Väder Lidingö

Lidingö lördag 4 juli 2020 v. 27

Senaste kommentaren - Se fler

Sakfel i artikeln om Telefonvillan 17 jun 21:10 om Telefonvillan till salu

"Han är man, 30-34 år, ensamstående, utländsk bakgrund"

lördag 21 april 2018 12:32

"DEN TYPISKA ARBETSLÖSA PERSONEN PÅ LIDINGÖ". SVT Nyheter har bett SCB att ta fram "den typiska arbetslösa personen" i landets 290 kommuner. Uppgifterna bygger på senast tillgängliga statistik från SCB, från år 2016. På Lidingö är den typiska arbetslösa personen en man som är mellan 30 och 34 år gammal, har eftergymnasial utbildning och utländsk bakgrund. I hushållet finns inga barn och han bor inte med en partner. På Lidingö var arbetslösheten 3,5 procent år 2017, snittet i landet 7,5 procent.

I 41 procent av landets kommuner hade den "typarbetslösa" svensk bakgrund och 59 procent utländsk bakgrund. De med utländsk bakgrund hade en utbildningsnivå motsvarande förgymnasial i 58 procent av kommunerna, gymnasial i 5 procent och eftergymnasial i 37 procent av kommunerna.

De med svensk bakgrund hade en utbildningsnivå motsvarande förgymnasial i 5 procent av kommunerna, gymnasial i 95 procent och eftergymnasial i 0 procent av kommunerna. I tre fjärdedelar av fallen var det en man.

I 56 procent av kommunerna var den "typarbetslösa" yngre än 30 år, i 37 procent mellan 30 och 49 år och i 8 procent 50 år eller äldre.

Anm.
Med svensk bakgrund menas en som är född i Sverige av minst en sverigefödd förälder. Med utländsk bakgrund menas en som antingen är utlandsfödd eller är född i Sverige av två utrikesfödda föräldrar.

Dela "Han är man, 30-34 år, ensamstående, utländsk bakgrund"

Kommentarer

Per Lilja 2018-04-22 00:27

Det är lätt att tro att utländsk eftergymnasial utbildning motsvarar en svensk akademisk examen. Så är det inte riktigt. Till eftergymnasial utbildning räknas all utbildning som skett efter gymnasiet t ex fordons mekaniker i syriska armen, svetskurs, koranskola och en massa annat som inte ökar möjligheterna speciellt mkt på svensk arbetsmarknad. Antagligen mer intressant att titta på hur språkkunskaper svenska/engelska samt förståelse för och anpassning till svensk kultur utvecklas.

Johan Persson 2018-04-21 13:57

Det är alltid intressant med analys, kan det här betyda att det även går att göra en fördjupad analys kring brottssttistik och kriminalitet?

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google