Väder Lidingö

Lidingö onsdag 8 juli 2020 v. 28

Senaste kommentaren - Se fler

Sakfel i artikeln om Telefonvillan 17 jun 21:10 om Telefonvillan till salu

Gamla Lidingöbanan, vår trogne gamle vän

lördag 21 september 2013 00:01

"Går ej i trafik". Så sant. Foto: Charlie Lundgren

"Går ej i trafik". Så sant. Foto: Charlie Lundgren

Gamla Lidingöbanan, vår trogne gamle vän, du har nu kommit till din absoluta slutstation, skriver Charlie Lundgren i en nostalgisk tillbakablick. Charlie Lundgren har också tagit de fina bilderna.

Gamla Lidingöbanan, vår trogne gamle vän, du har nu kommit till din absoluta slutstation.

Hos Stena Recycling i Veddesta ligger du nu som en hög förvridna metalldelar i väntan på vidaretransport till metallindustri för sortering och nedsmältning.

När jag tittar noga i högen som kvarstår ser jag detaljer som jag sett så många gånger vid mina resor med dig; det nedfällbara sätet i vagnens entré, din uppmaning att låta småbarnen gå av först, stoppknappen för avstigning vid nästa hållplats och skylten “går ej i trafik” som är så aktuell nu.

Med saknad tar jag ett sista farväl av det som är kvar av dina gamla vagnar och tröstar mig med tanken att de kommer att återuppstå en vacker dag, kanske i skepnad av ett nytt fint Lidingötåg eller annat metallföremål som jag får glädje och nytta av i framtiden.

Tack kära gamla Lidingöbana för alla trånga, bullriga och skakiga turer du givit mig, du har alltid troget transporterat mig till mitt resmål i alla väder.


Efter nedläggningen av gamla banan (21 juni) kontaktade jag SL för att få information om vad som hände med de gamla vagnarna. Jag fick vet att de transporterats till Stena Recycling i Veddesta norr om Stockholm för skrotning.

Efter kontakt med flera personer hos Stena Recycling fick jag till sist tillstånd att besöka anläggningen för att fotografera det som var kvar av de gamla vagnarna. Och jag var ute i elfte timmen eftersom det som fanns kvar skulle transporteras vidare till metallindustri redan i slutet av samma vecka. Jag var där den 20 augusti.

Iförd skyddshjälm och neonfärgad väst visades jag till högen med rester av vagnarna som låg i bortre änden av området, riggade upp stativ och kamera och började fotografera och lyckades fånga flera, i mitt tycke, både spännande och dramatiska bilder.

Text: Charlie Lundgren

Foto: Charlie Lundgren

Foto: Charlie Lundgren

Foto: Charlie Lundgren

Foto: Charlie Lundgren

Foto: Charlie Lundgren

Foto: Charlie Lundgren

Foto: Charlie Lundgren

Foto: Charlie Lundgren

Dela Gamla Lidingöbanan, vår trogne gamle vän

Kommentarer

Pierre 2013-09-22 22:11

Jaa, nog väcker dessa bilder minnen! Personligen var jag flitig passagerare i slutet av 80-talet / början av 90. Doften av el blandad med smörjmedel, konsten att inte hålla i sig när man hade ståplats, The Poodles sångare Jakob Samuel (konduktör på den tiden), som kollade att man hade giltigt färdbevis…
Tack för bilderna!

Karin 2013-09-21 16:23

Mycket intressant. Och prislappen…

Tack för bilderna Charlie Lundgren! De är jättefina.

paul m 2013-09-21 12:48

Bilder säger mer än 1000 ord och kan även förmedla känslor. Jag var länge tågfantast och som barn hängde jag ofta vid bangården. Med ett intyg fick jag som 12-åring följa med växelloken och vara med vid underhållet i lokstallarna.

Men efter att ha jobbat många år med upphandling och produktion av infrastruktur bl.a tåg och tunnlar är min övertygelse att det behövs nytänk. Politiker och stora delar av industrisamhället kör vidare i gamla hjulspår. På Lidingö finns några pusselbitar för att utveckla miljö- och individanpassad kollektivtrafik men modet och pengarna saknas. Offentliga investeringar används för att underhålla 1800-tals teknologi som för länge sedan passerat bäst-före-datum.

Dina bilder väcker känslor. Men det är faktiskt hög tid att ta farväl av skramliga spårvagnar, gasbussar och långsamma ledbussar som hindrar övrig trafik.
Det finns något mycket bättre!

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google