Väder Lidingö

Lidingö torsdag 23 maj 2024 v. 21

Senaste kommentaren - Se fler

Galopp på Lidingö

lördag 6 oktober 2018 20:58

CITY HORSES. Idag kunde lidingöbor som rörde sig i Centrum, Torsvik och fram till MIllesgården, se dansföreställningen "City Horses". Det är en feministisk dansgalopp där dansarna, som agerar som en grupp hästar, spränger fram eller samlar kraft under en stunds vila. Meningen är att dansen ska möta offentliga skulpturer i en koreografi om makt, existens och kvinnokroppen. Samtidigt ska den vara ett bevis på hästtjejernas styrka och mod, i paritet med ryttarna på häststatyerna runt om i Europa. Fast på Lidingö finns ju inga ryttarstayer med män i sadeln utan helt andra motiv varav många är just kvinnor.

Full galopp utanför Systemet med svängande hår. Inga hästsvansar här inte.Full galopp utanför Systemet med svängande hår. Inga hästsvansar här inte.

De knappt 20 dansarna rörde sig genom Centrum under total tystna i gruppen. En stor loppis ägde rum i tältet på Vasatorget vilket säkert delvis hindrade "hästarna", men efter lite vila utanför Annas Väskor så bar det iväg upp mot Stadshuset, Stockholmsvägen, Torsvik, Herserudsvägen fram till Millesgården och tillbaka till Centrum. Det var galopp med viftande "manar och svansar" och ibland total stillhet och vila. Det gav nästan lite känsla av Stockby.

Bakom projektet står koreografen Anna Källblad och konstnären Helena Byström och inspirationen hämtade de under en resa på Balkan.
– Ridsport är stort i Sverige och något som flest tjejer håller på med – vi vill lyfta fram ridsporten med den här galoppen, sa Helena Byström när SVT Nyheter Uppsala intervjuade henne förra året.
– Jag hoppas att de som ser kommer att tänka ”Wow kan man bete sig så här?” Vi vill uppmuntra till att kvinnor ska ta sin plats i det offentliga rummet.

Mot Vasatorget...Mot Vasatorget... .. och Stockholmsvägen... och Stockholmsvägen. Fast först lite vila...Fast först lite vila... ... och lugn.... och lugn. Och nu: Mot Millesgården.Och nu: Mot Millesgården.

Dela Galopp på Lidingö

Kommentarer

Eva josefsson 2018-10-11 22:48

Härligt att man tar plats på den offentliga arenan.Visar på möjligheter. Vi har fått mer privata och stängda platser. Köpcentrum som tidigare varit offentligt är numera stängda rum som inte får användas av allmänheten.
Vi behöver fler platser att mötas och umgås. Roligt med offentlig dans som för tankarna till. Vi är människor som behöver varandra.

Sten Person 2018-10-11 10:45

Om syftet är att provocera så har man lyckats... Som man blir man förvånad hur kvinnokampen drivs baklänges..

Anders Holm 2018-10-10 05:07

För onekligen tankarna till förskoletiden när man som sexåring såg flickorna galoppera på dagisgården. Lustigt att dessa kvinnor mentalt inte riktigt lämnat förskolestadiet. Märkligt att vuxna kvinnors barnlek kallas kultur. Jösses va larvigt.

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google