måste man kartlägga omfattningen för först då framstår problemet i sin helhet. Det var en underbar kväll i går och då hade två kvinnliga polisen på mc blåskontroll på Norra Kungsvägen i Islinge. Det är bara uppvisning för att inge falsk trygghet. De problem som bekymrar oss tar man inte tag i." Något svar har Bergstedt ännu inte fått.

"Hur mycket har saneringskostnader under fem år kostat och vad kostar det att sätta in dold bevakning under två nätter", frågar Bergstedt, som hoppas att klottraren då kan gripas.

Lidingösidan har bett tekniska förvaltningen om kostnadsuppgifter för sanering och borttagning av affischer och klistermärken för de senaste åren:

När det gäller klottersanering och affischborttagning har Lidingö stad ett avtal med en entreprenör som har olika åtgärdstider reglerat i sitt avtal: Rasistiska och/eller sexistiska uttryck och/eller med personangrepp ska saneras och tas bort inom 24 timmar från beställning under årets alla dagar. Övrigt klotter ska saneras inom 24 timmar från beställning på vardagar (helgfria måndagar – fredagar). Entreprenören fotograferar klottret före och efter att sanering eller borttagning utförts. Fotografierna ska vara i färg och sparas digitalt. Det ska framgå datum och tid när bilden tagits.

Under 2016 utfördes 138 saneringar/borttagningar till en kostnad av 247 700 kronor. Under 2017 utfördes 293 uppdrag till en kostnad av 480 347 kronor och under 2018, t.o.m. 30 juni, har 329 saneringar/borttagningar gjorts till en kostnad av 139 000 kronor. Alla summor under 2018 är dock ännu inte kända.

Zetterbergstunneln sedd från den sida som Zetterbergsvägen går på. Konstverken...Zetterbergstunneln sedd från den sida som Zetterbergsvägen går på. Konstverken... ... kom på plats år 2012.... kom på plats år 2012.

Markeringen på kartan visar var Zetterbergstunneln går.

Dela "Förstår inte hur detta kan få fortsätta"

Kommentarer

Anders Bergstedt 2018-07-30 17:01

http://www.dagensjuridik.se/2018/07/polisen-feltolkar-minskningen-av-bostadsinbrotten-det-ar-kriminaliteten-som-har-anpassat-sig
För den som är intresserad av att tränga djupare in i problematiken med bostadsinbrott så är min artikel på Dagens Juridik dagsfärsk !

Anders Bergstedt 2018-07-27 19:25

Tack Cecilia för supporten från dej och några enstaka andra. Tyvärr är det så att ingen verkar lyssna på en 74-åring oavsett erfarenhet och kompetens om man inte går via lokala politiska partier !

Att jag har stor framgång i den övergripande debatten om svensk polis och rättsväsende är ingenting som man drar nytta av lokalt. Jag har kämpat beträffande återfallsförbrytarna och bostadsinbrotten i 20 år och först nu- inför valet- är i princip alla på min linje !

Cecilia Bernadotte 2018-07-27 13:04

Anders Bergstedt jag hållar med dig till 100%. Kan inte du jobba extra som erfaren och kompetent polis så det blir ordning på Lidingö. Åtminstone till jul? Tack för dina fina uttalanden som är väldigt informativa för oss Lidingö - bor.
Cecilia Flodin Bernadotte

Anders Bergstedt 2018-07-27 12:00

Jag är väldigt besviken på att Lidingöpolitikerna och främst kommunalråden inte ens försökt att påverka vilken verksamhet som skall prioriteras på Lidingö, och ställa konkreta krav ! Medborgarlöftena är en ren parodi !

Nu får vi veta att det står många övergivna mopeder övergivna och många av dessa är stulna. Naturligtvis borde samarbetande motorcykelpoliser se detta som sin uppgift istället för blåskontroll då utsikten till träff är noll !

Naturligtvis skall kommunen ta sin del av ansvaret då det gäller att rapportera klotter, övergivna mopeder och cyklar.I Centrum ser det förskräckligt ut med vandalisering av cyklar. Ö-gruppen, grannsamverkan och parkeringsvakter, väktare och ordningsvakter måste få klara och utökade uppgifter så att polisen kan koncentrera sig på mera allvarliga saker.

Inför valet hoppas jag att alla politiska partier är eniga om att vi måste sätta mätbara mål på polisen, främst att lyckas då det gäller klottrarna och bostadsinbrotten. Ett krav på att 10 procent är rimligt och då borde polisen klara 5 procent. Uppklarningen nu ligger på 2 procent och närmar sig noll !

Per Lilja 2018-07-23 21:11

Anders självklart är både klotter och inbrott sådant som ska prioriteras. Samhället får inte ge efter för brottslighet. Och du har rätt i att kommunalråden är på tok för passiva i kravställandet mot polismyndighet. Fler kommuner än Lidingö som är dåliga på det - men det hjälper ju inte. Det gick åtminstone tidigare att läsa polisens "medborgarlöften" till samtliga kommuner på webben. Makalöst omätbart fluff.. "Vi lovar att vi kommer, om vi kan" ungefär.

Anders Bergstedt 2018-07-23 16:48

Kommentarerna förvånar mej verkligen. Är inte bostadsinbrott och klotter på Lidingö några problem längre ?

Att göra nykterhetskontroll vid systembolaget en lördag förmiddag var utmärkt, vilket alla begriper. Att däremot ha blåskontroll en vacker veckokväll vid 20-tiden på Norra Kungsvägen och att i den tropiska värmen bötfälla en bilist på Torsvikssvängen som inte hade bilbälte var bara dåligt omdöme.

Jag trodde att alla var överens om att polisen inte skall jobba med det som är banalast och självmarkerande utan ta tag i de verkliga problem som vi har.

Jag har följt upp statistiken för hela Sverige beträffande bostadsinbrotten. Fundera på varför de ökat också i Täby, Sollentuna, Tyresö, Värmdö , Huddinge och Vallentuna. I Borås har de MINSKAT DRAMATISKT från 123 till 38! Varför lyckas inte polisen på Lidingö?

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google