Väder Lidingö

Lidingö söndag 5 april 2020 v. 14

Senaste kommentaren - Se fler

Jan Jansson 13 jan 17:11 om Grönast på ön

Här får du den mat du betalar för

onsdag 4 april 2018 21:01

SJU RESTAURANGER PÅ LIDINGÖ. I slutet av mars fick 311 restauranger och kaféer i Stockholms län besök av livsmedelsinspektörer från 24 av länets kommuner. Lidingö var en av kommunerna och här gjordes besök på elva av öns matställen. Sju av dem levererade vad de sagt, fyra höll inte det som utlovades på matsedeln. Lidingösidan har namnen på de sju som gjorde vad de sa.

Äkta parmaskinka. Foto: Johan PonténÄkta parmaskinka. Foto: Johan Pontén

”Får du det du betalar för?” var temat när livsmedelsinspektörerna gjorde sina besök. Det man riktade in sig på var om dyra livsmedel hade bytts ut mot billigare eller att det som presenterades som svenskt, ekologiskt eller Kravmärkt verkligen var det.

De varor som kontrollerades var parmaskinka, oxfilé, parmesanost, olivolja, fetaost och produkter. Restaurangerna fick visa upp aktuella varor i förråden eller följesedlar som visar vad de köpt in.

226 av 311 serveringar i länet kunde vid en kontroll intyga att de verkligen serverade det som stod på menyn. Några resultat från kontrollerna:
• Varor som presenterades som ekologiska eller Kravmärkta var nästan alltid det.
• Oxfilén var i 96 procent av fallen (vid 142 av 151 kontroller) verkligen oxfilé.
• Nötkött som sas vara svenskt fick nedslag vid 25 procent av fallen (vid 6 av 24 kontroller).
• Parmaskinkan kunde inte visas vara parmaskinka vid 41 procent av kontrollerna (35 av 85).
• Parmesanosten kunde inte visas vara parmesanost vid 37 procent av kontrollerna (48 av 137).

De sju på Lidingö som var godkända vid kontrollen var:
- Max
- Lidingö Saluhall
- Restaurang Näset
- Bosön, Olympiarestaurangen
- Lucas Restaurang
- Toscana
- Pizzeria Royal

Av de fyra som hade avvikelser var:
- 3 pizzerior
- 1 restaurang

- De serveringar på Lidingö som inte följt reglerna kommer att följas upp vid nya kontroller. Hjälper inte det har kommunen möjlighet att utfärda sanktioner mot de berörda, säger Kristofer Keber, Lidingö stads livsmedelsinspektör.

Kontrollerad parmesanost. Foto: Maria LewanderKontrollerad parmesanost. Foto: Maria Lewander

Några vanliga fel:

Feta
Fetaost förväxlas med ost som liknar fetaost, men är gjord på komjölk. Feta får endast användas om ost som tillverkats i Grekland och som är gjord av fårmjölk eller en blandning av fårmjölk och getmjölk.

Parmesan
Parmesanost förväxlas med andra italienska hårdostar. Det är också vanligt att Grana Padano förväxlas med Parmesanost.

Parmaskinka
Parmaskinka förväxlas med annan lufttorkad skinka. Parmaskinka/Prosciutto di Parma får endast användas om skinka som tillverkats enligt speciella traditionella metoder i provinsen Parma. Endast skinka som märkts med symbolen med en ”hertigkrona” med ordet Parma får kallas parmaskinka/Prosciutto di Parma. Ingen annan lufttorkad skinka får kallas parmaskinka i menyn.

Dela Här får du den mat du betalar för

Kommentarer

Jan Sjöberg, Lidingösidan 2018-04-05 11:21

Svar till Birgitta Olsen och Paul Matell:
Uppenbarligen är det mer kontroversiellt att namnge de restauranger som inte får några anmärkningar, än att tala om vilka det är som inte serverar parmesan, trots att det står på matsedeln. De fyra matställen som nu fått anmärkningar lär inte idag, cirka två veckor efter inspektionen, fortsätta att luras med tanke på risken att ånyo åka fast.

På Lidingö undersöktes alltså 11 matställen. Enligt Lidingösidans sammanställning under "Upplev Lidingö" (se mittspalten) finns drygt 60 matställen på ön. Totalt kontrollerades 311 restauranger i 24 av länets 26 kommuner.

Uppgifterna om kontrollen är offentliga.

Jan Sjöberg, Lidingösidan

paul matell 2018-04-05 09:12

Tack för artikeln - bra att kunder och gäster kan prioritera de leverantörer av produkter och tjänster som inte fuskar. Journalistiskt vore det intressant att fråga dem som har avvikelser. Om de har en hållbar förklaring, lovar bot och bättring samt ordning och reda, bör de också omnämnas på Lidingösidan.
De matställen som inte haft besök av kontrollorgan kan också listas så får läsaren själv avgöra var man lägger pengarna. Hör Firren till den senare gruppen?

Anders Odéen 2018-04-05 08:55

Delar Staffan Anderbergs uppfattning. Firren är helt rätt både vad gäller luncherna och allt som säljs över disk. Sen är deras färdiglagade rätter synnerligen bra.

Birgitta Olsen 2018-04-05 07:27

Tycker att det är viktigare att få veta vilka som inte klarade kontrollen. Nu måste man misstänka alla utom dessa namngivna.

Staffan Anderberg 2018-04-04 23:22

Rubriken är inte rättvisande. Det finns flera restauranger på Lidingö som säkert skulle klara undersökningen om den var upplagd på ett vettigt sätt. Firren är ett av flera exempel. Deras lunchservering är utsökt, men innehåller sällan just de här ingredienserna. Oxfilé serveras sällan på Firren , men däremot utsökta fiskrätter.
Är det något ställe du får den mat du betalar, så är det Firren!

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google