Väder Lidingö

Lidingö torsdag 23 maj 2024 v. 21

Senaste kommentaren - Se fler

Hjälpsändningen till Saldus december 2018

söndag 30 december 2018 11:19

RESERAPPORT. Återigen dags för ytterligare en sändning av donerade saker till Lidingös vänort Saldus i Lettland. Adrienne Cook har skrivit denna berättelse från den senaste lastbilstransporten som ägde rum i början av december.

Viss prioritering låg denna gång på praktiska möbler, som sängar, bord, stolar, förvaringsskåp samt kylar och frysar. Inte helt lätt för gruppen som svarar för själva packningen av lasten på den långtradare som var rekvirerad denna gång. Storleken på bilen är alltid densamma, och målsättningen är att få med så mycket som möjligt.

Valet av lastningsdag i början av december var inte det bästa eftersom många var upptagna med allehanda julförberedelser. Att det sedan blev både regnigt och blött på marken gjorde inte saken lättare. Många kom dock och hjälpte till varav en hel del var nya ansikten. Effektiv lastningstid blev strax under fyra timmar varför lastbilen kunde komma med på midnattsfärjan till Lettland.

Avlastningen kom igång tidigt redan mitt på dagen i Saldus och gick väldigt smidigt. De märkta kartongerna från Baggeby sorterades upp i lagringslokalen i Saldus vilket underlättade selekteringen till mottagarna där vi bara kunde plocka med oss kartonger med kläder, matvaror och annat nödvändigt som vi sedan överlämnade till behövande familjer vi besökte.

En familj hade sju barn, fem stycken under fem års ålder, behovet var i princip allt, men vi kunde överlämna kläder, blöjor, mat samt en våningssäng. Nya kamoflagefärgade jackor tog man emot, men endast tre eftersom mamman var bestämd med att man skulle ärva av varandra. Man tog dock emot nya handstickade plagg till alla barnen. Familjen bodde i två rum och kök. Några synliga leksaker fanns inte. En TV-apparat stod på, och barnen visade en överraskande passivitet. Utomhus fanns dock en lekplats mellan lägenheter men inga barn syntes.

Flera familjer med skiftande behov besöktes resten av dagen. Adrienne med en liten invånare från Saldus i knät. Eftersom hennes jacka blev stulen på planet till Riga, och det var kallt i Saldus, har hon tillfälligt lånat tröjan från en av lådorna med gåvor. Foto: SaldusresanFlera familjer med skiftande behov besöktes resten av dagen. Adrienne med en liten invånare från Saldus i knät. Eftersom hennes jacka blev stulen på planet till Riga, och det var kallt i Saldus, har hon tillfälligt lånat tröjan från en av lådorna med gåvor. Foto: Saldusresan En av pojkarna, i kamoflagejacka. Foto: SaldusresanEn av pojkarna, i kamoflagejacka. Foto: Saldusresan

Påföljande dag besökte vi ett ålderdomshem, ett av två i hela länet, med trettiofem platser. Här lämnade vi vuxenblöjor, kakor mm. Hemmet visade sig vara välorganiserat där man vid planeringen tagit hänsyn till de äldres personliga intressen. En musikdirektör och en musiker i samma rum som var fyllt med noter och instrument, hade stor glädje av varandra och spelade gärna för övriga patienter. Släkt och vänner var välkomna besökare och kunde bidraga med mat till sina anhöriga om de ville. De flesta var strokepatienter som var svåra att vårda i primitiva bostäder.

En av de få vi gör återbesök till, en tjugofemårig cp-skadad blind och döv man. God kontakt skapades där min reskamrat tog hans händer och fick fram positiva signaler, som mynnade i ett stort skratt som mamman inte hört på flera år. Bara det gjorde dagen extra lyckad!

Nästa besök blev Striki skola som vi alltid försöker hinna med på våra resor. Stängningshotad i flera år, men på grund av att det har blivit en Montessoriskola och med byggstöd genom EU-bidrag, genomgår den en stor ombyggnation. Under en treårsperiod som började med en förskoleklass vill man uppnå ett maximum av 130 elever år 2020. Rektor och flera lärare har varit på studiebesök hos Albatross Montessoriskola på Lidingö samt deltagit i utbildning i andra EU-länder.

Pågående upprustning och ombyggnation av skolan avslöjar kvalitetsskillnader i ursprungsbyggen jämfört med vad som restes under senaste ockupationen. Stora reparationsarbeten krävs för att göra skolan säker. En stor del av det som donerats från Lidingö kommer att levereras när skolan är färdigrenoverad och kan ta emot.

Foto: SaldusresanFoto: Saldusresan Foto: SaldusresanFoto: Saldusresan

Lidingö Lions hade för tredje året i rad skickat med undertecknad en summa pengar destinerad till en jullunch med underhållning för människor som aldrig haft möjlighet att gå på restaurang eller kafé. Hittills är det cirka 90 människor från landsbygden utanför Saldus som är utvalda av socialen och olika församlingar, vilka sedan blir hämtade med bil till samlingsplatsen. Evennemanget är mycket uppskattat av deltagarna. Många är osäkra och vågar sig inte in till mottagningen och måste därför övertalas. Vid hemgång sänder man med en liten julklapp.

Vi vill på vanligt vis uttrycka vår stora uppskattning till alla som stöder oss på olika sätt. Baggebytandläkarna, Lidingö Lions, Lidingö stad, Another Textile Company, ICA Kvantum, Lidingösidan, Rödjares Elektriska. Vi tackar också alla som donerat mängder av användbara grejor samt de som hjälpte till med lastning och packning av långtradaren.

Vänliga hälsningar och tack för ditt stöd
Adrienne Cook

Dela Hjälpsändningen till Saldus december 2018

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google