Väder Lidingö

Lidingö fredag 7 maj 2021 v. 18

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Fredrik Wallén är Lidingös nya kommunpolis

onsdag 12 oktober 2016 00:01

DELAR TIDEN MED ÖSTERMALM. Sedan en dryg månad är Fredrik Wallén ny kommunpolis på Lidingö. Men han är också kommunpolis på Östermalm. Från årsskiftet kommer även en nu barnledig polis att börja arbeta inom samma område. Geografiskt är han placerad på Kungsholmen. Tomas Lundgren, som hittills innehaft tjänsten, kommer under ett år arbeta med andra frågor.

Fredrik Wallén på gång i Lidingö centrum.Fredrik Wallén på gång i Lidingö centrum.

Fredrik Wallén, som är kommissarie, gick ut Polishögskolan 1993 och har under åren tjänstgjort på olika platser i landet bl.a. i Nyköping, Katrineholm och Eskilstuna. Under drygt fem år har han arbetat med kommunikationsfrågor på mediacentret i Södermanland och även varit chef för underrättelsetjänsten i länet. Under fem år var han säkerhetschef i Haninge kommun.

Lokalpolisområde Norrmalm, som är Sveriges största lokalpolisområde, innefattar stadsdelarna Kungsholmen, Norrmalm och Östermalm men även Lidingö.

- Jag har nu jobbat en dryg månad på Norrmalm och känner att jag kommit hem. Det finns så många poliser här som jobbar så bra och som kompletterar varandra, säger Fredrik Wallén.

- Min huvuddestination är egentligen Östermalm. Vid årsskiftet kommer en nu föräldraledig kommunpolis tillbaka och enligt den grundplan som finns kommer Julia, som hon heter i förnamn, och jag att dela på Östermalm och Lidingö. Jag håller ställningarna på både Östermalm och Lidingö till årets slut.

Ni blir då alltså två som delar på Östermalm och Lidingö?
- Ja, man kan också säga att vi ibland är två som finns på Lidingö. Vår normala arbetstid är måndag till fredag. Sedan har jag redan nu planerat in att vara på Lidingö några lördagar i år.

- Lokalpolisens uppgift är att vara kontaktperson mot kommunens myndighetsorganisation, mot hela lokalsamhället och att arbeta brottsförebyggande och planera olika trygghetsskapande åtgärder. Vill man ha kontakt med lokalpolisområde Lidingö kan man alltid ringa kommunpolisen som sedan slussar vidare eller själv tar ärendet.

- På Lidingö finns poliser som patrullerar varje dag, men vi har nu även fyra poliser som ska arbeta med brottsförebyggande insatser året ut, tills den nya grupporganisationen är i gång. Man får komma ihåg att vi nu sitter i den polistätaste delen av Sverige. Inom 30 minuter kan man ha 200 poliser här om det behövs. Jämför gärna det med Sveg eller Kalix. Och om det skulle hända något som kräver extra insatser kommer det ju finnas ytterligare poliser på ön, vars första uppgift nu är att vara ambassadpoliser, men som då kan bistå. På Lidingö kommer det hela tiden att finnas minst en polisbil.

Är lidingöborna mer krävande än andra?
- Nej, Lidingö är ett starkt positivt civilsamhälle med över 46 000 invånare som lever i ett positivt område.

- Tanken är att vi snart ger oss ut med vår lilla mobila polisstation (stor som en VW-buss) till olika områden på ön för att vara synliga och för att kanske även lansera kommunpolisfunktionen. Då är alla välkomna att titta in, säger Fredrik Wallén.

- Lidingö är ett starkt positivt civilsamhälle, säger Fredrik Wallén.- Lidingö är ett starkt positivt civilsamhälle, säger Fredrik Wallén.

Dela Fredrik Wallén är Lidingös nya kommunpolis

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google