Väder Lidingö

Lidingö söndag 3 december 2023 v. 48

Senaste kommentaren - Se fler

Fullsatt för att lyssna på minnen från Lidingö

torsdag 6 december 2018 07:33

LIDINGÖ MUSEUM. I tisdags kväll talade Lars-Eric Dahlstedt på Lidingö museum om "livet på landet". Det handlade om när Lars-Eric var barn och hans pappa Eric var arrendator på Stockby och Bo gårdar på Lidingö på 1940-talet ända in på 1960-talet. Magdasalen på museet var fullsatt trots att detta föredrag var en repris på det Lars-Eric höll för en månad sedan och som också var fullsatt. Intresset är med andra ord mycket stort för det som hände på ön för bara 50-60 år sedan.Föredraget hölls i samband med museets, fram till den 30 december, pågående utställning "Potatis och sill, brännvin därtill".

Efter Lars-Eric Dahlstedts föredrag var det många som vill diskutera gemensamma minnen.Efter Lars-Eric Dahlstedts föredrag var det många som vill diskutera gemensamma minnen. Lars-Eric visade ett flertal bilder från Stockby och Bo gård.Lars-Eric visade ett flertal bilder från Stockby och Bo gård.

Lars-Eric Dahlstedt, välkänd för många genom sitt arbete med bl.a. Lidingöloppet, kan sin historia och har ett enormt minne för namn och årtal. Men även i publiken fanns flera som kom med både inlägg och ännu fler namn. Visst är det tankeväckande hur snabbt omvandlingen av områdena vid Bo gård och Stockby gått, från ren jordbruksmark till bostäder.

Berättelsen avslutades med en 20 minuter lång film som Lars-Eric spelade in 1960 på smalfilm. På filmen kan man se Lars-Erics pappas dagliga arbete som arrendator, med gödselspridning, harvning, slåtter, hässjning, hästar, kor och vedhuggning vid Bo och Grönsta. Filmen finns även på YouTube så alla intresserade kan nu via datorn eller mobilen förflytta sig knappt 60 år tillbaka till "livet på landet". Filmen, som har ljud, finns på denna länk.

Dela Fullsatt för att lyssna på minnen från Lidingö

Kommentarer

Per Larsén 2018-12-07 10:24

Tack för att filmen finns upplagd på YouTube. Missade tyvärr föredraget.
Per Larsén
granne med Bo Gård

Jonas Melander 2018-12-06 18:44

Föredrag som detta ska givetvis spelas in så att det finns kvar om 40-50 år. Jag befarar att man missat det. Eftersom 2 omgångar varit fullsatta så kan man köra en 3:e omgång och spela in hela föredraget.

Patrik A Edgren 2018-12-06 09:20

Filmen är en kulturhistorisk pärla!

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google