Väder Lidingö

Lidingö söndag 23 juni 2024 v. 25

Senaste kommentaren - Se fler

Huskurage på Lidingö

torsdag 20 september 2018 00:01

VISA OMTANKE. I måndags hölls ett möte i Ansgarskyrkan om föreningen Huskurage. Arrangörer var Lidingö stad och Kvinnojouren Kerstin. Huskurage är en enkel policy som uppmanar grannar att visa omtanke och omsorg vid oro för att någon far illa. Det handlar om våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck.

Kommunalrådet Birgitta Sköld (LP) inledde mötet. Foto: Göran BorgenvikKommunalrådet Birgitta Sköld (LP) inledde mötet. Foto: Göran Borgenvik

Kommunalrådet Birgitta Sköld (LP), ordförande i omsorgs- och socialnämnden, inledningstalade. Peter Svensson, en av grundarna av föreningen Huskurage, berättade om vad Huskurage innebär och hur enkelt det fungerar med policyn som kan rädda liv. Lidingö stads samordnare för våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck, Marina Florin, presenterar stadens satsningar inom området och Kvinnojouren Kerstins ordförande, Johanna Westien, talade om sitt arbete.

Förhoppningen är nu att Huskurage policy ska få stor spridning och antas av bostadsbolag, bostadsrättsföreningar och andra intressenter på Lidingö. Genom att skylta och informera i trapphus och tvättstugor kan alla bli mer medvetna om våld i nära relationer och vikten av att hjälpas åt att agera.

Iréne Borgenvik, gruppledare för SD Lidingö, som var med på mötet skriver:
Det borde vara en självklarhet att bry sig och att larma när man bevittnar någon form av våld. Tyvärr är det alldeles för många som inte ”vill lägga sig i” vilket kan orsaka enorma problem för offer för våld i hemmet. Oavsett om det gäller våld mot kvinnor, barn eller män, snälla ni, knacka på, larma polis, socialen, visa att ni vet vad som försiggår. Det ni gör kan rädda liv.

Dela Huskurage på Lidingö

Kommentarer

Ida Johansson 2018-10-04 23:00

Ett så otroligt viktigt initiativ och ställningstagande av Lidingö stad att i samverkan med Kerstin göra detta huskursge-manifest. Jag hoppas att detta kan rädda många utsatta från slag samt rädda livet på dem, om det är på väg att gå riktigt illa.

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google